Slider

JAV. Niujorkas. Kelionės planavimas

2020 m. vasario 21 d., penktadienis



Pamatyti Ameriką ir Niujorką buvo mano vyro sena svajonė. Aš labiau svajojau apie Vakarų pakrantę, bet aplinkybės taip jau susiklostė, kad  praėjusį rudenį atsidūrėme Niujorke.

Planuojant kelionę buvo nuspręsta be Niujorko aplankyti Filadelfiją, kur gyvena mano sesuo, Vašingtoną ir Niagaros krioklius. Keliavome spalio pradžioje, visa kelionė truko 10 dienų. Žinau, kad daugeliui labai įdomu, kaip viską susiplanuoti vykstant savarankiškai, todėl smulkiai tai aprašysiu. O kas viską žino, galima šią dalį praleisti.

Kelionės planavimas

1. Skrydžio bilietai. Mes skridome su Turkish Airlines Vilnius-Stambulas-Niujorkas-Stambulas-Vilnius – nei labai pigiai, nei labai brangiai, bilietai kainavo po 400 eur su registruotu bagažu. Bilietų ieškojome per skyscanner.net puslapį, pirkome tiesiogiai iš Turkish Airlines svetainės prieš 7 mėnesius iki kelionės.

Turkų avialinijos puikios, visai neblogai maitina, duoda higienos reikmenų krepšelį, kojines, šlepetes, galima žiūrėti filmus, koncertus ar žaisti žaidimus asmeniniuose ekranuose.

Jei užteka rankinio bagažo, ar galite planuotis atostogas ne taip iš anksto, gali pavykti įsigyti bilietus ir po 200-250eur į abi puses.
2. Vizos. Vizų Lietuvos piliečiams nereikia, jei planuojate JAV būti ne ilgiau negu kaip 90 dienų. Reikalingas elektroninis leidimas ESTA. Leidimas kainuoja 14 dol. (jeigu prašo mokėti daugiau, tai ne toje svetainėje užsisakinėjate), jį įsigyti galima užpildžius anketą oficialiame puslapyje https://esta.cbp.dhs.gov/. Tikrai neverta mokėti tarpininkams, užpildyti anketą nesunku, galima pasirinkti lietuvių kalbą ir tiesiog atsakinėti į klausimus. Atsakymą gavome po poros dienų.

Jei negausite patvirtinimo, tada reikėtų kreiptis į JAV ambasadą dėl vizos išdavimo.

Elektoninius leidimus rekomenduoju atsispausdinti (nors tokio reikalavimo nėra) ir turėti su savimi, mūsų prašė juos parodyti oro uoste Vilniuje ir Stambule.

Naujasis Stambulo oro uostas

3. Kur gyventi Niujorke? Geriausia ir brangiausia apsistoti Manhatane, ten koncentruoti must see objektai, muziejai ir kitos įdomybės, sugaišite mažiausia laiko metro, daug kur nueisite pėsčiomis. Taip pat turistų tarpe populiarus Brooklyn rajonas – pigesnis, nepertoliausiai nuo centro. Mes Brukline užsisakėme apartamentus per airbnb.com visoms 10 nakvynių, kadangi iš anksto nežinojome, kaip keliausime, sesuo dar nežinojo savo planų. Užtat kaina buvo labai gera  – 728 dol., kitaip tariant, pigiau grybo Niujorko kainomis.

Savo pasirinkimu nenusivylėme, gyvenome sename name, primenančiame muziejų, kurio šeimininkai,  juodaodis amerikietis muzikos profesorius ir italė graikų kalbos dėstytoja, mums visiškai netrukdė. Turėjome savo kambarį ir atskirą vonios kambarį, galėjome naudotis bendra virtuve. Kelionė iki Manhatano užtrukdavo apie 30 min – nemažai, bet labai nevargino.

Eklektiška bendra svetainė

4. Transportas. Automobilio Niujorke tikrai nereikia, yra puikus metro tinklas, jei reikia, dar ir autobusai. Įdomumo dėlei, už automobilio parkingą tektų pakloti 15-20 dol. už valandą.

Niujorko metro važiuoja visą parą, tik naktį su ilgesnėmis pertraukomis. Vienkartinis metro bilietas 3 dol., bet tikrai verta įsigyti savaitinį bilietą už 32 dol. ir važinėtis kiek tik norite. Tiesa, Niujorko metro yra kitoks, šiek tiek painesnis negu įprasti metro kitose pasaulio šalyse.

Reikia atsiminti, kad metro linijos turi ne tik spalvas, bet ir RAIDES. Tos pačios spalvos metro linija gali turėti ir kelias raides, prasidėti ir baigtis skirtingai. Be to, yra express ir paprastos linijos. Paprastose linijose stojama visose stotelėse, o express – kai kurios praleidžiamos. Nuo 23 val. express linijos stoja visose stotelėse.

Patariu iš anksto atsisiųsti metro programėlę-žemėlapį NYC Subway Map, labai padės planuojantis keliones po miestą. Metro vagonuose tikrai ne visur yra žemėlapiai. Metro sustojimuose galite naudotis nemokamu WI-FI.

5. Kaip nuvažiuoti iš JFK oro uosto (John F. Kennedy International Airport)  į Manhataną (Brukliną)?

- Taxi iki Manhatano kainuos fiksuotus 52 dol.+ mokestis už kelius;
Airport Shuttle  yra keletas įvairaus brangumo kompanijų;

- pigusis būdas: einate į Airtrain (oro traukinį), jungiantį visus terminalus. Įlipate ir važiuojate (be jokio bilieto) iki Howard Beach sustojimo. Čia pereinate į A metro liniją. Tam,kad pereiti į metro, bilietų automate perkate jungtinį bilietą už 7,25 dol. (Airtrain 5dol.+metro bilietas 2,75dol.) Už tiek ir nuvažiuojate, kur jums reikia, t.y. iki Bruklino, Manhatano ar perlipate į kitas metro linijas.

6. Interneto kortelės. Mes nepirkome, kažkaip išsisukome naudodamiesi nemokamu WI-FI metro sustojimuose, kavinėse, muziejuose ir savo apartamentuose.

7. Patikros skrendant į JAV. Kaip žinia, ESTA gavimas ir turėjimas dar nereiškia, kad tikrai būsite įleisti į šalį. Mintis apie tai, daugeliui atrodo bauginanti ir kelia stresą. Jei neturite piktų kėslų ir nieko neleistino nevežate, tai nėra ko ir bijoti. Kad išvengtumėte bereikalingų nervų, reikėtų turėti atspausdintus ar telefone išsaugotus atgalinius bilietus, bent jau pirmos nakvynės rezervaciją, ESTA leidimus. Mūsų to prašė parodyti ir Vilniuje, ir Stambule. Stambule prie išvykimo vartų praėjome dar vieną patikrą, kur paklausinėjo, kokiu tikslu vykstame į JAV, kas sukrovė mūsų lagaminus.

Atskridus į Niujorką pasienio patikros laukėme apie valandą, ESTA sutikrino jau savo sistemoje, tik paklausė, kiek būsime, ir ką veiksime.

8. Kiek laiko skirti Niujorkui? Manau, kad bent 3 dienas, kad būtų galima susipažinti su Manhatanu. Jei esate muziejų ir galerijų fanai, tada savaitę ar dvi. Mes Niujorke praleidome 6 dienas, tikrai užtektinai pirmai pažinčiai, pamatėme nemažai.

9. Kaip susiplanuoti laiką Niujorke? Mane šitas klausimas labai kamavo, norėjosi visko labai daug, nieko svarbaus ir įdomaus nepraleisti. Dar pasiskaičiau, kaip kiti smulkiai ir atidžiai planuoja, visai apėmė panika. Bet viskas gavosi gerai, pamatėme daug, kažko nepamatėme, kažkuriomis gatvėmis nepraėjome, bet svarbu, kad pajautėme miesto nuotaiką.


Jei atrodo, kad planuoti nelabai sekasi, galima nusipirkti, pavyzdžiui, New York CityPass ar kitą kokį atrakcijų pasą ir atradinėti Niujorką pagal į jį įeinančius objektus. Pasas mums padėjo susiplanuoti laiką ir sutaupyti pinigų, su juo kėlėmės į Empire State Building, į Rockfeller observation deck, aplankėm the Metropolitan museum of art, Museum of natural history, Intrepid sea air & space museum ir plaukėm vakarinį kruizą aplink Manhataną.
Apie pasą ir kas į jį įskaičiuota galima daugiau pasiskaityti https://www.citypass.com/new-york .
Arba galite pasiplanuoti pačius norimiausius objektus, o kitus tiesiog "atrasite" pakeliui ar netyčia. Mes naudojomės tokiu pasu, o ką pamatėme, parašysiu kitame pasakojime.

Be abejo, Niujorke yra daugybė nemokamų atrakcijų ir muziejų, netgi atskirų rajonų lankymas gali būti kaip atrakcija, pavyzdžiui, Chinatown, Little Italy, Williamsburg (gyvena žydų hasidų bendruomenė), Brukline Green-wood kapinės, High line park, the Vessel statinys.

Vessel lankymas nemokamas, reikalinga rezervacija
Vessel
Visada nemokamų ar tam tikromis dienomis nemokamų – Niujorko muziejų sąrašas. Jei susiplanavote eiti tam tikromis valandomis į nemokamą muziejų, ateikite daug anksčiau, nes tokių norinčiųjų, patikėkite, bus tikrai daug, pati mačiau. :)


10. Kur pavalgyti? Niujorke pavalgyti galima ir labai brangiai, ir labai pigiai. Kažkokių ypatingų vietų neparekomenduosiu, nes prieš kelionę nieko ypatingo neieškojau, kad neprisirištumėme prie laiko ir vietos, valgėme pakeliui link lankomų objektų. Brangiai pavalgyti tikrai nesunkiai rasite, o jei ieškote pigiau, tai visada bus pigiau valgyti kinų užeigose, picerijose, buffet tipo restoranuose (renkiesi ką nori ir moki už bendrą svorį), jie labai populiarūs. Žinoma, daugybė greito maisto vagonėlių gatvėse irgi gali būti išeitis. Pusryčius mes valgydavome namuose, turėjome virtuvę. Jei norėsis pusryčiauti kavinėse, pusryčiai gali kainuoti ir 20-25 dol. žmogui.

Grojantis saldumynų autobusiukas

Tiesa, tarp užsižymėtų valgymo vietų Niujorke buvo keletas roof top (ant aukštų pastatų stogų) esančių barų, į kuriuos einama ne tik kokteilio išgerti, bet ir atsiveriančiu vaizdu pasigrožėti. Buvome viename iš jų – 230 fifth  foof top dienos metu, nesužavėjo. Gal vakare būtų kitaip. Bet naktinio Niujorko vaizdų iš arti-toli-iš aukštai prisižiūrėjom į valias, tai neliūdėjome. Jei vis tik susiruošite apsilankyti roof top tipo bare, nepamirškite asmens dokumento, kitaip neįleis! 



11. Kiek prireiks pinigų? Šitas klausimas visada įdomus planuojant kelionę. Kažkur skaičiau, kad keliaujant po JAV reiktų skaičiuoti NORS 100 dol. žmogui per dieną, atmetus skrydžio bilietus. Čia tokiam ekonominiam variantui. Mums panašiai ir išėjo. Bet gali būti ir dar mažiau, jei nelankysite mokamų objektų arba žymiai daugiau, jei gyvensite viešbutyje Manhatane ar visą laiką valgysite tik restoranuose.

Maisto kainos Niujorke tikrai labai aukštos, panašiai kaip Danijoje ar Norvegijoje, bet, kaip jau sakiau, galima rasti ir pigesnių vietų. Pavyzdžiui, kavos puodelis kainuos 4-5,5 dol., parduotuvėje kainos irgi kur kas aukštesnės negu Lietuvoje. Nuvažiavus į Filadelfiją ar Vašingtoną rasite kur kas draugiškesnes kainas.
12. Sveikatos draudimas. Nerizikuokite įlysti į skolas, jeigu kas nors jums nutiktų JAV ir tektų pasinaudoti medikų paslaugomis. Jos labai brangios. Mes turime sveikatos draudimą prie kreditinių kortelių, tad atskiro nepirkome. Jei jūsų kredito kortelė tokios paslaugos neturi, reiktų apsidrausti sveikatą papildomai. Ir, žinoma, reikėtų įsidėti būtiniausių vaistų, kurių gali prireikti, pvz. nuo skausmo ar virškinimą gerinančių fermentų arbą tokių, kuriuos vartojate nuolat.  

*****

Ką pamatyti Niujorke, skaitykite kitame pasakojime jau netrukus. Visada daugiau istorijų Noriu ir keliauju facebook paskyroje >  arba  @noriu_ir_keliauju_ instagrame.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan