Slider

Peterburgas, I dalis

2017 m. gegužės 22 d., pirmadienis


Kodėl St. Peterburgas?

Jau labai seniai norėjau aplankyti Peterburgą, kuris vaikystėje man, 10-metei, padarė milžinišką įspūdį.

Dar dėl to, kad pabuvusi ir įsimylėjusi Paryžių, užsinorėjau į rusišką Paryžių - Peterburgą. Galite su manimi ginčytis, bet man Peterburgas primena Paryžių ir taškas :) Ir nieko keisto, nes visa, kas sena, Peterburge pastatyta prancūzų architektų.

Be to, vienos kelionės per metus man mažai. Pakeliavusi su visa šeima (taip buvo pernai birželį) norėjosi pakeliauti tik su dviese su vyru. Tada galiu rūpintis tik savimi, atsipalaiduoti, dviese filosofuoti… Arba vaikščioti iki nukritimo, arba kur nors sėdėti ant suolelio ir ramiai spoksoti į kokį nors grožį arba šiaip į dangų. Labai myliu savo vaikus, bet kartais taip gera pabūti be "noriu valgyti-noriu ledų-pavargau-ar jau greit ateisim?-noriu į tualetą-noriu ledų ir t.t."

Ir čia kaip tik Lux express paskelbė akciją bilietams į Peterburgą. Vilnius-Ryga 3 eur,  Ryga-Peterburgas 3 eur, Peterburgas-Ryga 3 eur ir Ryga-Vilnius 8 eur (buvo ir po 3 eur, bet pasirinkome patogesnį išvykimo laiką). Porą valandų pagalvojau, greitai sumečiau planą, pateikiau vyrui apytikslę sąmatą ir gavau leidimą pirkti bilietus :)
 
Dabar apie viską smulkiai.

Kaip sužinoti apie tokias akcijas? Reikia užsiprenumeruoti naujienas į el. paštą Lux express arba Ecolines puslapiuose, arba sekti juos facebook profilyje. Kiek aš pastebėjau, akcijos Lux express skelbiamos likus apie 2 mėn. iki kelionės.

Lux express yra estų įmonė, vežanti superiniais autobusais į Latviją, Estiją, Rusiją, Lenkiją ir dar daug kur. Ir ne po vieną kartą per dieną. Autobusai su daug vietos kojoms, gali gerti nemokamai kiek nori arbatos, kavos, kakavos, žiūrėti filmus sėdynių nugarėlėse įtaisytuose ekranuose, žaisti žaidimus, prie kiekvienos sėdynės yra rozetė. Važiuojant buvo ir laisvų vietų, tad galėjau miegoti susirangiusi per dvi vietas :)

Kodėl važiavome patys savarankiškai, o ne per kelionių agentūrą? 
 
Peržiūrėjus agentūrų pasiūlymus, vidutinė 5 dienų kelionės kaina yra apie 300-350eur žmogui + atskirai reikia primokėti už Rusijos vizą ir muziejų bilietus, t. y. dar papildomai apie 150-170eur, o kur dar maistas. Be to, gyventume kažkur toli nuo centro, pačiame mieste būtume tik 3 dienas, reikėtų visur bėgti lėkti. 2 žmonėms išeitų apie 1000 eurų be maisto. Vėlai rudenį ar žiemą yra pigiau, bet aš noriu važiuoti vasarą! Ir visai nenoriu išleisti tiek daug!

Mūsų atveju gavosi (visa kelionė - 7 dienos, 5 iš jų Peterburge, 2 - Rygoje):

  • bilietai po 17 eur x2;
  • Rusijos vienkartinio įvažiavimo vizos po 70 eur (darėmės per firmą) x2;
  • hostelis 4 naktims pačiame pačiame Peterburgo centre, nuo kur viską galima pasiekti pėsčiomis -193 eur;
  • visi muziejai, pasiplaukiojimai laivais ir maistas kainavo dar 300 eur. Viso: 770 eur.

Tad galutinė suma 1 žmogui - 335eur.

Viešbutį užsisakėme per booking (spausti ant žodžio), viduje ramu, o išėjus į gatvę atsiduri prie Gribojedovo kanalo, matai soborą Spas na krovi, Singer kavinę ir Kazanės soborą. Šalia Nevskyj prospektas, daugybė įvairiausių kavinių, valgyklų ir barų. Rekomenduoju!

Kaip visada surašysiu dienomis, ką veikėme ir pamatėme, su savo įvertinimais :). Iš pirmo žvilgsnio, galima pagalvoti, kad per dieną galima ir daugiau objektų aplankyti negu mes spėjome. Ir tikrai galima, jei visai nėra laiko. Muziejai, soborai ir kt. vietos vasarą dirba iki 20-22 val., galima daug suspėti. Bet mes niekur nelėkėme, vaikščiojome pėsčiomis, visur buvom tiek, kiek norėjosi, kai kada tekdavo ir kur nors po stogu pastovėti, kol praeis vasariška liūtis (oras Peterburge toks, kaip ir galima tikėtis iš miesto prie jūros - tai saulė, tai lietus ir vėl viskas iš pradžios), todėl vakarais jau tikrai būdavome nusikalę ir griūdavome į lovą apie 23-24 val. Knygų įsidėjau, bet skaityti jau nebeturėdavau jėgų. Toks maloniai varginantis yra turisto „darbas“ :) Rytais irgi leisdavome sau išsimiegoti, tad pajudėdavome iš viešbučio tik kokią 11 val. ar net dar vėliau - juk atostogos :)

I diena
 
Apie 10 ryto išvažiavome iš Vilniaus, apie 15 val. buvome Rygoje. Autobusų stotyje saugojimo kameroje palikę lagaminus išėjome tyrinėti Rygos senamiesčio.

Namas su katinu ant stogo

Autobusų stotis prie pat senamiesčio, niekur nereikėjo važiuoti. Kainos kavinėse jau didmiestiškos, bet galima rasti visko. Jei kas nebuvę Rygoje, tai puikus variantas yra ryte nuvažiuoti, viską apžiūrėti ir vėlai vakare grįžti namo (čia aš vis dar apie tuos 3 eur kainuojančią kelionę :) ). Mūsų autobusas į Peterburgą buvo 22.45, tad laiko turėjom labai daug, vaikščiojome neskubėdami, tyrinėdami, ant suoliuko pasėdėdami, oriukas buvo puikus. Parke matėm laivelius, kurie 1 val. plukdo upe ir aplink uostą, turėtų būt įdomu, bet pagailėjom 18 eur žmogui, gal kitą sykį :) Rygoje buvome jau ne pirmą kartą, tad tiesiog mėgavomės atrasdami dar nematytas gatveles ir pastatus.

22.45 pajudėjome į Peterburgą. Pakeliui kelis kartus stojome Latvijoj ir Estijoj, bet tik kelioms minutėms. Pravažiavus Narvą su įspūdinga pilimi teko išlipti ir pereiti Rusijos muitinę. Čia per minutę grįžome į senus laikus su aptriušusiais pastatais ir piktokais pasieniečių veidais. Užtrukome kokias 30-40 min. Ryte prabudus dairiausi į pakeliui esančius kaimus ir miestelius ir džiaugiaus, džiaugiaus, kad gyvenu Lietuvoje ir kaip mes jau toli (pokyčių prasme) nuo Rusijos. Peterburgas ir aplink esanti Rusija - tai visiškai skirtingi dalykai. Nors, tiesą sakant, ir Peterburge yra daug daug visokio seno, apleisto, sovietinio palikimo, kuris man visiškai nekelia nostalgijos. Iš šono tie dalykai kartais kelia šypseną, bet jei ten gyventumei, būtų visai nejuokinga. Bet apie ką aš čia? Grįžtu prie kelionės.

II diena

Ryte apie 9 val. buvome Peterburge, išlipome prie geležinkelio stoties, kuri priminė Vilniaus (arba Vilniaus primena Peterburgo, nes sovietai jas turbūt pagal vieną projektą statydavo). Mus pasitiko užeigos: „Сосисочная“ (dešrelinė), „Пелменная“ (koldūninė) ir svarbiausia - 24 val. per parą dirbanti ,,Рюмочная“(taurelinė, kur galima įkalti 100g stipresnių gėrimų) :) Pasiėmėme iš bankomato pinigų, nes Rusijoje daugumoje vietų geriau turėti grynų. Pavyzdžiui, grynais teko mokėti ir už viešbutį.

Sėdome į metro, bilietas-žetonas 35 rubliai (mūsų buvimo metu 1 euras kainavo 70 rub.). Viešbutį randome greitai pagal atsiųstus nurodymus, viešbučio jokios iškabos nebuvo, tiesiog įėjome į rakinamą kiemą, tada pasimatė laiptinė ir mus įleido administratorė. Viešbutis-hostelis įrengtas buvusiuose butuose, mes buvome užsisakę kambarį su visais patogumais. Buvo ir bendra virtuvė, kur galėjome šį bei tą išsivirti. Mus įleido į kambarį daug anksčiau, tad buvome laimingi, kiek pailsėjome ir išėjome tyrinėti Peterburgo. Prie mūsų hostelio buvo ir Nevskyj prospektas - centrinė senamiesčio gatvė, pilna kavinių, barų, parduotuvėlių ir judesio nuo ryto iki vėlaus vakaro. Gal kiek keista, bet daugybė gražių senų pastatų dar nerenovuoti, stovi tušti. Daug kur įsikūrę tokie pat paprasti hosteliai kaip mūsiškis.

Išėjus iš karto užklupo lietus, tad nėrėme į kitoje gatvės pusėje esantį Singer knygyną (knygofilo svajonė tas knygynas :)). Nusipirkome žemėlapį ir nusprendėme eiti į arčiausia esantį soborą „Спас на крови“. Jo pavadinimas lietuviškai verčiasi "kraujo gelbėtojo soboras", bet tas vertimas kažkoks nesusipratimas, mano nuomone. Vėliau paaiškinsiu, kodėl.


Įėjimas mokamas, 350rub (5eur). Tik įėjus iš karto formuojamos grupelės, ateina gidas ir keliauji per soborą. Galima vaikščioti ir savarankiškai, niekas netrukdo, bet ekskursija labai įdomi. Soboras nuostabiai gražus, bet dar įdomesnė jo istorija. Jis buvo pastatytas kaip paminklas carui Aleksandrui II-jam, kuris per Velykas (rusiškai-cпас, kartu tai reiškia ir prisikėlimą) buvo nušautas Nevos krantinėje. Jo krauju aplaistytos grindinio plytos yra soboro viduje. Taigi, soboras turėtų vadintis „prisikėlimas ant kraujo“ ar kažkaip panašiai. Na, kas apsilankys, gal turės ir kitokių minčių. Soboras be galo gražus ir iš išorės, ir iš vidaus, kur visos sienos yra padengtos ne freskomis, o mozaika, kad nuo drėgno oro nesusigadintų. Ekskursijos paklausyti būtina, nes žinios suteikia visam tam grožiui visai kitą prasmę. Kas nesupranta rusiškai, gal yra kokie audiogidai, reikėtų pasidomėti.

Įspūdinga šalia esančio parko tvora
Suvenyrai
"Herojai"-matrioškos

Toliau keliavome į Petropavlovsko tvirtovę, nuo kurios ir prasidėjo visa Peterburgo istorija. Nuo čia pradėtas statyti miestas Petro I sumanymu. Petras I buvo tikrai tiems laikams labai modernus valdovas, kurio dėka įvyko tiek pasikeitimų Rusijoje. Rusai tuo labai didžiuojasi ir tikrai yra ko, nes šių laikų kokių nors įžymybių Peterburge nelabai atrasi....


Po tvirtovės teritoriją galima vaikštinėti nemokamai, bet įėjimas į cerkvę, kalėjimą ir kt.statinius - mokamas. Mes pirkome jungtinį bilietą už 600rub. (8,5eur) + ekskursija. Ekskursija vėlgi labai įdomi, apie 1,5 val. Daug įdomybių apie Peterburgo įkūrimą, Petrą I, tvirtovės kalėjimą ir t. t. Cerkvėje yra palaidotas Petras I ir visi kiti po jo valdę Rusijos carai.

Tvirtovė yra Kiškių saloje su facebook'o dėka išgarsėjusia skulptūra. Aš irgi neatsispyriau padėti zuikučiams :)
Kitapus upės - Žiemos rūmai
Vakarienei suvalgėme koldūnų tokioje nostalgiškoje užeigoje...

Tokia buvo pirma diena mieste-muziejuje.

III diena

II-oji Peterburge. Pavadinčiau ją vandens diena :)

Šiai dienai buvo suplanuota išvyka į Peterhofą - carų vasaros rezidenciją. Numatyta saulėta diena ir ilgi pasivaikščiojimai po parką. Ryte saulė švietė, tad leidomės į kelią. Metro važiavome iki Avtovo stotelės (stotelė – rūmų salė, kitaip nepavadinsi).

 Kolonos dengtos stiklo liejiniais

Tada mikriuku važiavome iki Peterhofo 70 rublių (1eur). Mikriukių daug, susigaudyti paprasta, dar požeminėje perėjoje nusipirkome skanių pyragėlių ir vandens, nes pasiskaičiau, kad ten parke bus labai brangu. Iš karto pasakysiu, kad nieko ten nebrangu mums, pripratusiems prie euro.

Vietoje nusipirkome bilietus į parką po 700 rub (10 eur), į rūmus nėjome, nes ten labai mandras įėjimas tik tam tikrom is valandom ir bilietai įdomiai pardavinėjami... Kaip tik pradėjo lyti, jau nusiminiau, nes kaip gi aš grožėsiuosi aukso fontanais?! Bet oras keitėsi ir keitėsi, auksas blizgėjo ir mes pamatėme viską, ką norėjome. Užtrunkome apie 2,5 valandos. Suoliukai buvo visi šlapi, bet oras ne toks, kad būtumėme galėję labai ilgai vaikščioti ar ant suolelio sėdėti. Bevaikščiodami vis prisigretindavome prie grupelių su gidais, pasiklausydavome visokių įdomybių apie parką ir fontanus.

Princesės suolelis

Pagrindiniai fontanai prie rūmų tikrai nepaprasti, jie veikia be jokių siurblių, tiesiog kažkaip keičiasi vandens lygis ir jie veikia. Jei tas mechanizmas įdomus, galima eiti į specialią ekskursiją, kur viską parodys ir paaiškins. Parke matėme įspūdingą nuotrauką, darytą iš karto po II Pasaulinio karo, kur matyti tik sugriautų rūmų „skeletas“ ir veikiantys fontanai! Nėra siurblių, nereikia elektros, beveik nieko sugadinti negalima, viskas veikia - tikrai nepaprasta.

Iš Peterhofo grįžome laivu-raketa. Mums rekomendavo tokį grįžimo būdą, tai išbandėme. Daug greičiau ir smagiau negu su mikriuku, bet jei taupoet pinigus, galima ir neplaukti, labai daug neprarasite. Bilietai po 700 rub (10 eur).


Išlipome mieste prie Varinio raitelio - paminklo Petrui I-ajam, kurį pastatė Jekaterina II-oji. Toje pačioje prieplaukoje stoja ir mažesni laivukai, plukdantys Peterburgo kanalais. Čia dar kaip tik prie mūsų pristojo simpatiškas vaikinukas-bilietų siūlytojas, nusiderėjome nuo 700 rub iki 400 rub-6,5 eur(vaikiško bilieto kaina) ir mes vėl atsidūrėme laive :)

Šitas plaukimas kanalais absoliučiai privalomas! Plaukiama upėmis Moika, Fontanka ir Neva. Tiesa, gidas (viską pasakoja gyvas gidas, sėdintis laive, nors pradžioje aš buvau 100 proc. įsitikinusi, kad paleistas įrašas) kalba tik rusų kalba, tad nesuprantantiems gal reiktų ieškoti kokių specialių variantų. Įdomu, gražu, informatyvu. Laive buvo pledai, labai padėjo tokiu nevisiškai vasarišku oru. Ekskursija truko apie 1,5 val.


Petras I-asis kalbasi telefonu :)
Išlipus iš laivo mano vyras buvo apimtas pakilios nuotaikos ir pilnas įspūdžių, o čia dar vienas pasiūlymas plaukti laivu naktį ir stebėti pakeliamus tiltus :) MB vėl derėjosi ir vėl už vaikišką kainą nusipirkome bilietus naktiniam plaukimui :)))) Grįžus į viešbutį jaučiausi pavargusi, norėjau miego ir nežinojau, kaip čia sulaukti 1 val.nakties... Pavyko nusnūsti, tad naktį lėkėme link Varinio raitelio, 1 val. laivas išplaukė, miegai išsilakstė. Kol laukėme pirmojo tilto pakėlimo ir vėliau, vėl klausėme pasakojimo. Vėl kartojomės Peterburgo istoriją :) Robertas sakė, kad jau beveik galėtų pats vesti ekskursijas :))))).


Plaukėme nuo vieno tilto prie kito, tikrai gražu. Bet dar didesnį įspūdį mums padarė Nevos upė, pilna pilnutėlė laivų. Pakėlus vieną tiltą visi tie laivai, didesni ir mažesni, skubiai plaukia prie kito, nes yra tam tikras tikslus pakėlimo laikas, daugybė šviesų-garsų-upė verda-veiksmas vyksta - nuostabu !

3 val. nakties patraukėme namo. Miestas dar tikrai nemiegojo, prie Ermitažo grojo kažkokia grupė, stovėjo būrys klausytojų. Mums dar pasiūlė pajodinėti po miestą žirgais. 3 val. nakties? Gal jau ne...


Vandeningoji diena baigėsi.

Bus daugiau...


Būčiau labai dėkinga, jei viešbučius savo kelionės metu rezervuotumėte per apačioje arba čia pateiktą Booking.com nuorodą. Jums tai nekainuos papildomai nė cento, o man tai bus šiokia tokia parama plėtojant šią veiklą. Primenu, kad Booking.com yra viena didžiausių viešbučių paieškos sistemų pasaulyje, kurioje galima rasti daugiau kaip 840 000 apgyvendinimo įstaigų bet kurioje pasaulio vietoje:

Booking.com

5 komentarai:

  1. Ačiū, Rasa, užkabinai. Jau kelinti metai žiūrinėju šią kryptį, bet vis atidedu. Taip turbūt sulauksiu ir pensijos :).

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ar tik nereiks darbo pakeisti, kad išvažiuot į Rusiją? :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Ach, kokia nostalgija. Prieš 20 m. lankiau visas Jūsų aprašytas vieteles. Nerealaus grožio miestas. Ačiū, kad dalinatės įspūdžiais.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Šiąnakt grįžom iš Sankt Peterburgo. Esu buvusi ir 1986 m., bet ši kelionė sužavėjo! Na niekaip negaliu patikėt, kad Isakijaus soboro kolonas pakėlė ir apskritai visą nepakartojamą grožį sukūrė žmonės neturėdami modernios technikos... Labai įdomu buvo skaityti Jūsų tekstus, ačiū!

    AtsakytiPanaikinti

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan