Slider

Safaris Tanzanijoje ir rojus Zanzibare. I dalis

2024 m. vasario 8 d., ketvirtadienis


Tanzanija - Rytų Afrikos valstybė, Indijos vandenyno pakrantėje, garsi aukščiausiu Afrikos kalnu Kilimandžaru, safariais ir poilsį rojaus paplūdimiuose siūlančia Zanzibaro sala.

Visada norėjau išbandyti tikrą safarį Afrikoje, žinoma, tuo pačiu pabėgti nuo lietuviškos žiemos. Ilgą laiką stabdė šiokia tokia baimė, kaipgi čia viską reiks organizuotis tolimoje ir mums kiek baugioje Afrikoje. Bet viskas pasirodė ne taip jau sudėtinga, tik reikėjo daugiau įdėti darbo ruošiantis kelionei ir nusiteikti nuotykiams :)

Kelionės planas: pirmiausia skristi į Tanzanijos gilumą, Arusha (Aruša) miestą, iš kur vykti į 3 dienų safarį, vėliau skristi 7 dienų poilsiui į Zanzibarą.

Mūsų kelionė vasario viduryje prasidėjo skrydžiu Vilnius - Stambulas- Dar es Salam (Tanzanija) -Arusha (Tanzanija) ir vietoj maždaug paro laikos, užtruko kur kas ilgiau.
Skrydžiai su Turkish Airlines praėjo sklandžiai, Tanzanijos sostinėje Dar es Salame buvome 4.20 ryto. Tiesa, nustebome, kai lėktuvas pirmiausia nusileido Zanzibare, ten dalis keleivių išlipo, sulipo žmonės su siurbliais ir ėmė tvarkyti lėktuvą. Apsitvarkė, išlipo, tada skridome toliau:))

Pagal planą už poros valandų su vietinių skrydžių bendrove Precision Air turėjome per valandą pasiekti Tanzanijos gilumą, iš kur keliauti į safarį. BET čia gi Afrika!
Precision air sugebėjo net 3 kartus atidėti skrydį, paskutinis laikas -15.50 (laukėm, trynėm suolus, bandėm miegoti, skaityti, domėtis afrikietiškomis šukuosenomis ir stiliais beveik 12 val), jau 16.10, o mes vis dar laukėm prie vartų, ha ha, darėsi vis linksmiau. Tikėjomės bent iki rytojaus ryto spėti, nepavėluoti į safarį.
Beje, vietinių skrydžių terminalas primena autobusų stotį, tik su griežtesne patikra. Oro bendrovių patriušę kioskai stovi prie įėjimo ir bilietą skrydžiui gali nusipirkti vos ne kaip į autobusą. aišku, galima ir mums įprastais būdais- internetu gerokai iš anksto.
Vietinių skrydžių terminalo kavinė
O lėktuvai mėgsta skraidyti "per aplinkui". Pvz. skrydis į Arušą (kur prasideda safariai) truktų tik 1val., bet juk reikia dar užsukti į Zanzibarą, tad teks skristi 2val. Panašiai būtų skristi iš Kauno į Klaipėdą per Vilnių. Taigi, išvada - Afrika yra Afrika, nusiteikite staigmenoms!

Belaukdami skrydžio iš bankomato oro uoste pasiėmėme šiek tiek vietinių pinigų. Beveik visur galima atsiskaityti ir US doleriais, bet perkant smulkesnius daiktus, praverčia vietinė valiuta, pvz. vandens buteliukas kainuoja 50cnt, o mokant doleriais ar eurais mokėsite 1eurą ar , ir pan.
Taip pat išėję iš terminalo Vodacom kioske nusiperkame vietinę SIM kortelę su, berods, 20GB už 22dol. , čia pat pardavėja, naudodamasi savo 3 telefonais, tą SIM kortelę "pririša", paslauga papildomai kainuoja 4dol. Reikalingas pasas.
Deja, bet mažiau GB jie kažkodėl nepardavinėjo, ką gi, teko pirkti.

Galų gale jau visai vakarėjant pasiekėme Arušą, išlipę iš lėktuvo pėsčiomis nuėjome į "terminalą", t.y. tiesiog lauke pastatytą palapinę su suoliukais ir stalais, kur mums buvo išduotas bagažas.
Spalvingas Precision air lėktuvas
Čia gal lietuviškai parašyta? :)
Bagažo išdavimas :)

Mūsų jau laukė užsakytas vairuotojas, daugiau negu pusvalandžio kelionė į viešbutuką kainavo 20$. Pervežimą užsisakėm iš anksto, susiekus su viešbučio savininke per bookingą. Su dideliu džiaugsmu, kad po 1,5 paros vis tik pavyko pasiekti tikslą, važiavome Arušos gatvėmis, vėliau dardėjome kažkokiu tamsiu duobėtu keliu, kol pasiekėme gana egzotišką savo pirmos nakvynės vietą - Banana Farm Eco hostel miesto pakraštyje, ramioje vietoje.

Suvalgę vakarienę už 5$ (tiksliau, užkandę, nes paskutiniams atvykėliams liko ne tiek jau daug), griuvome į lovas.
Namelis-kambarys su WC, dušu ir pusryčiais  už 15$ dviems žmonėms


Štai ką radome ant pusryčių stalo :)))

Ryte, papusryčiavus (buvo visai normalūs pusryčiai), nė kiek nevėluodamas mūsų jau laukė visad gerai nusiteikęs safario vairuotojas Emanuelis iš Msangai Adventure Safaris.

Užrašas automobilyje. Tai pagrindinė taisyklė :)

Kaip vyksta safariai Tanzanijoje?
*Safariai dažniausiai vyksta iš Arusha miesto 2-3-4...10 ir daugiau dienų. Kasdien vykstama į kitą nacionalinį parką arba galima viename praleisti daugiau laiko. Ryte ar vakare keletą valandų važinėjama ir stebimi gyvūnai, o vėliau ilsimasi parke ar už jo ribų esančiuose kempinguose ar viešbučiuose, vadinamose lodžijose.
Jei norėsite vykti į Serengetį, jame reikia planuotis ne mažiau kaip 2 nakvynes, nes kelias iki parko tolimas.
*Safario džipuose telpa iki 6-8 žmonių, galima užsisakyti ir individualų safarį šeimai. Mes važiavome dviese su vyru ir vairuotoju, buvo labai patogu. Džipe galėjome pasikrauti telefonus.
Jei vykstate ryte, pasivažinėjus stojama pietums, vairuotojai pasirūpina maistu, gėrimais, tai jau įskaičiuota į kainą.
*Parkuose yra tvarkingi WC, yra kur nusiplauti rankas, pikniko vietos, viskas pakankamai civilizuota.
*Tanzanijoje safarius patogiausia užsisakyti iš anksto www.safaribookings.com arba jau nuvykus į Arusha. Minėta internetinė svetainė yra panašiai kaip viešbučių rezervacijos sistema, joje yra daugelio organizatorių parduodami safariai.
*Safario kainos priklauso nuo to, keliese važinėsitės, kiek dienų, keliuose parkuose (egzistuoja įvažiavimo į parką mokestis), kur nakvosite (nuo kempingo pačiam nacionaliniame parke palapinėse, kur aplink vaikšto gyvūnai iki prabangių lodžijų, kur iš baseino stebėsite dramblius). Nepigus malonumas, 3 dienų safaris prasideda nuo 400-500$. Žinoma, galima derėtis, tai daryti skatina pati safarių svetainė, ragindama nusiųsti užklausas keliems organizatoriams.
* Užsisakant reiktų netingėti pasiskaityti atsiliepimus, galima parašyti per minėta tinklapį atsiliepimą parašiusiam žmogui, yra nurodyti e-mailai. Aš taip ir padariau, kad įsitikinčiau firmos patikimumu, nes avansą reikia pervesti iš karto susitarus, o likusius pinigus - likus 2-3sav, iki kelionės.
Nepervedinėkite pinigų tiesiai į kokias nors privačias sąskaitas, safario organizatorius turėtų atsiųsti tarptautinės mokėjimų kompanijos nuorodą ir sąskaitą, kur galėsite sumokėti per paypal ar kredito kortele be jokių papildomų mokesčių.
Kiek prieš išsirinkdama visko perskaičiau, patikėkite. Ne tik pasiūlymus, firmas, bet ir apie nakvynės vietas ir t.t. Nakvynės vietas galima pasitikrinti ir tripadviser.com.

Galų gale pasirinkome Msangai Adventure Safari kompaniją - tai jauna kompanija, labai stengiasi, gyvai bendravau po safario su jos savininku, jis džiaugėsi, kad mes jau antri lietuviai, pasirinkę jo firmą.

Kokia gi kaina už 3 dienų safarį 3-juose nacionaliuose parkuose? Mokėjome 750$ žmogui, keliaujant tik dviese. Į kainą jau įskaičiuota 2 nakvynės su pusryčiais ir vakarienėmis, pietūs safario metu, vanduo, nuvežimas į oro uostą po safario.

Per 3 dienas mes aplankėme 3 nacionalinius parkus.

I diena.Tarangire nacionalinis parkas išsiskyrė dramblių gausybe, čia auga daug storulių baobabų, gausu termitų buveinių. Baobabas - medis, savo kamiene kaupiantis vandenį, todėl jo kamienas ypač storas. Dažnai baobabai yra mūsų Stelmužės ąžuolo storio.

Baobabai

Gniaužia kvapą, kai pro tave vos už metro praeina dramblių banda

Termitų "namas"



Pietavome specialioje pikniko aikštelėje su puikiu vaizdu į slėnį, stebėjome per upę brendančius dramblius. 




Pikniko vietoje tik nusisuk nuo maisto, akimirksniu jį čiumpa beždžionės:) Štai toks mėlynakiaušis pavogė iš mūsų sumuštinį.
Mama ir vaikas pasislėpė automobilio pavėsyje

Kaip gi be nuotykių arba pažintis su žaliaja mamba

Po safario Tarangire nacionaliniame parke važiuojam sau į viešbutį. Karšta, tvanku, mano vyras jau miega, o aš su fotoaparatu stebiu, gal ką pakeliui įdomaus "nušausiu". Ir STAIGA matau, kaip pro mašinos ventiliatoriaus groteles ant panelio išsirango plona šviesiai žalia ilga gyvatė!!! Kokių 1,5m ilgio.
Per sekundę mano galvoje iškyla atsiminimas, kad kažkur skaityta, jog tokio žalumo gyvatė yra LABAI nuodinga!
Metu fotiką, surinku, vairuotojas taip pat pamatęs gyvatę vos nepaleidžia vairo iš rankų (ji vos per 20cm nuo jo rankų), greit sustojam ir visi mikliai išsinešdinam iš mašinos.
Tuo tarpu gyvatė spėja vėl sulįsti į priekinį panelį, iškiša tik galvą per skylutę jau prie stiklo, apsidairo, vėl slepiasi, kol galop susirango po vairuotojo sėdyne.
Vairuotojas Emanuelis stabdo pro šalį važiuojantį masajų. Masajas su didele mačete iš dygliuotos akacijos šakos pasidaro lazdą (kažkodėl savo neturėjo, hm...) ir visaip kaip bando išvaryti gyvatę, kol pasiseka.
Labai atsiprašau visų gamtos mylėtojų, bet gyvatė, deja, neišgyveno. Pagooglinus radau, kad tai 8-ta pagal pavojingumą Afrikos gyvatė - Vakarų žalioji mamba. Įkandimas, laiku nesuteikus pagalbos, mirtinas. Jų populiacijai išnykimas negresia.
Po viso šito įvykio Emanuelis mums prisipažino, kad išvykstant iš parko, kiti vairuotojai jį įspėjo, kad pastebėjo gyvatę ant mašinos, bet jis pagalvojo, kad važiuojant gyvis nusipurtys....Taigi, mes visas 2 valandas !!!! važiavome vienoje mašinoje su MAMBA !!!!

Visi trys buvome pilni adrenalino ir laimės, kad mums šitaip gerai viskas baigėsi, uchhh... Emanueliui per 7 jo darbo metus toks nuotykis nutiko pirmą kartą.
O dar ruošdamasi kelionei galvojau, ką reiktų daryti, jei sutikčiau Afrikoje nuodingą gyvatę?

*****


Po safario važiavome į nakvynės vietą - viešbutuką Eileen's Trees Inn Karatu miestelyje. Labai rekomenduoju. Viešbutukas aptvertas, saugomas, nesijaučia jokio miesto šurmulio, namukai skendi augalijoje ir žieduose, viskas tvarkinga, švaru, didelis baseinas, maistas geras, gėrimai pigūs. Po gero pusdienio karštyje ir dulkėse labai malonu pakliūti į tokią žalią oazę. Buvo įskaičiuoti pusryčiai ir vakarienė.

Namukai labai erdvūs, su terasėlėmis

Išėjai pro namelio duris - prieš akis noksta avokadai

Čia pat ir mangai
Vietinis visai neblogas alus
Planuodama kelionę galvojau ir apie nakvynę palapinės pačiame nacionaliniame parke, bet vyras pasakė griežtą NE aplink vaikštantiems gyvūnams. Teko rinktis įprastesnį variantą ir nė kiek šio sprendimo nesigailėjome.

II-oji diena. Ngorongoro parke matėme daug kanopinių, begemotus, dramblius, įvairiausius paukščių, hienas, buivolus. Parkas yra didžiuliame krateryje - tai lyguma, apsupta kalnų, vaizdai pasakiški.

Ngorongoro kraterio rezervatas - tai UNESCO saugoma teritorija, didžiulė kaldera, t.y. prieš 2-3 milijonus metų išsiveržusio vulkano krateris. 610m gylio ir apie 260kv.km ploto laukinių gyvūnų rojus.
Jei lankysitės Tanzanijoje, rekomenduoju aplankyti Ngorongoro kraterį, nes jame ne tik gausu gyvūnų, ypač žolėdžių, bet ir pats kraštovaizdis ypatingas.
Kelias iki kraterio nebuvo labai tolimas, bet dalis tokia prasta, kad važiuojant atrodė, dantys išbyrės. Ir čia nieko nepadarysi, ar tu sumokėjai daug, ar mažai, visiems tenka kratytis vienodai.
Parko vartus saugo babuinų šeima:)

Ten apačioje - Ngorongoro krateris. Iš aukštai atrodo visiškai tuščias, bet neapsigaukite

Knibždėte knibžda kanopinių 
Antilopės gnu
Kas gi ten medyje? ogi sargas marabu!
Rimtasis marabu
Kuo ne medžiotojas? :) 

Iš toli begemotai atrodo lyg didžiuliai akmenys ežere
Ar matėte kada nors begemoto pilvą? Prašom - jis rausvutėlis:)

Pakeliui į viešbutį užsukome nusipirkti suvenyrų. Aišku, būtinai reikia derėtis, suvenyrai nepigūs. Atsiskaityti buvo galima ir kortele.

III-oji diena. Lake Manyara nacionalinis parkas iš aplankytųjų mažiausias ir labiausiai žalias, dėl to žvėris stebėti sunkiau, bet pavyko pamatyti žirafas, kelių rūšių beždžiones, zebrus, dramblius, buivolus ir rudąjį Manyara ežerą. Mažiausiai dėmesio vertas parkas.
Tik įvažiavus pasitinka beždžionės



Draugių pasitarimas
Pats ežeras visiškai rudas, o jo prieigos labai keistos, apokaliptiškos

Kažkieno žandikaulis

Parke gausu babuinų ir kitų rūšių beždžionių

Poilsis

Grįžtant iš Lake Manyara nacionalinio parko, su vairuotoju sutarėme užvažiuoti į masajų kaimelį.
Kaina 1 val. - 50eur Turėjom galimybę užeiti į masajų iš molio drėbtas trobeles, stebėti šventinius šokius, taip pat kartu pašokti. Pagrindinė masajų veikla- gyvulininkystė, taip pat jie prisiduria iš prekybos suvenyrais ir tokių ekskursijų.
Vyrų šokis- varžybos, kas aukščiau iššoks
Mano vyras neatsiliko nuo masajų, todėl sulaukė plojimų :))
Masajų trobelės.Vidus labai skurdus.

Su kaimelio vadu ir jo kol kas vienintele žmona

Ypač populiarios basutės iš padangų - afrikiečių išradimas

Spalvoti sarongai įprastas masajų drabužis

Teko ir man pašokti


Prisipažinsiu, kad iki šiol galvojau, kad visos tos ekskursijos Kenijoje ir Tanzanijoje pas masajus tėra tik turistinė atrakcija, panašiai kaip pas mus nuvažiuotum į Rumšiškių buities muziejų ir įsivaizduotum, kad lietuviai iki šiol taip gyvena.
Ne, visa tai vyksta dabar, jie taip gyvena, na, tik kasdien nešoka šventinių šokių ir moterys ne visada tiek dabinasi. Genties vadai turi ir telefoną, motociklą.
Važinėdami Arusha regione masajus sutikdavom nuolat, vyrus ir vaikus, pasipuošusius tradiciniais ryškiais sarongais, BŪTINAI rankoje nešančius lazdą, ar gintų karves ir ožkas, ar eitų į miestą.
Kiek laiko gyvulius auginanti gentis gyvens vienoje vietoje priklauso nuo kritulių kiekio ir žolės vešlumo. Gali gyventi ir 5 metus, ir ilgiau, jei visko užtenka. Jei ne - keliauja kitur.
*****
Dar tą patį trečiosios dienos vakarą Msangai Adventure Safaris vairuotojas mus nuvežė į Kilimadžaro oro uostą, iš kur išskridome į Zanzibarą.

*****

Per 4 dienas Tanzanijoje (iš jų vieną praleidom oro uoste) tiek daug visko pajautėm ir pamatėm, kad net netelpa galvoje!
Jau vien važiavimas Arušos gatvėmis ar į Tarangire nacionalinį parką, suteikė tiek peno akims ir mintims, kad sunku apsakyti.
Skurdūs, chaotiški miesto vaizdai ir kartu tos tiesios, išdidžios, ryškiais sijonais apsirėdę moterys, taip grakščiai nešančios ant galvų didžiulius nešulius ar vaikučius ant nugaros.
Savana ir laukinė gyvūnija, ir tarsi ryškūs inkliuzai - vietiniai piemenys masajai, apsigaubę ryškiais sarongais. Ne, tai viskas yra iš tikrųjų, ne vien filmuose ar TV laidose.
Ir nuotykiai ant kiekvieno kampo!
Pakelės turgelis

Kokie nuostabūs ryškiaspalviai vilnoniai sarongai
Autostrados žaliojoje juostoje

Moterys - kojinių prekeivės

Batų pardavėjo "prekystalis"



Moksleivės

Pakelės maistas
Čia mūsų vairuotojas pirko saldžiųjų bulvių močiutei, kuri jas valgo žalias vietoj saldainių


Ką dar svarbaus supratome ir išmokome Tanzanijoje? Nuolat girdėti ir vartoti žodžius JAMBO (labas), POLE POLE (neskubėk, lėtai) ir HAKUNA MATATA (džiaukis šia akimirka).
Taigi, europieti, kuris nuolat multitaskini, ATSIPALAIDUOK ir MĖGAUKIS AKIMIRKA!

*****

Apibendrinsiu kelionę ir sudėsiu akcentus, ką reiktų žinoti planuojant tokią kelionę.
KADA VYKTI? Geriausia į safarius ir poilsiui vykti sausuoju periodu sausio-vasario ir liepos-rugsėjo mėnesiais. Vasarą vyksta gyvūnų migracija, todėl šis laikas pats geriausias ir brangiausias.
Balandis - gegužė yra "ilgojo lietaus" mėnesiai, lapkritis - gruodis -"trumpojo lietaus"mėnesiai.
SKRYDŽIAI. Mes skridome su Turkish airlines Vilnius-Stambulas-Dar es Salam (3,5+7val). Grįžome Zanzibaras -Stambulas-Vilnius. Bilietai 650eur/žmogui
Turėjome vietinius trumpus skrydžius į Arushą ir į Zanzibarą su Precision air ir Tanzania Airlines. Dar 230eur/žmogui pirmyn - atgal.
Bilietus vasariui pirkome dar spalio mėnesį per akciją. Vietinius skrydžius galima pirkti ir vėliau, jų kainos nesikeičia, kiek stebėjau.
Per trumpesnį laiką, ~8val. į Zanzibarą galima nuskristi čarteriais (tiesioginiais) skrydžiais iš Lenkijos ar Lietuvos.
TANZANIJOS VIZA . Galima pirkti atskridus, mokėti 50$ grynais arba kortele.
Galima iš anksto nusipirkti online https://eservices.immigration.go.tz/visa/, atsakymo gali tekti laukti iki 10 dienų.
Mes pirkom vietoj, užtrukom neilgai.
SAFARĮ užsisakinėjom per safaribookings.com ir pasirinkome Msangai Adventure safari kompaniją - jauna kompanija, bet labai stengiasi, gyvai bendravau po safario su jos savininku, jis džiaugėsi, kad mes jau antri lietuviai, pasirinkę jo firmą.
VIEŠBUČIUS užsisakinėjau per booking.com
Arušoj- Banana Farm Eco hostel - 15$ naktis, visiška egzotika, tolokai nuo centro, pernakvot tiko (kokios pretenzijos už 15$ ?!)
Zanzibare, Stountaune - Tembo House hotel - 10 balų!
Jambiani - Savera Beach Houses hotel -10 balų! Rekomenduoju suaugusiems, poroms.
SKIEPAI. Jokie skiepai Tanzanijoje nėra privalomi, bet rekomenduojama skiepytis nuo geltonojo drugio. Skiepas visam gyvenimui, Lietuvoje galima pasiskiepyti Kauno klinikinėje ligoninėje (pigiausiai), Antėjoje, Synlab.
Aš turiu skiepą jau seniai, vyras neturėjo, nes tuo metu Lt vakcinos nebuvo. Laimei, keliavome sausuoju periodu, uodų beveik nebuvo.
Jei į Zanzibarą atskrisite iš Kenijos, geltonojo drugio skiepo sertifikatas BŪTINAS.
Be abejo, patartina atnaujinti difterijos-stabligės skiepą, Lietuvoje jis nemokamas kas 10 metų.
Vaistus nuo maliarijos (Lietuvoje yra Maliarone) gerti rekomenduojama, ypač keliaujant į safarius ar drėgnuoju laiku. Zanzibare galima ir nevartoti, nes čia fiksuojamas tik 1% visų maliarijos susirgimų šalyje.
Mes gėrėme Maliaroną 6 dienas, jokių pašalinių poveikių nepastebėjome.

PINIGAI. Pasiimkite dolerių, jais galima atsiskaityti visur. Kupiūros tik ne senesnės negu 2009m.
Pasiimkit oro uoste bankomate ir vietinių šilingų, apsimoka, kai perkat nedidelius daiktus, vandenį, suvenyrus.
Viešbučiai, restoranai priima ir korteles, bet beveik visur nuskaičiuos +5%
KĄ DAR PASIIMTI?
Kremą nuo saulės su kuo didesniu SPF ir kremų po saulės, nes vis tiek nudegsite. Būtinai!
Repeletų, ypač jei keliausit lietinguoju laiku.
Fotoaparatą (laimi prieš telefoną, jei norisi gyvūnų nuotraukų).
Vandens batus, jei skrisit į Zanzibarą, gali praversti. Yra pirkti ir vietoj. Jie gali praversti braidant atoslūgio metu ar per Blue safarį. Mes išsivertėm be jų.
Būtiniausių vaistų, nors ir turite sveikatos draudimą. Vaistinių tikrai nėra ant kiekvieno kampo kaip Lietuvoje.

Viso gero žemyninei Tanzanijai! Jambo, Zanzibarui!

Visada daugiau istorijų Noriu ir keliauju facebook paskyroje >  arba  @noriu_ir_keliauju_ instagrame.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan