Slider

Saulėtos atostogos Kipre: nuo Pafoso iki Larnakos

2023 m. balandžio 16 d., sekmadienis


Kipras – sala Viduržemio jūroje, kurioje keliauti ir atostogauti galima ištisus metus. Tiesa, nuo gruodžio iki balandžio temperatūra žemesnė, jūra šaltesnė, bet aktyvioms atostogoms – pats tas. Mėgstantys šiltesnes maudynes ir karštą orą renkasi vasarą. Čia apie mus :) Mes atostogavome liepos mėnesį, ir man, mėgstančiai šilumą, buvo jau tikrai karšta, aktyviai keliauti šiek tiek sunkiau, bet atostogos pavyko puikiai, kaip ir tikėjomės. Apie viską iš eilės.

APIE PLANAVIMĄ

Turėjome 12 dienų, tad 5 dienas mūsų mergaitiška kompanija praleido vakarinėje Pafoso pusėje, o likusią savaitę, prisijungus vyrui, tyrinėjome rytinę Larnakos pusę ir Šiaurės Kiprą.

Skrydžiai. Į salą skridome Kaunas - Larnaka su Ryanair, o grįžome Paphos - Kaunas su Wizzair. Pirkom gerokai iš anksto, apie 150 eur žmogui su rankiniu bagažu ir priority (mažas lagaminas + kuprinė).

Autonuoma. Nissan Note (automato) 12 dienų autonuoma be depozito ir su pilnu draudimu kainavo 320eur, nuomavomės iš Thrasos car hire .

Gyvenome. Netoli Pafoso 5 naktys Theo Sunnset bay hotel su all inclusiv pusiau liukso kambaryje su vaizdu į jūrą – 947eur, užsisakėm, per booking.com

Šalia Larnakos apartamentai Seafront beach house , nuomavomės per Airbnb, 6 naktys 5 žmonėms – 796eur + mokestis už elektrą.

Ir 1 naktį prieš skrydį nakvojome vėl Pafose SunWaves 104 67eur. Atostogoms šio varianto nesirinkčiau, nors ir su baseinu, bet pernakvoti tiko. Buvo labai švaru, netoli restoranų ir pakrantės.

KELIONĖS PRADŽIA

Atostogos Kipre prasidėjo šiokiais tokiais nesklandumais: pavasarį Ryanair visiškai atšaukė vieną skrydį į Pafosą (kur jau buvo užsakytas viešbutis), teko skristi į Larnaką, autonuomos kompanija su puikiausiais atsiliepimais THRASOS CAR HIRE maloniai sutiko, kad automobilį pasiimsime ne Pafose, o Larnakoje be jokio papildomo mokesčio.

Deja, nuskridus niekas mūsų nepasitiko, mūsų užsakymas "pasimetė"... Paskambinus telefonu, Thrasos kompanijos atstovas pažadėjo tuoj atgabenti auto, bet juk tarp Pafos ir Larnakos beveik 2 val. kelio...

Tad pats neatgabeno, bet suorganizavo nuomą iš KYPRREXO. Gerokai palūkėję gavome seną mažutę Mitsubishi Colt vietoj kur kas didesnės Nissan Note su 180.000 km rida (taip, Lietuvoje tokiomis normalu važinėtis, bet nuomotis jau rizikinga). Draudimas jau tapo ne pilnas, o su 300eur išskaita ...ačiū Dievui kaina nepasikeitė - 320eur už 12 dienų be depozito.
Pamoka: prieš kelionę nepatingėti ir pasitikslinti, ar viskas gerai.
Užbėgant už akių pasakysiu, kad po dienos sugedo abu kairės pusės posūkiai, net nebedegė prietaisų skydelyje lemputė, Kypprexo mašiną keisti atsisakė, "atvažiuokit, pakeisim lemputę ir t.t." ( ir durnam aišku, kad čia ne lemputė kalta). Nusprendžiau negaišti brangaus laiko ir pavažinėti kaip kokia BMW vairuotoja be posūkio, svarbu dešinys veikė. Priminsiu, kad Kipre eismas vyksta kaire puse, bet vairuoti sekėsi visai gerai, be reikalo bijojau ( ką ten bijojau, prieš skrydį jau buvo pilnos kelnės). O po kelių dienų ir posūkio lemputės "atsigavo" :)

*****

Pagaliau pagaliau sėdom važiuoti ir po beveik 2 valandų buvom netoli Pafoso užsakytame viešbutyje Theo Sunset Bay Hotel. Pirmoji diena nuėjo praktiškai šuniui ant uodegos, beliko niurktelėti į baseiną ir mėgautis vakariene stebint saulėlydį.
Ir taip kiekvieną vakarą, mmm...
Pirmas 5 nakvynes, mergaitiškąją kelionės dalį (kol atskris vyras), nutarėm skirti vakarinei Kipro pusei.

Apie viešbutį. Theo Sunnset bay hotel 4*- nedidelis, nėra fabriko jausmo, maistas visą dieną, tame tarpe ledai, kava nuo pusryčių iki vakarienės. 3 baseinai, vaizdas į įlanką, jūra už 3 min kelio, vakarienė KASDIEN su nuostabiais saulėlydžiais. Yra SPA centriukas. Animacija minimali - akvaaerobika, vakare neįkyri gyva muzika. Visos buvom patenkintos pasirinkimu.
Iš viešbučio terasų atsiveria labai gražus vaizdas į įlanką

5 min paėjus žemyn nuo viešbučio - akmenuotas pliažas, kai nusibosta baseinas 


Dienos išvyka: AVAKAS GORGE -LARA BEACH - CAPE DREPANUM - SEA CAVES

Bandėm būti prie AVAKAS tarpeklio kuo anksčiau, pavyko kaip pavyko, karšta be galo, bet pačiam tarpeklyje galima rasti pavėsio, pamerkti rankas ar kojas į šaltą upelio vandenį.


Visas tarpeklis apie 3km ilgio, grįžti galima ir viršuje pagal tarpeklio pakraštį. Mes nuėjome turbūt daugiau kaip pusę kelio ir nusprendėme grįžti dėl karščio. Be to, toliau tarpeklis tampa nebe toks gilus, eiti sunkiau, vaizdai nebe tokie įspūdingi (nors ėję iki galo gal man paprieštaraus :)
Eiti atgal irgi buvo smagu, nes iš kitos pusės uolos atrodo kiek kitaip. Objektą įvertinome 10 balų.
PATARIMAI

* Būkite kuo anksčiau, jei keliaujate vasarą.
* Privažiavę I -ą parkingą važiuokite toliau. Jei mašina labai žema, parkuokitės II-ame, koordinatės 34.918821, 32.333225, o jei auto aukštesnė - III-iame, prie pat įėjimo į taką. Nuo II parkingo iki tako apie 500m.
* Pasiimkite vandens!
* Apsiaukite kedais ar sportinėmis basutėmis, galit kojas ir šiek tiek sušlapti. Eiti nėra sunku, bet reiks šiek tiek palaipioti akmenimis.
*****
Po tarpeklio norisi maudytis, stojam Lara beach (34.90303, 32.318185), pliažą supa gražios baltos uolos, galima išsinuomoti gultus, yra bariukas, bet įėjimas į vandenį nepatogus, glotnūs slidūs akmenys po vandeniu, apsimetantys smėliu, reikia būti labai atsargiam.
Šalia pliažo, į kitą pusę - Cape Drepanum iškyšulys, baltos uolos, melsvai žalsvi uolų ir vandens paveikslai, tolumoj sala.
Pavalgėme virš pliažo esančioj Agios Georgios tavernoje su puikiu vaizdu. Porcijos didelės, padavėjai neskubantys, karštis...vos neužmigom prie stalo :)
*****
Pakeliui namo, dar užsukome į Sea Caves (34.90303, 32.318185).

Po šios išvykos pagalvojau, kad vis tik Kipre liepos mėnesį KARŠTA...

*****

Dienos maršrutas: AKAMAS PUSIASALIS- APHRODITE TRAIL - BLUE LAGOON
Diena buvo ir nuostabi, ir sunki. O kai kam "vaikystės trauma visam gyvenimui" :)


Tik tokia išprotėjusi mama kaip aš, gali sugalvoti eiti pasivaikštinėti po kalnus per toookį karštį...Nekartokite to vasarą arba išeikite kokią 7val ryto.

Mes lyg ir anksti atsikėlėm, papusryčiavom, KOL išsiruošėm (patys suprantat - 4 moteriškės ), pradėjom lipti apie 10val., jau stipriai per vėlai.
Takas prasideda nuo Afroditės vonių (Aphrodite baths). Na, tos vonios kaip čia pasakius, iškart suabejojau, ar tikrai čia gimė, o gal prausėsi Afroditė (esama visokių legendų). Dar legenda sako, kad 3 kartus nusiprausus baseinėlio vandeniu, tikrai susilauksi vaikų. Aš nesiprausiau, nes 3 jau turiu, o dukroms irgi neleidau, nes dar jaunos

Koordinatės 35.05636, 32.343853. Yra parkingas.
Takas pažymėtas lentele, yra šiek tiek žymų, bet geriau sekti maršrutą maps.me appse, nes mes buvom nugrybavę kokius 100m į šoną, tai per karštį buvo laaaabai nemalonu.
Pirmi 2 km kažkaip l.sunkiai liposi, antrasis dėl statumo. Buvo šiek tiek pavėsio, vienas kitas vėjuko dvelktelėjimas, bet tas karštis....Po kilometro ėjimo ir ZYZIMO, pasakiau mergaitėms eiti žemyn ir laukti pliaže, bet jos sakė mamos nepaliks.
Pusiaukelėj

Akamas pusiasalis po mūsų kojomis!
Kai vaikas pavargęs, tai ir akmuo minkštas :)))
Takelis žemyn

Pakeliui gražūs vaizdai primena, kad laukia maudynės

Maršrutas pažymėtas raudonais punktyrais

Iki viršukalnės 3,5km užlipom per 1,5 val, poilsis ir fotosesija 30min ir dar valanda žemyn. Pradžioj lipti žemyn labai miela, eini zigzagais, gražūs vaizdai, dideli driežai, drugeliai, cikados. Vėliau kelias vos ne horizontalus, o paskutiniai 2km pribaigė, nes kelias dulkėtas, teko ir į kalniuką paeiti, vanduo baigėsi, kažkam batas trynė...
Taigi, pastebėjimai, jei susiruošite pasivaikščioti Afrodites taku:

* Eiti tikrai verta, užlipus pasijusit Akamas valdovai, vaizdai nuostabūs.

* Takas 7 km, nemiegant eiti apie 3 val. Ėjimas, jei nebūtų karščio, būtų visai nesudėtingas.

* Pasiimkite po kokius 1,5 litro vandens žmogui.

*Vasarą išeikite kuo anksčiau.

* Avalynė turi būti neslystančiais padais, aš ėjau su Ecco basutėmis.
* Jei eiti tingisi, iki kalno viršaus galima užvažiuoti ir bagiais, juos nuomoja Latchi miestelyje, tada galima apvažiuoti ir visą Akamos pusiasalį, iki Blue lagoon, kur su žema mašinyte važiuoti nepatartina. Manau, kad tai irgi nuostabi pramoga.
*****

Antroji dienos dalis buvo skirta kruizui į Blue lagoon. Laivai išplaukia iš Latchi dažniausia 3 kartus per dieną. Mes iš anksto rezervavom popietinį plaukimą iš http://www.latchiboatcruises.com/ už 20eur/žmogui. Bet galima ir vietoje nusipirkti bilietus.
Kruizas trunka 3 val., apie valandą prasimaudėme Blue lagoon, laive pavaišino vaisiais ir gėrimais.
Beširdė mama :))))
Ledai ir gėrimai nusileidus nuo kalno pakėlė dvasią, o kruizas galutinai atgaivino ir pakėlė nuotaiką.
Vaizdai iš laivo buvo gražūs, bet nuo kalno 1000 kartų gražesni, nemeluoju!
*****
Paskutinis vakaras Pafos pusėje - išvyka KARST - LAIVAS EDRO III

Šias vietas rekomenduočiau aplankyti vakarėjant.

* Vieta prie pat Coral beach, maps.me užvadinta KARST. Koordinatės 34.855793, 32.354298
Prie pakrantės galima privažiuoti žvyrkeliu. Daug gražių uolų ir slaptų vietelių pabūti dviese ar palydėti saulę.
Jūros sukurti laiptai

Namuose žymėdama lankytinas vietas apie laivą Edro III galvojau taip: keista vieta, ir kas ten ypatingo, kad suplaukia daug žmonių, fotografuojasi vestuvininkai, prisipažįsta meilėje?
Bet nuvažiavus palydėti saulės supratau - vieta tikrai ypatinga, turinti magijos. Tai ne tik ant uolų kelionę baigęs laivas, bet ir nepaprasto grožio uolos, nudažytos besileidžiančios saulės spindulių, ir jūros bangų dainos. Čia būnant apima romantiška nuotaika stebint įsimylėjelius, nejučia užvaldo mintys apie stichijų jėgą ir žmogaus trapumą.
Parkuotis galima šalia restorano ONIRO 34.873453, 32.342134 arba čia 34.874636, 32.340261


Mėgstantiems istorijas daugiau apie laivą.
Edro III buvo nuleistas į vandenį praėjusio šimtmečio 60-aisiais. Jo ilgis yra apie 80 metrų, svoris - 2345 t.
2011 m. Gruodžio 7 d. Krovininis laivas „Edro III“, plaukiojantis po Siera Leonės vėliava, priklausė Albanijos bendrovei, paliko Limasolio uostą ir vyko į Graikijos Rodo salą.
Tačiau dėl blogo oro, laivas tapo nevaldomas, sugedo ir galiausiai 15 metrų atstumu nuo Peyia kaimo pakrantės buvo užmestas ant uolų .
Iš pradžių Kipro valdžios institucijos ketino vilkti laivą į Paphos uostą. Bet jo apgadinimai buvo tokie reikšmingi, kad buvo didelė rizika, kad jis gali nuskęsti vilkimo metu.
Bet didesni sunkumai atsirado po to, kai laivo savininkai atsisakė bendradarbiauti su Kipro valdžios institucijomis.
2012 m. kovą Kipro valdžios institucijos pradėjo šalinti visas medžiagas ,kurios galėjo būti pavojingos aplinkai (įskaitant dyzeliną) iš laivo „Edro III“ . Vieno valymo kaina siekė apie 300 tūkst. Eurų. 2012 m. Gegužės mėn. Kipro Respublikos muitinės departamentas gražino Edro III savininkams . Laivą reikėjo vilkti į Turkiją ir parduoti laužui. Tačiau bandymai laivą išvilkti iš smėlio ir uolių gniaužtų buvo nesėkmingi.
Teritorija, kurioje įstrigo „Edro III“ , įtraukta į „Natura 2000“ apsaugos programą ir yra saugoma ES teisės aktais. Laivo rūdys daro žalą aplinkai, o situacija su laivo transportavimu yra aklavietėje. Gali būti, kad laivas čia liks visam laikui.
*****

Paskutinę dieną, nors viešbutis mums leido naudotis visu gėriu iki 15val., iki kol atskris vyras, važiavome apžiūrėti Pafose esančiu antikinių kapaviečių Thombs of the Kings (įėjimas tik 2,5eur) ir archeologinio parko su išlikusiomis mozaikomis Kato Paphos archeological park (įėjimas 4,5eur).
Gal ir būčiau šiek tiek tingėjusi ten per karščius važiuoti, bet kai turi vaiką, besidomintį graikų kultūra, verčiantį Aristotelio raštus iš senovės graikų kalbos, tenka.

Kapavietėse praleidome apie valandą, archeologiniame parke - apie 2 val.,visko neapėjome, ši vieta daug labiau patiko, tikrai yra ką pamatyti istorijos mėgėjams. Yra kur pasivaikščioti, įdomu, bet vasarą reikia pasiruošti dideliam karščiui, pasiimti vandens ir kantrybės.
Thombs of the Kings
Thombs of the Kings
Thombs of the Kings
Kato Paphos archeological park
Kato Paphos archeological park. Puikiai išlikę mozaikos.
Kato Paphos archeological park

Kato Paphos archeological park
Kato Paphos archeological park
Kato Paphos archeological park
*****

Pasiimame oro uoste atskridusį vyrą ir važiuojam į rytinę Kipro pusę tęsti atostogų. 
Visai netoli Pafoso, pavažiavus apie 20km, galima aplankyti Afrodite rock arba Petra tou Romiou. 

Čia, pasak legendos, iš jūros bangos putos užgimė gražioji Afroditė, o tas bangas sukėlė Kronas, nupjovęs ir įmetęs į vandenį savo tėvo Urano kiaušus...Legenda tokia žiauroka, bet vieta graži. Tiesa, labai jau "užturistinta". Kitoj kelio pusėj yra tualetai, mokamos persirengimo kabinos, maisto kioskeliai, o į pliažą veda tunelis. Pliažas akmenuotas, nusimaudai, užsidedi pliusą ir pirmyn. 
Čia gimė Afroditė


Ant kalnelio daugybė meilės priesaikų :)

Man daug gražesni vaizdai pasirodė pavažiavus toliau, matyti ramesnis pliažiukas. Gaila, kad tuo metu buvo uždarytas kelias pagal jūrą į apžvalgos aikštelę, Google pažymėtą kaip Petra tou Romiou viewpoint.

*****

Antrus laikinus namus išsirinkome prie pat Larnakos, Meneou gyvenvietėje. Apartamentų nuoroda.
Apartamentai paprasti, bet VIETA-ulialia! Jūra - kieme!!!!
Pliažas begalinio ilgio, galima rasti ir seklesnių vietų, ir greičiau gilėjančių

Mūsų kotedžiuko dalis

Pusryčių draugė Coco :)


Atsikeli ir eini maudytis, papusryčiauji - eini maudytis, skaitai, užmiegi, tada prabudęs vėl maudaisi arba klausaisi jūros ošimo. Pirmą kartą gyvenime nebenorėjau niekur važiuoti, norėjosi tik BŪTI.

Čia mėnulis pakyla iš jūros

Paėjus kelis žingsnius - beach bar, į kitą pusę - žuvies restoranas, už 30m šeimyninis bariukas su galimybe pasiimti maistą į namus.
Už 3km Lidl ir Larnakos oro uostas (jokio triukšmo nėra).
Eklektiškas šeimyninis bariukas

Milžiniškos porcijos už labai nebrangiai
*****

Išvyka į Troodos kalnus
Dienos maršrutas atrodė taip: Bažnyčios griuvėsiai prie Kourris ežero- Laneia kaimelis - Milia mediaval bridge - Milameris waterfall - Caledonia waterfall - Trodos miestelis - Olimpo kalnas - Kykkos vienuolynas - Thron hill

* Pirmas sustojimas - bažnyčios griuvėsiai prie Kourris ežero. Supratom, kad vasara - ne sezonas pamatyti vandeny paskendusios bažnyčios bokštus.
* Jaukus tradicinis LANEIA miestelis, garsėjantis vyno gamyba. Labai patiko ant miestelio sienų iškabintos senos nuotraukos iš miestelėnų gyvenimo. Galima apžiūrėti senovinį vynuogių presą.
* Pakeliui užsukite į Sigma bakery kepyklėlę-kavinę.




* Milia viduramžių tiltelis kalnuose. Sustojome parkinge 34.874819, 32.866867, nuo jo eiti kokius 300m iki upelio ir tiltelio. Gera atsivėsinti, bet tik tiek, gal ir neverta tiek iki jo raitytis. Yra visas Milia bridge takas mėgstantiems pasivaikščioti.

* Milameris krioklys. Parkingas 34.883745, 32.8666, iki krioklio nuo parkingo labai arti, tereikia nulipti keliolika laiptelių. Gražus krioklys, galima išsimaudyti šaltam vandeny, atsigaivinti, bet buvo masė rėkiančių vietinių mamų su vaikais, tad ilgiau pasilikti nesinorėjo.

* Caledonia krioklys. Yra visas 3km takas pagal kalnų upelį Kaledonian nature trail, bet dauguma eina tik 1km atkarpą iki krioklio ir atgal. Tam reikia parkuotis 34.895843, 32.868628. Neskubant, su kojų pamirkymais užtrukome apie valandą. Tikrai gražus takas su šimtu kriokliukų, eiti nekaršta. Prie krioklio galima nusimaudyti lediniame vandenyje, jei nebus minios.

Šį pasivaikščiojimą tikrai rekomenduoju pažintinių gamtos takų mėgėjams. Čia fainumas yra pats ėjimas, o ne pagrindinis krioklys. Fizinio pasirengimo nereikalauja, tik reikia patogiai apsiauti, pasiimti vandens.

* Troodos miestelyje papietavome, turgelyje prisiragavom visokių skanių riešutukų, saldumynų, vyno, prisipirkom prieskonių ir daugiau nesugalvojom, ką ten veikti. Keliaujantiems su vaikais miestelio centre yra nemaža žaidimų aikštelė. Tiesa, net jei prie jūros karšta, kalnuose gali būti vėsu, reiktų pasiimti kokį užmestuką.

* Olimpos kalnas. Užvažiavome iki karinio dalinio teritorijos ir atgal. Tikrai gailėjausi, kad vakarėjo, nebebuvo laiko pasivaikščioti Artemidės taku (Artemides trail) aplink viršukalnę. Ten ėjimo apie 2-2,5val, vaizdai turėtų būti puikūs.

* Vakarėjo, tad skubėjom į kitam kalne esantį Kykkos vienuolyną. Vien tas pervažiavimas nuo Olimpos iki vienuolyno - gniaužiantis kvapą.

Kalnų viršūnės, banguojantys šlaitai, serpantinai, mmm...o besileidžiančios saulė spinduliuose viskas paskęsta melsvuose šešėliuose.
Kykkos vienuolynas mus sužavėjo! Rimtis, istorija, mozaikos, relikvijos, TYLA ir RAMYBĖ, SUSIKAUPIMAS. Džiaugėmės, kad atvažiavome vakare, kai nebėra minios turistų.
Vienuolynas įkurtas XI amžiuje, ne kartą perstatytas. Jame saugoma stebuklinga šv.Mergelės Marijos ikona. Įdomu, kad ikona ceremonijų metu būna pridengta, nes tas, kas į ją pažvelgs, apaks...

Šiek tiek dar aukščiau virš vienuolyno - Throni hill, 1318m aukštyje. Čia stovi arkivyskupo ir Kipro prezidento Makarios III statula ir jo garbei pastatyta koplyčia su link jos vedančiu taku. Visas monumentas. Ir vėl mes buvome beveik vieni, tyloje, ramybėje, arčiau dangaus.
Makarios III, originalus vardas Michailas Khristodolou Mouskos, (gyv. 1913- 1977 m), Kipro stačiatikių bažnyčios arkivyskupas ir vadovas. Didžiosios Britanijos okupacijos metais jis buvo kovojo už sąjungą su Graikija, o nuo 1959 m. iki mirties 1977 m. buvo nepriklausomo Kipro prezidentas. Iš monumento galima spręsti, kaip buvęs prezidentas ypatingai gerbiamas šalyje.

Į kalno viršūnę veda ne toks ir trumpas, bet labai gražus takas, išpuoštas šventųjų atvaizdų mozaikomis


Vakaro pasivažinėjimas iki Love Bridge ir Cape Greco.
Truputį vėlokai išvažiavom, tai į Agia Napą nebeužsukom, gražiojo Nissi beach neaplankėme.
Kas gyvena Agia Napoj, iki šių vietų gali atvažiuoti bagiais ar dviračiais.

Love bridge (Meilės tiltas)

Cape greko - iškyšulys, kuriame daug takų hikingui ar pasivažinėjimams bagiais, daug gražių vietų. Mes aplankėm nuostabias uolas ir "langą" , kurį surasite kairėj įlankos pusėje, nusileisti gal ne visiems bus paprasta, gali tekti ir pastovėti eilutėje. Vietos koordinatės 34.96513, 34.075390.

Šv.Lozorius ir Larnaka
Trumpam užsukome į Larnaką (prie pat gyvenome, bet miestan nesinorėjo...). Aplankėm tik Agia Lazaros arba Šv.Lozoriaus bažnyčią.
Iš išorės lyg ir nelabai kuo išsiskirianti, bet viduje įspūdinga, pradėta statyti 9 amžiuje! Ir jos atsiradimo istorija ypatinga.
Bažnyčia pastatyta ant Šv.Lozoriaus kapo! To paties Lozoriaus, Jėzaus Kristaus draugo, stebuklo dėka prikelto iš numirusiųjų. Po Jėzaus nukryžiavimo Lozorius turėjo bėgti iš Judėjos, pasitraukė į Kiprą. Čia jį apaštalas Paulius ir Barnabas paskyrė pirmuoju Kitiono (dabar Larnakos) vyskupu. Teigiama, kad jis gyveno dar trisdešimt metų ir po mirties buvo ten palaidotas antrą ir paskutinį kartą.
Bažnyčioje pamatėme ir išsaugotas šventas relikvijas (rankytės, kauliukai aukso dėžutėse po stiklu ir įdomu, ir šiek tiek kraupu).

Išvyka į Šiaurės Kiprą.
Tam skyrėm tik vieną dieną, nors tikrai būtų ką veikti ir 2-3 dienas.
Mūsų noras (mano planas) buvo aplankyti viduramžiškas Šv.Ilariono, Kirenijos, Bufavento ir Kantara pilis. Planas gal ir realus keliaujant dviese, bet su visa šeima, deja...

Aplankėm tik dvi: Šv.Ilariono ir Kantara. Bet vis tiek diena buvo pilna nuostabių vaizdų

Labai graži aukštų kalnų grandinė, besidriekianti link Karpazo pusiasalio. Nuotraukose pamatysite tik dalelytę grožio. Labai labai rekomenduoju ten nuvykti!

Š. Ilariono pilis - iš pradžių tai buvo vienuolynas, pavadintas vienuolio garbei, kuris šią vietą pasirinko savo gyvenimui. Vėliau bizantiečiai vienuolyną gerokai sustiprino ir jis su Bufavento ir Kantara pilimis sudarė salos gynybos liniją nuo arabų piratų puolimų pakrantėje.
Pilis sudeda iš trijų skyrių. Apatiniame buvo įrengtos įgulos arklidės ir kareivinės. Kituose buvo cerkvė, o pačiame viršuje gyveno karališkosios šeimos nariai. Pasiruoškite daugybei laiptelių.
Nuo pilies matyti Kirenijos miestas ir kalnai
Griuvėsiai įdomūs, bet kokie atsiveria vaizdai, mmm....

Pasiruoškite įveikti daugybę slidokų laiptelių


Kantara pilis - vos 75km nuo Šv.Ilariono, bet važiuoti teks daugiau kaip valandą, dėl kelyje esančių miestelių ir ribojamo greičio.
Važiuodami spėliojome, ant kurios gi viršukalnės bus pilis? Ogi ant pačios aukščiausios! Nuo kalno papėdės iki viršūnės vinguriavom apie 10min!
Manoma, kad pilis pastatyta Xa., pirmą kartą paminėta 1191m. Ričardo Liūtaširdžio kryžiaus žygio metu.
Sakoma, kad aukščiausiam pilies taške vaidenasi lange sėdinti karalienė. O kita legenda sako, kad pilyje yra (buvo?) 101 kambarys, kas ras tą 101ą kambarį, tas paklius į rojų

Nuo pilies sienų atsiveria PASAKIŠKI VAIZDAI !

Matyti ir šiaurinė, ir rytinė Kipro pakrantė, kalnų grandinė. Į pilį nėra tiek daug laiptukų, bet būtinai reikia palandžioti po griuvėsius, nes atsiveria vis nauji grožiai.
Nuo čia matosi turbūt koks pusė Kipro :) Iš foto neatrodo? Pamatysit, kai atvažiuosit.

Atrodo, kad taip romantiškai stovim, bet iš tiesų stovim ant uolos kraštelio ir galvoju, ar MB neprisimins kokių nors mano nuodėmių :))))

Nusileidus nuo kalno yra smėlėtas pliažiukas su vaikams ypač tinkamu įbridimu į vandenį. Čia papietavome viešbutuko žuvies restorane Kaplica Holiday Resort beach cafe. Kainos nedidelės, maistas geras. Yra ir ne žuvies patiekalų.

PATARIMAI VYKSTANTIEMS Į ŠIAURĖS KIPRĄ

* Šiaurės Kipro pinigai - turkiškos liros. Mes nekeitėm valiutos, pirmoj pily mokėjom eurais, berods, po 4eur suaugusiems. Restorane mokėjom kortele.
* Kirsti Š.Kipro sieną galima 7 vietose 24val. per parą.
1) Astromerits / Zodhia (tik automobilis)
2) Ayios Dhometios - pagrindinė pėsčiųjų ir pėsčiųjų perėja Nikosijoje.
3) „Ledra Palace“ (tik pėsčiųjų ir diplomatinių transporto priemonių) - seniausia kirtimo vieta, vos už senosios Nikosijos sienų vakarinėje miesto dalyje.
4) „Ledra Street“ (tik pėstieji)
5) Pergamos / Pyla įsikūręs Didžiosios Britanijos Rytų suverenios bazės teritorijoje.
6) Strovilia netoli Agios Nikolaos taip pat ir rytinėje salos dalyje netoli Famagustos.
7) Limnitis
Mes įvažiavome Nikosijoje, o išvažiavome per Pergamos. Parvykstant graikas pasienietis labai nemaloniai patikrino automobilį, teko atidaryti ir bagažinę.

* Reikės paso ar ID, automobiliui draudimo. Civilinio draudimo polisą 3 dienoms už 20 eur galima nusipirkti ant sienos. Nuomojantis automobilį geriau net nesakyti firmai, kad važiuosite į Šiaurės Kiprą.
* Einant į pilis karštą dieną nepamirškite vandens.
* Apsiaukite patogiai, nes laipteliai slidūs.
*****
Paskutiniai kadrai, važiuojant paskutinei nakvynei į Pafos, iš White rocks - baltų uolų įrėminto pliažo, koordinatės 34.706348, 33.234559. Uolos tęsiasi pakrante, gali vaikščioti ir vaikščioti, jei nebijai karščio.
Pliaže daugelio rekomenduojamas jūros gėrybių restoranas Agios Georgious. Mes buvom dar gerokai sotūs, tad neišbandėm.

Atostogos Kipre baigėsi. Šaunios karštos 12 dienų ištirpo lyg akimirka ech...
Dar daug liko žemėlapyje sužymėtų gražių neaplankytų vietų, gal kada nors ir sugrįšim.

Ir paskutinė gardi vakarienė. Į sveikatą, kelionių mylėtojai!



Ačiū, kad skaitėte! Daugiau pasakojimų ieškokite Noriu ir keliauju facebook paskyroje arba  @noriu_ir_keliauju_ instagrame.


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan