Slider

JAV. Ką pamatyti Niujorke

2020 m. vasario 29 d., šeštadienis


Labai ilgai užtrukau, kol prisiruošiau aprašyti šią mūsų su vyru kelionę į Ameriką. Turbūt reikėjo laiko, kad viskas susigulėtų. Kai manęs klausia, ar patiko Niujorkas, neturiu vienareikšmio atsakymo. Niujorkas – laaabai didelis, labai įvairus, kartais šaltas ir didingas, kartais visai jaukus, stebinantis, įkvepiantis, savyje talpinantis tiek daug istorijos ir kūrybinės energijos. Kartu jis be galo skubantis, toks busy, susvetimėjęs, gaminantis nesuskaičiuojamus kiekius panaudotų vienkartinių indų ir šiukšlių. Tuo pačiu lyg senas pažįstamas, juk tiek kartų matytas filmuose ir žinių reportažuose.

Kaip jau minėjau įraše apie kelionės į Niujorką planavimą, svarbiausia atsipalaiduoti ir neįsitempti pamatyti viską. Susidėliokite galvoje, telefono programėlėje ar žemėlapyje, ką labiausiai norite pamatyti, o visą kitą atrasite pakeliui, tikrai! 

Mums padėjo susiplanuoti laiką ir sutaupyti pinigų NewYork CityPass, su kuriuo kėlėmės į Empire State Building, į Rockfeller observation deck, aplankėm the Metropolitan museum of art, Museum of natural history, Intrepid sea air & space museum ir plaukėm vakarinį kruizą aplink Manhataną.
Apie pasą ir kas į jį įskaičiuota galima daugiau pasiskaityti https://www.citypass.com/new-york .

Mes Niujorke buvome 6 dienas ir, žinoma, daugiausia laiko praleidome Manhatane. 

Manhatanas (Manhattan) – vienas iš 5 Niujorko rajonų, miesto centras ir širdis. Tai tankiausiai apgyvendintas miesto rajonas, kuriame stovi įžymiausi ir aukščiausi miesto dangoraižiai. Rajone įsikūrę pagrindiniai verslo ir finansų centrai, Centrinis parkas, Brodvėjus, žymiausi Niujorko muziejai bei Harlemas, kuris gerai žinomas kaip juodaodžių kultūros centras.

Jei Manhatanas būtų atskiras miestas su savo > kaip 1,5 mln gyventojų, jis būtų šeštas pagal dydį JAV miestas! Turbūt dar tiek pat turistų ir dirbančiųjų kasdien atvažiuoja ir išvažiuoja iš Manhatano.

Minios skubančių, stilingų, keistų, užsiėmusių, pavargusių, susižavėjusių, ieškančių žmonių. Kontrastai – spindesys ir šiukšlės. Manhatanas – toks gražus ir spindintis iš toli, bet ilgiau pabuvus – varginantis ir net šiek tiek slegiantis. Bet, aišku, stebinantis ir nepaliekantis abejingų. 

Kad būtų lengviau įsivaizduoti, kiek kas užima laiko, surašysiu pagrindinius aplankytus objektus dienomis. Mes niekur neskubėjome, daug vaikščiojome pėsčiomis, nueidavome per dieną 25.000-28.000 žingsnių. 

I-oji diena

Pirmiausia, ką padarėme, tai apžiūrėjome žemutinį Manhataną (Lower Manhattan) ir Laisvės statulą plaukdami nemokamu keltu į Staten salą. Keltas išplaukia iš Staten Island Ferry terminalo, esančio prie Battery parko. Truputį tolėliau yra kitas terminalas, iš kurio išplaukia mokami keltai į Laisvės statulos ir Ellis salas. 

Nemokamas keltas kursuoja 24 valandas kasdien visus metus, išplaukia kas 15-20 min darbo dienomis ir kas 30 min savaitgaliais. 

Nepaprasti vaizdai ir vėjas! 


Laisvės statulą pamatysite iš gana toli

Tuo pačiu keltu grįžę ėjome Broadway gatve, kuri driekiasi iki pat Centrinio parko, pakeliui vis nuklysdami tai kairėn, tai dešinėn.

Pakeliui galima rasti daugybę must see ar šiaip įžymių Niujorko vietų. Arba galima eiti iki sankryžos su 5-aja Aveniu ir toliau jau ja vėlgi iki Centrinio parko. Galima paeiti, aplankyti kokį nors objektą ar muziejų ir vėl eiti, pavažiuoti metro ir vėl viską kartoti :)


Ką dar pamatėme?

Volstryto bulių, prie kurio rikiuojasi eilė norinčių pačiupinėti jo kiaušus ir taip prisikviesti finansinę sėkmę. Buliais yra vadinami investuotojai, kurie tiki, kad akcijos ateityje brangs. Puolantis bulius atpažįstamas kaip Volstryto (Wall Street) – pagrindinio JAV finansų rajono – simbolis. 3,4 m aukščio, 3 400 kg sverianti skulptūra simbolizuoja finansinį klestėjimą ir ryžtą kiekvieną akimirką pulti į kovą. 


 Šv. Trejybės bažnyčią (Trinity Church



Naująjį Pasaulio prekybos centrą (World Trade Centre), pastatytą vietoj 2001m. rugsėjo 11-ąją sugriautų Niujorko dvynių. 


9/11 memorialą. Nepaprastai gilus, sukrečiantis paminklas žuvusiems. Du kapai-fontanai dangoraižių dvynių stovėjimo vietose. Šalia yra muziejus, informacija apie jį – 911memorial.org


Kinų rajoną China Town su galybe nebrangių knaipių ir turgelių.


Italų rajoną Little Italy, kur tikrai gali pajusti itališką dvasią ir išgerti skanios kavos iš NORMALAUS puoduko, o ne kokio popierinio ar plastikinio.


Dieną užbaigėmė pasikeldami į Top of The Rock apžvalgos aikštelę Rockfeller'io centre. Apžvalgos aikštelė dirba kasdien nuo 8.00 iki vidurnakčio, bilietas suaugusiam kainuoja 38 dol., galima bilietus nusipirkti internetu arba vietoje. Būtina rezervuoti apsilankymo laiką perkant bilietą. Mes naudojomės City Pass New York, apsilankymas Top of The Rock buvo įskaičiuotas, bet vis tiek reikėjo užsirezervuoti apsilankymo laiką, tą mes padarėme eidami pro šalį. Įėjimas tarp 50 gatvės ir  5 ir 6 Aveniu.

Apsilankymui reiktų paskirti apie 1,5 val laiko, nes reikia praeiti patikrą, pasikelti liftais ir dar pasigrožėti vaizdais. Oficialus puslapis > Ar patiko? Žinoma! Aš iš viso esu tokių apžvalgos aikštelių mėgėja, tad Niujorke tokios pramogos nė už ką negalėjau praleisti.

Centre – Empire State Building spalvota smailė

II -oji diena


Nuo pat ryto vėl kėlėmės į padanges :) Tiksliau, į Empire State Building. Ši atrakcija taip pat buvo įtraukta į City Pass. Be to, papildomas bonusas – buvo galima tą pačią dieną keltis į bokštą 2 kartus – dieną ir vakare po 20 val.

Darbo laikas: kasdien nuo 8.00 ryto iki 2.00 nakties. Apsilankymo laiko rezervuoti nereikia, juda gyva eilė. Pasikėlimas į 86 aukšte esančią aikštelę kainuoja 42 dol. suaugusiam. Pakeliui kylant yra stendai su visa statybų istorija, labai įdomu pasiskaitinėti. Apsilankymui skirkite 1,5-2val. Oficialus puslapis >

Empire State Building buvo pastatytas per 410 dienų, statybose dalyvavo 3400 darbininkų, atidarytas 1931 m. Ilgą laiką buvęs aukščiausias pastatas pasaulyje. Šiuo metu aukščiausia – Burj Khalifa Dubajuje.

King Kongas gyvas! 


Visai netoli Empire, tame pačiame Chelsea rajone, Hudson Yards turto vystytojų projekte, yra dar vienas ne mažiau dėmesio vertas, tik 2019 m. pastatytas statinys – VesselJį rasite tarp 30 ir 33str ir 9-10 avenue.

Vessel – magiškas statinys-korys-karpinys! 154 sujungtų laiptų platformų, 2500 laiptelių! Mano vyras niekaip nesuprato, ką mes jame veiksime, nes tai visiškai kiauras statinys be sienų. Bet kai įeini, pradedi laipioti laipteliais, atsiveria vis kitokie ir vis gražesni, įdomesni vaizdai į miestą, upę, patį statinį, tada ir prasideda magija, nesinori išeiti.  



3 būdai į jį patekti: 1) įėjimas nemokamas, jei rezervuoji iš anksto laiką online oficialiame puslapyje ne anksčiau kaip prieš 14 dienų; 2) ateini ir gauni nemokamą bilietą tai pačiai dienai (yra limituotas kiekis dienai); 3) gali nusipirkti bilietą už 10$ ir eiti kada nori. Mes buvome užsirezervavę nemokamą apsilankymą iš anksto.



Visai netoli Vessel prasideda The High Line parkas. Tai nėra įprastas mums parkas, o kažkada buvę traukinio bėgiai, paversti apie 2 km ilgio pasivaikščiojimo taku. Traukiniai čia nebevažinėja nuo 1980 m., o nuo 2009 m. atidarytas unikalus parkas. Juo einant tiesiog smagu dairytis aplink, stebėti senų pastatų ir naujos architektūros draugystę, atrasti šiek tiek žalumos ir ramybės betono džiunglėse (šita nuvalkiota frazė labai tinka Niujorkui) ir stebėtis žmonių kūrybingumu, prikeliant nenaudojamus objektus naujam gyvenimui.

Į The High Line parką galima patekti ir kitose vietose: Gansevoort Street, 14th Street (liftu), West 16th Street (liftu), West 18th Street, West 20th Street, 23rd Street (liftu) , West 26th Street, West 28th Street, West 30th Street (liftu).


Nulipę nuo parko linijos netikėtai sudalyvavome vietos gelbėtojų šventėje.


Dieną užbaigėme dar kartą pasikeldami į Empire State Building. Jeigu lygin2iau naktines panoramas, tai rekomenduočiau geriau pasikelti į Top of the Rock, kadangi iš jo matosi Empire su gražiai apšviesta viršūne. 


III-oji diena

Daugiausiai laiko buvo skirta  Gamtos istorijos muziejui (American museum of Natural history). Jį aplankėme taip pat su City Pass. Praleidome tikrai kokias 3 valandas, apėjome visą. Labai labai patiko, ypač dinozaurų ir kitų priešistorinių gyvūnų ekspozicija. Taip pat įspūdinga meteoritų kolekcija. Ten pat yra ir planetariumas, galimybė pasižiūrėti 3D filmą įvairiomis temomis. Ypač rekomenduoju muziejų Niujorke lankantis su vaikais. 

Šitas 37m ilgio dičkis netilpo į salę :)
Mėlynasis banginis
Šimtus kartų padidintas uodas
Kelias tonas sveriantis geležinis meteoritas
Pamenat Gum-gumą iš filmo "Naktis muziejuje"?

Muziejus yra šalia Centrinio parko, per kurį perėjus, galima kitoje pusėje rasti The Metropolitan muziejų, Gugenheimo muziejų.

Būdami Niujorke porą kartų perėjome Centrinį parką, bet specialiai jam laiko neskyrėme. Niujorkiečiams jis yra kažkas tokio, gamtos oazė, didis gėris, bet mums, gyvenantiems nedidelio miesto pakraštyje, kur į mišką ar prie vandens gali nueiti kada panorėjęs, didelio įspūdžio nepadarė.



Į Guggenheimo muziejų buvom suplanavę eiti tuo laiku, kai galima mokėti kiek nori, bet pamatę kilometrinę eilę, apsigalvojome. 

Guggenheimo muziejus

Kad jau į muziejų nenuėjome, tai tiesiog pasivaikščiojome 5-aja Aveniu, kurioje pilna prabangių namų, parduotuvių ir viešbučių.

"Vienas namuose" pėdsakais
Niujorko viešoji biblioteka (New York Public library). Užeikite į vidų, tikrai įspūdinga.
Apple šventovė
Beprotiškas įėjimas į Apple būstinę
Užsukom pas Trump'ą išgerti kavos
Šv.Patriko katedra

Dienos pabaigai vakarinis plaukimas aplink Manhataną – Harbor Ligths Cruise buvo tiesiog fantastiškas! Šią atrakciją rekomenduoju primygtinai!

Manhatano šviesos, Bruklino ir Manhatano tiltai, Laisvės statula iš arti ir netgi apie pusvalandį trukę saliutai (matyt mūsų garbei, cha cha) – visa tai buvo taip romantiška, nuostabu, tiesiog nepakartojama!


Daugiau apie kruizą galima pasidomėti čia >  Mums bilietas buvo įskaičiuotas į City Pass


IV-oji diena 


Berniukų ir vyrų svajonė – Intrepid sea, air & space muziejus. Jei būsite Niujorke su vaikais, rekomenduoju apsilankyti. Žinoma, muziejus labai įdomus ir suaugusiems. Mes jame užsibuvome gal kokias 4 valandas. 

Mano vyras ypač džiūgavo galėdamas iš arti apžiūrėti filmuose matytus amerikiečių malūnsparnius ir lėktuvus.

Be galo įdomu buvo apžiūrėti ir povandeninį laivą, ir milžinišką laivą lėktuvnešį (dalyvavusį II Pasauliniame ir Vietnamo karuose), kurio deniuose ir įrengta muziejaus ekspozicija. Taip pat iš arti pamatyti daugkartinio kosminio laivo prototipą Enterprise ir legendinį viršgarsinį Concorde lėktuvą, kuris iš Londono į Niujorką nuskrisdavo per 3 valandas. 

Bilietai suaugusiems po 33 dol., mes į muziejų ėjome su City Pass. Daugiau apie muziejų, darbo laiką ir kainas >

Lėktuvnešis - muziejus Intrepid
Anksčiau nežinojau, kad lėktuvams galima užlenkti sparnus
Šiaip ne taip įsiropščiau į pirmąją kosminę kapsulę
Ant denio – didelė karo lėktuvų ekspozicija
Daugkartinio kosminio laivo Enterprice prototipas
Povandeninis laivas Growler
Jūrininkų kajutė
Torpeda
Trys vairai?!

Žvalgomės pro periskopą

Tądien dar pasivaikščiojome po Times skverą



Ką dar veikti Times square galima pasiskaityti čia. Mes jokiame šou ar spektaklyje, deja,  nebuvome. Išankstiniai bilietai kainuoja daug, galvojau nusipirkti vietoje pigiau, nes yra tokia galimybė, tačiau tam reikia skirti laiko ir jėgų. Kažkaip sutingome... o gal ir pavargome, tad nusprendėme geriau pasivaikščioti po skverą, o vėliau pereiti Brooklyn'o tiltu, nes diena ir vakaras buvo neįtikėtinai šiltas.


Kažkur skaičiau, kad iš Manhatano į Brukliną reikėtų eiti Manhatano tiltu, pasivaikščioti pakrante, o grįžti atgal Bruklino tiltu. Tikiuosi, kad pasinaudosite šiuo patarimu. Nors mes ėjome atvirkščiai ir  vis grežiojomės atgal į Manhataną, bet vis tiek vaizdai tikrai buvo fantastiški, oras nuostabiai šiltas, norėjosi, kad tiltas niekada nesibaigtų.


V-oji diena

Sugrįžome pas Brooklyn bridge! :) Vienas iš Niujorko populiariausių ir gražiausių turistinių (ir instagraminių) objektų.  Siūlyčiau pirmiausia dienos metu pasivaikščioti Dumbo, taip vadinamoje teritorijoje po Bruklino ir Manhatano tiltais Bruklino pusėje, užsukti į Time Out Market New York ir pasikelti ant stogo, pasigrožėti atsiveriančia panorama, užkąsti vienoje iš daugybės kavinių ar restoranų ir grįžti tiltu į Manhataną jau temstant. Garantuoju nepamirštamus vaizdus!

Kaip atsidurti Dumbo? Važiuokite A arba C metro linija, išlipkite High Street sustojime. Jei norite iš Mahatano pusės eiti tiltu į Brukliną, važiuokite 4,5 ar 6 linijomis ir išlipkite Brooklyn Bridge City Hall sustojime. Kitaip gali tekti gerokai paeiti.

Bruklino tiltas pastatytas 1883 metais, jo ilgis – 1822 m
Krantinėj senovinė karuselė, galima pasisupti už 2 dol. 

Manhattan Bridge

Papietavę dar spėjome užsukti į Metropoliteno muziejų (The Metropolitan museum of art arba tiesiog The MET).  Su NewYork City Pass ten galima apsilankyti net 3 dienas iš eilės. Jei laikas spaudžia, geriausia išsirinkti, kas labiausiai domina ir apsiriboti 1-2 ekspozicijomis. Mes taip ir padarėme, išsirinkome XIX a. pabaigos ir XX a. pradžios dailę, ir buvom pakeliui trumpam "sustabdyti" inkų aukso.

Jei būste MET'e 5-ojoje aveniu (muziejus įsikūręs net 3-ose Niujorko vietose), užlipkite ant stogo, mums patiko.

Claude Monet
Inkų auksas
Ant stogo
 Dienos pabaigoje – susitikimas su SESE!


VI-oji diena


Prieš išvažiuojant namo, paskutinę dieną turėjome dar šiek tiek laiko ir jį skyrėm pasivaikščiojimui po... kapines. The Green-Wood cemetery Brukline.

Kapinės įkurtos 1838 m., bet naudojamos iki šiol. Taip pat tarnauja kaip parkas pasivaikščiojimams, yra rengiamos ekskursijos. Čia palaidoti žymūs šalies mokslininkai, muzikantai, krepšinio legendos, pilietinio karo veteranai, ištisos giminės turi savo mauzoliejus. Be abejo, jas verta aplankyti ir turistui, susipažinti su amerikietiška laidojimo kultūra ir tradicijomis. Ramybės oazė skubančiame mieste. Ir mums daug labiau patiko negu žymusis Centrinis parkas.

Kapinės turi lankymo valandas, gatves su pavadinimais. Prie įėjimo galima gauti žemėlapį.

Daugiau informacijos kapinių internetiniame puslapyje.  

Centrinis įėjimas
Helovyniški papuošimai
Japonų kolumbariumas


Štai toks Niujorkas mūsų akimis. Ar norėčiau dar grįžti? Galbūt dar kada nors.
-----------------

Ačiū, kad skaitėte! Daugiau pasakojimų ieškokite Noriu ir keliauju facebook paskyroje arba  @noriu_ir_keliauju_ instagrame.

2 komentarai:

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan