Slider

Keliaujame su vaikais. Patarimai ir gudrybės

2017 m. gegužės 10 d., trečiadienis



Kodėl manau, kad galiu patarti keliaujantiems su vaikais? Todėl, kad turiu 3 nuostabias dukras ir patirties keliaujant visa šeima kartu prisikaupė tikrai daug. Dabar dukroms 9, 12 ir 19 metų, bet keliauja visos nuo pat mažens. Vyriausioji į pirmą rimtesnę kelionę išvyko 6-erių, o mažosios keliauja nuo 3 mėn. ir 5 mėn. amžiaus.

Kada pradėti su vaikais keliauti? 

Nors mašina važiuoti galima nuo pat gimimo, o skristi lėktuvu leidžiama nuo 9-tos gyvenimo dienos, tačiau rimčiau keliauti, o ne tiesiog nuvykti iš taško A į tašką B, rekomenduočiau ne anksčiau negu nuo 3 mėnesių amžiaus. Kodėl? Nes iki 3 mėn. amžiaus jau būsite pakankamai gerai susipažinę su savo vaikelio įpročiais, gal jau bus atsiradęs kažkoks režimas, taip pat bus pakankamai sustiprėjusi ir mama. Be to, vaikelis jau laikys galvą, bus atlikti pradiniai skiepai nuo užkrečiamųjų ligų ir, apskritai, mažylis bus atsparesnis aplinkos poveikiui.

Iš savo patirties galiu pasakyti, kad keliauti su 3-6 mėn. kūdikiu, kuris valgo tik mamos pieną ir dar nešliaužia-nebėga, yra daug patogiau negu su 1-2 metų vaiku. Nuo 3 metų vėl tampa lengviau keliauti. Keliaujant su kūdikiais svarbiausia įvertinti SAVO jėgas ir kantrybę :)

Su vaikais Legolande, Danijoje.
Nėra blogo oro :)
Vaiko kambarys Legolende su visomis reikalingomis smulkmenomis, net nemokamomis sauskelnėmis!

Kur keliauti?

Jei tai jūsų pirmas vaikas ar dar neturite keliavimo su vaikais patirties, pirmiausia vertėtų išbandyti netolimas keliones po Lietuvą ar artimą užsienį. Suprasite, ko reikia ar nereikia kitą kartą pasiimti ir koks keliavimo būdas jums tinka labiau.

Jei keliaujate su labai mažu vaiku, geriau rinktis keliones po tą pačią ar artimą klimato, o ypač laiko juostą. Jei laiko skirtumas 2 valandos, dar nieko labai baisaus, bet jei 5- 7val. - gali tekti adaptuotis 1-2 savaites, o per tiek ir kelionė dažnai baigiasi.... Žinoma, galima skristi bet kur ir po parą ar ilgiau trunkančius skrydžius, bet reiktų labai pagalvoti, ar jūsų tas neišvargins. Jei ne, pirmyn!

Kokį keliavimo būdą rinktis ir kaip planuoti kelionę?

Automobilis, lėktuvas, autobusas, baidarė - tinka viskas. Labiau norėčiau pakalbėti apie tai, ar rinktis poilsines keliones ar pažintines. Manau, kad viską galima suderinti.

Kartais kelionės idėja būna koks nors vienas objektas, pavyzdžiui, Legolendas ar Meteorų vienuolynai, o vėliau jis ''apipinamas'' kitais įdomiais objektais. O kartais tiesiog norime aplankyti kokią nors šalį ar pavyksta ''pagauti'' gerą paskutinės minutės pasiūlymą.

Ne kartą esu girdėjusi, kaip tėvai kalba, kad kol vaikai maži, reikia rinktis tik poilsines keliones, nes kur nors pajudėti su vaiku yra ''per sunku'', "jis neišsėdės, pavargs", "ir "ką ten atsimins iš kelionės - neverta". Visiškai su tuo nesutinku! Tikrai nereikia atsisakyti kur nors važiuoti dėl vaikų (jei jau su jais atostogaujate). Esu 100 proc. įsitikinusi, kad pavargsta ne vaikai, o tėvai :) Pavargę vaikai gali beveik bet kur užmigti, jų nuovargį galima greit ''pergalėti'' pakeitus veiklą ar suvalgius ledų, bet to, nepamirškime, kad jų organizmai taip sutverti, kad po trumpo poilsiuko ''įsijungia" antras kvėpavimas ir kelionė sėkmingai tęsiasi.

Ledai! Jie padeda atgauti jėgas ir didina kantrybės atsargas :)
Jei pakeliui žaidimų aikštelė - verta užsukti ir išlieti energiją.
Kai vieni bažnyčioj klausosi vargonų (įsivaizduojate koks garsas??)...
...kiti gali ramiai parpti :))
Mūsų šeima ilgesnėse kelionėse visada derina pažinimą su poilsiu. Kartais būna daugiau pažinimo, o kartais po lygiai. Poilsiu vadinu nebūtinai tik gulėjimą paplūdimyje, nors to irgi neatsisakome :)

Pažintinės kelionės metu visada stengiamės įpinti vaikams įdomių objektų ar pramogų. Tai gali būti zoologijos sodas, vandens parkas, atrakcionų parkas, vaikams įdomus muziejus, šokantys fontanai, pramoginis pasiplaukiojimas laivu ir t. t. Arba tai gali būti tiesiog vandens pramogos pliaže. Kažkas būtinai turi būti, ir tai visada aptariam prieš kelionę, parodau nuotraukų internete, sudominu pasakojimu. Jeigu kurio nors vaiko gimtadienis yra kelionės metu, pramogą planuojam gimtadienio dieną. Tai visada suveikia, kai reikia iškęsti ilgą važiavimą ar ne visai įdomų kopimą į kalną, vaikščiojimą po senamiesčius ir pan., nes juk laukia pažadėtas prizas - pramoga :)

Taip pat siūlau vienai dienai nepriplanuoti daugybės lankytinų objektų, kad nereikėtų visur lėkti ir skubėti. Su vaikais tempas lėtesnis, reikia pasilikti laiko atsargų užkąsti, pailsėti, aplankyti WC (daug kartų!).

Jei važiuojate mašina, numatykite, kad reikės sustoti pamankštinti kojas, pavalgyti. Iš anksto pasidomėkite, gal pakeliui bus koks nors įdomus objektas, kad ilga kelionė neprailgtų.

Jei įmanoma, iš anksto numatykite nakvynės vietas, kad dienos pabaigoje pavargus ne tik vaikams, bet ir suaugusiems, nereiktų ieškoti kempingo ar viešbučio. Iš anksto užsakytas viešbutis leis sutaupyti jėgų, nervų ir pinigų.

VISADA turėkite ką nors pakramtyti-greit užkąsti ir atsigerti. Net jei planuojate valgyti kažkur kavinėje, turėkite užkandžių. Kartais negali visko suplanuoti, važiuoji važiuoji ar eini eini, o tinkamos vietos pavalgyti vis nėra. Be to, vaikščiodami gryname ore vaikai greičiau išalksta. Tad duoniukai, riestainiukai, keli obuoliai ar bananai, netgi keletas saldainių ir butelis vandens visada yra mano kuprinėje.

Gimtadienis Stokholme  nuvedė į Gröna Lund pramogų parką

Apie kelionių prisiminimus

Tikrai nereikia tikėtis, kad vaikai atsimins iš kelionės viską, kas jums svarbu ar įdomu. Mažyliams TIESIOG svarbu būti su tėvais, o nuo kokių 3 metų jie pradeda atsiminti įvairius jiems svarbius dalykus ar detales: skanūs ledai, sūpynės, maudynės, kaip tėtis pajuokavo ir visi negalėjo sustoti juokęsi, kaip palapinėj miegojo, išmoko kelionėje plaukti, iš pradžių bijojo lipti į bokštą, bet nugalėjo baimę, glostė ožkytes ar pamatė dramblį.

Be to, kelionės - puiki  gyvenimo mokykla. Vaikai gali išmokti daug naujų dalykų: plaukti, irkluoti valtį ar baidarę, dalintis, palaukti, sukaupti drąsą, įveikti save, elgtis nenumatytose situacijose (pavyzdžiui, apvirtus baidarei ), gaminti maistą ant laužo ar turistinės viryklės. O keliaudami po užsienio šalis mokosi kalbų, tolerancijos, "susipažįsta" oro uostu, viešbučiu, metro.

Nelengvas kopimas į Teidės ugnikalnio viršūnę. Kai kam ir ašarėlę teko nubraukti kaunantis su savimi :)
Su mama už rankos ir 5-metė gali užkopti į 3700m aukštį :)
 Mano dukroms atsiminimai atgyja peržiūrinėjant nuotraukas. Ir ko tik jos neprisimena :) Visada keliaujant stengiuosi vaikams papasakoti kokių nors įdomių istorijų, susijusių su apžiūrimomis vietomis, atkreipiu dėmesį į detales. Prieš važiuojant žemėlapyje ieškome tų vietų ar šalių, dar namuose pasakoju, kur keliausime, kas bus įdomaus. Taip kyla susidomėjimas ir azartas, o vėliau lieka ir atsiminimai. Kartu iškyla ir nauji klausimai, tarkime, Graikijoje daug kalbėjome apie senovės istoriją, tad iškilo klausimų, kaip atsiranda valstybės, kas jas valdo, kodėl valstybės sunyksta ir atsiranda naujos ir panašiai.

Ką būtina pasiimti keliaujant į užsienį?

Jei keliaujate į užsienį, vaikams būtini  asmens dokumentai - asmens tapatybės kortelė arba pasas. Asmens tapatybės kortelės užteks keliaujant po Europą, šalių sąrašas čia (spausti ant žodžio). Visur kitur reikalingas pasas. Mūsų vaikai turi pasus, kad nereiktų sukti galvos. Apie asmens tapatybės dokumentų išdavimą daugiau čia. Gera žinia ta, kad vaikams iki 18 metų vieną dokumentą galima išsiimti už pusę kainos.

Be abejo, kelionėje visad reikia turėti vaistinėlę (apie kurią pakalbėsiu atskirai kitą kartą) ir sveikatos draudimą. 

Lietuvos piliečiai, apdrausti privalomuoju sveikatos draudimu, gali nemokamai išsiimti Europos sveikatos draudimo kortelę, su kuria Europos sąjungos ir kai kuriose kitose Europos šalyse nemokamai (ar su nustatyta priemoka) bus suteikta  būtinoji medicinos pagalba. Ir tik valstybinei sveikatos apsaugai priklausančiose įstaigose. Štai į šituos pažymėtus žodžius atkreipkite dėmesį. Todėl, dėl savo pačių patogumo, geriau būti papildomai apsidraudus draudimo kompanijoje ar turėti draudimą visai šeimai prie kreditinės kortelės. Tada galėsite pagalbos kreiptis į artimiausią įstaigą, nesukdami galvos, ar tai privati, ar valstybinė įstaiga, ir ar reikiama pagalba yra priskirta būtinajai medicininei pagalbai. Už paslaugas užmokėję, nepamirškite pasiimti apmokėjimo čekių, taip pat vaistinės čekių ir receptų,  kuriuos grįžę namo pristatysite draudimo kompanijai ir atgausite pinigus. Vieną kartą teko ir mums užsienyje pasinaudoti medicininio draudimo paslauga, grįžę namo be jokio vargo atgavome visus pinigus. Daugiau apie Europos sveikatos draudimo kortelę čia.

Dar keli žodžiai apie draudimą kreditinės kortelės turėtojams. Paprastai, jei tėtis ar mama turi tokią kortelę, visa šeima su vaikais iki 18 metų yra apdrausta. Tiesa, ne visos kreditinės kortelės turi šią funkciją, reikėtų pasidomėti savo banke. Be to, Swedbank nuo praėjusių metų pabaigos taiko tokią sąlygą, kad draudimas įsigalioja tik tuo atveju, jei už kurią nors kelionės dalį - bilietus, viešbučius, mašinos nuomą ir t.t. buvo užmokėta kreditine kortele. Tad kokios yra jūsų kredito kortelės sveikatos draudimo sąlygos, pasidomėkite prieš kelionę.

Ką daryti, kad kelionė vaikams neprailgtų?

Ar važiuojate mašina, ar skrendate lėktuvu, yra tam tikrų nuobodokų laiko tarpų, kai vaikams reikia tiesiog išsėdėti vienoje vietoje ar nieko įdomaus nevyksta. Kai viskas nusibosta ir per langą žiūrėti nebesinori. Ką daryti? Į kelionę pasiimkite:

  • mėgstamų žaisliukų, su kuriais vaikai ne tik galės žaisti, bet ir  padės užmigti naujoje vietoje;
  • kokį nors naują žaisliuką ar senokai matytą, jei keliaujat su kūdikiu;
  • knygelių - vartymui ar skaitymui;
  • pieštukų ar flomasterių ir popieriaus arba spalvojimo knygelių. Jei keliaujat automobiliu, puikiai tiks nuvaloma piešimo lenta;
  • pasakų ar dainelių įrašų, jei važiuojate mašina. Mūsų favoritai buvo V. V. Landsbergio "Rudnosiuko istorijos'', "Obuolių pasakos", J. Zvirgzdinio "Tobijo paistalai", "Teatriuko" dainelės ir dar galybė kitų.


Ilgus važiavimus ar skridimus labai "trumpina" ir žaidimai:

  • mūsų šeimoje labai mėgstamas - "Taip ir ne": paeiliui sugalvojame žodį ir visi uždavinėja klausimus bandydami atspėti žodį. Į klausimus galima atsakyti tik "taip" arba "ne". Ne tik smagu, bet ir lavina vaikų kalbą;
  • dar vienas mėgstamas žaidimas - "Žodžiai iš vienos raidės". Sutariame raidę ir visi turi kuo daugiau išvardinti daiktų iš tos raidės, ar vardų, miestų, šalių ir pan;
  • skrendant lėktuvu, važiuojant traukiniu ar laukiant persėdimo puikiai tinka ir vietos neužima įvairios kortos, pavyzdžiui, "Solo" ar "Uno".

Na, ir turbūt nereikia nė sakyti, kad planšetėje ar nešiojamame kompiuteryje tikrai pravers keletas filmukų ar filmų.

 ****

Kadangi mes visi skirtingi, tai ir  mūsų kelionės skirtingos, vieno recepto negali būti. Tačiau viena aišku, kad keliauti su visa šeima yra puikus būdas atrasti ne tik nepažintus kraštus, bet ir vieniems kitus. Keliaukim ! :)

8 komentarai:

  1. Didelį darbą padarei viską aprašydama. Visiška tiesa, daugumoje atveju ne vaikams kelionės sunkios, bet tėvams :) Gražių tavo šeimai kelionių )Arūna

    AtsakytiPanaikinti
  2. Žinoma, kad sunku viską sužiūrėti, surūpinti, parūpinti ir nepamiršti, tačiau dažnai kyla noras ir mažąsias atžalėles ir sukurti smagias atostogas visai šeimai. Šį rudenį mūsų šeima (Aš, vyras ir 7 metų sūnelis) keliavom į Egiptą. Oi, kaip buvo sunku visko nepamiršti ne tik sau, bet ir savo abiem bernam :D Visų pirma tai norėjom kuo pigesnius bilietus rasti, kad daugiau pinigėlių galėtumėm skirti pasilepinimui, tai tikrai gaiu rekomenduoti http://skrydziaiiegipta.lt/ kur pateikiami tikrai pigūs skrydžiai į Egiptą. Vėliau visi rūbeliai, kad nei per daug, nei per mažai ir visiems atvėjams, visi kremukai, vaistukai, batukai ir kitą, odar kiek oro uosete darbo su mažuoju.. Nepaisant visko, dabar prisiminti yra smagu ir net norisi grįžti. Lėktuve išsidėti buvo sunku, tačiau skridome anksti tai šiek tiek laiko užpildė popietės miegelis. Labai džiaugiuosi, kad ir sūnelis ir vyras šalia, ir visi kaitinomės saulutėje ir gėrėmė šaltus gėrimus :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Gerų kelionių jūsų šauniai šeimai!

    AtsakytiPanaikinti
  4. Labai ačiū už nuoširdų pasidalinimą :) Mes pradėjome keliauti praėjusią vasarą ir tik 2 metukų. Kažkaip vis bijojau.. Bet vyras įtikino, kad viskas bus tvarkoje ir pasirinkom keliavimą automobiliu - sava mašina, sava erdvė - jau iškart daugiau komforto :) Nevažiavom labai toli - pasiekėm Slovakiją ir kraštelį Austrijos. Bet aš buvau baisiai laiminga :)) Nes pasirdodo nėra ten taip sudėtinga viskas kaip aš įsivaizdavau. O keletas dalykų, galiu jau dabar pasakyti, tai tikrai labai pagelbėjo. Pirmasis - pasirūpinti savu maistu, kiek įmanoma (na, kad ir ne tokiu sveiku gal, nes turėtų būti ne taip greitai gendantis, tačiau nuolat turėti maisto - privaloma). Antrasis - investavom į naują autokėdutę visai prieš pat kelionę: https://www.babycity.lt/lt/parduotuve/autokedutes-ir-priedai/grupe-1/britax-automobiline-kedute-dualfix-i-size-br-blue-marble-zs-sb-2000026909-4000984159066/p223941 ir galiu pasakyti, kad buvo labai geras sprendimas - neįsivaizduoju, kaip kitaip vaikas būtų išbuvęs ramus ilgesnį laiką :))) Nes kartais reikėdavo įveikti ilgesnius atstumus ir kai kas miegoti visai nenorėjo :)). Na ir trečia: neprisikrauti nereikalingų daiktų, kuriuos norisi imti dėl panikos, kad 'gal prireiks'. Na, jei jau labai ekstra situacija, visada galima ir nusipirkti, ko pritrūksta. Bet dažniausiai iki tos ekstra situacijos būna labai toli :)) Žodžiu, šiais metais kelionė jau suplanuota, tik šįkart skrisim - vėlgi, nauji potyriai :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū Gintare, kad pasidalinote savo patirtimi!Labai džiaugiuosi,kad išdrįsote keliauti su vaiku. Geros ir sklandžios kelionės ! :)

      Panaikinti
  5. Keliavome su šeima pas giminaičius į Belgiją. Tiesa ta, kad su vaikais kelionės visada yra sudėtingos. Rinkomės keliauti su keleivių pervežimo kompanija. Vienas iš pagrindinių pasirinkimų buvo tai, kad tokia kelionė nekelia isteriškos baimės - nei skrendant lėktuvu. Yra internetas, galima žiūrėti filmukus, atsigulti. Žodžiu visi patogumai.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Koks išsamus pasakojimas su begale naudingų patarimų. Aš vis dar bijau skristi ilgesniam laikui su vaikais. Tačiau automobiliu keliauti labai mėgstame. Pasiimame įvairios veiklos, segtuvus su atspausdintomis užduotėlėmis, kurias paruošiu iš anksto, nes vien sėdėti tikrai vaikams prailgsta.

    AtsakytiPanaikinti
  7. Taip, su vaikais keliauti nemenkas iššūkis, tačiau tam ir esame mes, kad padėtume susireguliuoti ir jaustis saugiai. Planuojame ilgam laikui visa šeima išvykti į Vokietiją, nes neblogus darbus siūlo. Žinoma, tiek permainų su šeima baugu, tačiau norisi negyventi tik nuo atlyginimo iki kito atlyginimo, norisi pilnaverčio gyvenimo.

    AtsakytiPanaikinti

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan