Slider

Neatrasta Čekija. Moravijos – Silezijos įdomybės

2022 m. rugpjūčio 14 d., sekmadienis

Dauguma Čekijoje aplanko Prahą, Karlovy Varus, Ardšpachus, o aš šį kartą atsidūriau lietuvių dar retai lankomame Moravijos – Silezijos regione, ir tyrinėjau, ne, DŽIAUGIAUSI Ostravos ir Olomouc miestais ir jų apylinkėmis.

Kelionė tetruko vos 5 dienas, bet įspūdžių gausybė!

Kur gi ta Moravija – Silezija? Tik 700 km nuo Lietuvos, prie pat Lenkijos sienos.

Pradėkime nuo Ostravos. Tai – trečias pagal dydį Čekijos miestas šalies rytuose, visiškai arti Lenkijos ir Slovakijos sienos. Nors miestas įkurtas dar XIII a., XVIII amžiuje čia gyveno tik 1000 gyventojų, o čia atradus akmens anglies, miestas per 100 metų išsiplėtė 20 kartų. Dabar jame gyvena apie 300 tūkst. gyventojų.


Ką veikti Ostravoje?

Pirmiausia rekomenduoju pasivaikščioti po Ostravos senamiestį, užsukti į naująją Rotušę su bokštu ir pakilus į 85m aukštį apžvelgti miestą 360 laipsniu kampu: senamiestį, upes, gamyklų kaminus, dėl požeminių darbų net 16m žemyn susmukusią pilį, dirbtines kalvas. Bilietas į bokštą suaugusiam tik 2,5eur, vaikams dar pigiau. Bokšte dirba labai draugiški infocentro darbuotojai, paprašykite, jie mielai papasakos ne tik apie Rotušės istoriją, bet ir patars, ką pamatyti keliaujant po Moraviją – Sileziją. Čia gausu ir informacinių lankstinukų, žemėlapių. Darbo laikas ir bilietų kainos >

Naujoji Rotušė su apžvalgos bokštu
Vaizdai iš bokšto
Senamiesčio gatvelė
Ostravos madona
Ostravos skveruose daug modernaus meno
Gurmanams rekomenduoju pavakarieniauti restorane Nha Cretcheu, kainos vidutinės, maistas – NUOSTABUS

*****

Visiškai nauja nereali patirtis Ostravoje, Lover Vitkovice area, kai gali pasijusti kažkur lyg siaubo ar veiksmo filme! Arba apleistame atrakcionų parke tarp amerikietiškų kalnelių kilpų. Viskas taip galinga, didinga ir paslaptinga! Kita vertus, nejučiomis į galvą lenda ir siaubingi Azovstal vaizdai...

Lower Vitkovice area Dolní Vítkovice a Hornické muzeum Landek – industrinė zona Ostravoje, iš anglies kasybos, ketaus ir kokso gamybos vietos virtusi turizmui, pramogoms ir menui pritaikyta vieta. 1998 m. sustojo net 162 metus vykę pragariškai karšti ir sudėtingi procesai.

Dabar čia vedamos ekskursijos, veikia kavinės, meno galerijos, viešbutis, vyksta elektroninės šokių muzikos festivalis Beats for love ir įvairių žanrų muzikos – Colours of Ostrava.

Bolto bokštas ir kavinė pačiame viršuje

Individualiai galima pakilti į Bolto kavinę bokšte (pavadinimas nuo bėgiko Usein Bolt, kuris čia ne kartą buvo). Reikia rezervuoti laiką online. Bilietas 200kč/8eur, į bilieto kainą įeina 100kč vaučeris maistui ar gėrimams. Neturint daug laiko, manau, to visiškai užtenka apžvelgti gamyklos teritoriją ir miestą.

Ekskursijos vedamos grupėms, į jas reikia registruotis iš anksto: turų rezervacija (galima pasiimti audiogidą anglų k.), o didesnėms grupėms – rezervuoti atskirai čekų, anglų, lenkų ir rusų kalbomis. Be abejo, taip pat labai įdomu sužinoti apie istoriją, vykusią gamybą, pakliūti į aukštakrosnės vidų.

Jei keliaujate su mažais vaikais, gamyklos teritorijoje rasite dar vieną kavinę su nedidele žaidimų aikštele.

Muziejui priklauso ir kitoj vietoj esantis kalnakasybos muziejus – šachta Hornické muzeum Landek. Jame galima nusileisti į šachtą, pasivažinėti buvusiu septintojo dešimtmečio šachtiniu traukiniu, išgirsti gelbėjimo tarnybų atstovų pasakojimus.

Šachtoje nebuvau, bet labai norėčiau apsilankyti. Galima rinktis 1 ar 2 val. trukmės turus, daugiau apie juos, kainas ir lankymo valandas galima pasiskaityti https://www.dolnivitkovice.cz/en/landek-park/tickets/

*****

Užsukite ir į nedidelį meno muziejų DOM UMENI pačiame centre. Pagrindinė muziejaus įžymybė – Gustav Klimt paveikslas "Judita". Man buvo be galo malonus netikėtumas jį čia pamatyti, esu G. Klimto gerbėja. Čia yra ir čekų dailininkų kūriniai, ir modernaus meno salė, ir salė vaikams, kur jie galės žaisti ir kurti, kol tėvai mėgausis menu. Su malonumu čia praleidau valandėlę. Bilietų kainos juokingos. Viduje veikia ir kavinukė. Muziejaus puslapis: https://www.gvuo.cz/en/.

Gustav Klimt Judita 
Salė vaikams 

*****

Žymiausia dirbtinė kalva mieste – HALDA EMA, supilta iš kalnakasybos atliekų ir žemių, vadinama Ostravos Vezuvijumi, nes jos viduje iki šiol vyksta cheminiai procesai, dėl ko žiemą čia neužsilaiko sniegas, o vasarą, užkopus ant kalvos (yra pažintinis takas), galima stebėti iš po žemių besiveržiančius garus arba... saulėlydį.


Ką aplankyti aplink Ostravą?

ŠTRAMBERK – jaukus ir vaizdingas lyg iš paveiksliuko miestelis, 37 km nuo Ostravos. Jame pirmiausiai aplankiau pagrindinę miestelio aikštę su Šv. Jono Nepamuko bažnyčia. Bažnyčioje paprašykite (mums net nereikėjo prašyti, pasiūlė), kad uždėtų neilgą įrašą apie bažnyčios istoriją jums suprantama kalba. Aikštėje yra Turizmo informacijos centras, kurioje galite pasiimti lankstinukus su žemėlapiu. Aikštėje daugybė istorinių pastatų, virtusių viešbutukais, restoranėliais, sena alaus darykla su alaus SPA (gaila gaila, kad to neišbandžiau...).

Toliau keliavau link pilies griuvėsių ir bokšto, vadinamo Truba. Akmenimis grįsta gatvelė veda į šalia bokšto esančią apžvalgos aikštelę, o užkilus į bokštą, atsiveria nuostabi panorama į miestelį ir apylinkes. Pilies bokštas „Trúba“ pastatytas 1200 m., kai svarbu buvo gerai matyti aplinkes ir besiartinančius priešus. XIII amžiuje pilis priklausė Tamplierių riterių ordinui. Vėliau pilį valdė Bohemijos karalius Janas Lucemburskis, Bohemijos karalius Karolis IV ir kiti valdovai.

Bilietai suaugusiems 60kč (apie 2,3eur), vaikams – 30kč (1,3eur), 2 suaugę + 2 vaikai –150kč (6eur).

Dirba I – VII 9.00-12.00 12.30-18.00.

Pasitikslinimui https://www.stramberska-truba.info/tourist/

Apžvalgos aikštelė prie bokšto
Iš bokšto atsiveria Štramberko ir apylinkių paveikslėliai

Nuo bokšto sukite kairėn ir į miestelio aikštę nusileiskite laipteliais, o tada keliaukite į miesto parką „Narodni sad“.

Žemyn leiskitės pro šiuos vartelius
Pakeliui paskanaukit Štramberko ausų

Miesto parke rasite Jeskyne Šipka – Šipkos karstinį urvą, kuriame buvo rastas neandartaliečio vaiko apatinis žandikaulis ir kiti bronzos amžiaus radiniai. Šiame karstiniame urve gyvendavę ir lokiai. Tai viena iš trijų vietų Čekijoje, kur buvo aptikti neandartaliečių palaikai. Arba tiesiog įdomi ir graži vieta gamtos mylėtojams.

Nuo urvo atsiveria Štramberko panorama, įkvėpusi ne vieną dailininką

Įėję pro parko vartus rasite žaidimų aikštelę vaikams, o iki urvo reikės šiek tiek paeiti, deja, vežimėliais nepravažiuojamu takeliu. Turint laiko ir noro, galima ir ilgiau pasivaikščioti parko-miško takeliais, informaciniuose bukletuose yra maršrutai.

*****

Miestelio kulinarinis paveldas – Štramberko ausys. Tai ploni kūgio formos meduoliniai pyragėliai, menantys 1241m., kai vietiniai gyventojai krikščionys, nugalėję juos užpuolusius totorius, surado priešų stovykloje trofėjų – maišelį su nupjautomis krikščionių ausimis... Istorija baisi, bet ,,ausys“ gardžios. Jas ragavau senas šeimos tradicijas turinčioje kepyklėlėje – kavinėje ,,Cukrarna u Hezounu“.

Pavalgyti Štramberke rekomenduoju ,,Pizzerie Piccolo – žavi aplinka, skanus maistas, geros kainos.

Vos 3,5 km nuo Štarmberko – Koprivnice miestelyje visiškai naujas, tik 2021 rudenį atidarytas muziejus automobilių mėgėjams Čekijoje – TATRA automobilių muziejus. TATRA – antra seniausia automobilių gamintoja pasaulyje po Peugeot, įkurta 1850 m., gaminusi automobilius, sunkvežimius, karinę techniką ir t. t., nuo 1999 m. specializuojasi sunkvežimių ir visureigių gamyboje.

Prisipažinsiu, mano vyras namuose ŽIAURIAI man pavydėjo šio apsilankymo, cha cha. Tikrai, muziejus skirtas tikriems sunkiųjų automobilių, variklių ir kitokios technikos mėgėjams. Tokių didelių variklių iš arti niekada nesu mačiusi.

Muziejuje nepamiršti ir mažiausieji. Kol tėveliai apžiūrinėja techniką, vaikai po muziejų gali važinėtis medinėmis mašinėlėmis. Arba apsukti keletą ratų elektriniu traukinuku.

Muziejaus svetainė: https://www.tatratrucks.com/.../tatra-technical-museum/

Bilietas suaugusiam 200kč (8eur), 6-15 m vaikams 150kč, (6eur), šeimai 2 suaugę + iki 4 vaikų – 500kč (20eur). Vaikams iki 6m – nemokamai.

***

Valanda kelio nuo Ostravos – populiariausias Beskidų kalnyne (Beskydy) PUSTEVNY turizmo centras, esantis 1018 m virš jūros lygio, tarp dviejų viršūnių, vadinamų Radohšť ir Tanečnice.

Žiemą čia veikia slidinėjimo centras, o vasarą galima užsikelti keltuvu, kuris kelia kas pusvalandį nuo 8.00 iki 18.00, ir nuveiktį šį tą įdomaus.

Keltuvas suaugusiam į vieną pusę apie 9eur, aukštyn-žemyn apie 10,5eur. Tvarkaraštis ir kainos: https://www.pustevny.cz/en/chairlift-price-list/


Ką veikti pakilus į Pustevny?

Užkąsti pasakiško (tikraja to žodžio prasme!) grožio restorane Libušin a Mamenka tradicinių Moravijos patiekalų. Tradicinė virtuvė turi panašumų su lietuviškaja, vartojama daug bulvių, miltų, spirgučių, raugintų kopūstų. Kainos labai draugiškos.

Medinės architektūros šedevrus – nakvynės namus ir restoraną Libušin a Mamenka 1868 m. suprojektavo Dušan Jurkovič, pastatai įtraukti į Beskidų kultūros paveldo sąrašą.

Pietums bulviniai knedlikai su sprigučių padažu ir čekiška cola-Kofola

Pasivaikščioti Stezka Valaška – 660m ilgio medinis lajų takas, iškylantis iki 1099 m virš jūros lygio, su neilgu Sky Walk taku. Nuostabūs vaizdai ir pojūčiai!

Čia ne Tibetas, o Stežka Valaška :)
Nebijantiems – šiek tiek siūbuojantis takelis, nedrąsiems ar su vežimėliais yra įprastas lentų takas
Pagalvota ir apie vaikus, jiems batutai, sėdmaišiai ir kt.
Sky Walk
Iki apžvalgos bokšto vaikai gali keliauti virvių taku

Bilietas suaugusiam 290kč/beveik 12eur, 4-14m vaikams, senjorams – 200kč/8eur, 2suaugę + 2vaikai 760kč/30eur, daugiau: https://stezkavalaska.cz/en/tickets

Nuo restorano iki tako reiks paeiti kokius 200 m, vežimėliais nelabai pravažiuojamas kelias.

Nuo kalno galima nusileisti keltuvu, arba pa'hike'inti žemyn pėstute. Keletas iš mūsų kompanijos taip ir padarėme. Reiktų susirasti maršrutą internete, iki apačioje esančio miestelio užtrukome apie valandą, takas eina žemyn. Vaizdai nėra kokie tai ypatingi, daugiausia einama mišku.

Siūlyčiau geriau paeiti nuo keltuvo į dešinę kokias 15 min, rasite gražią apžvalgos aikštelę poilsiu ir pameditavimui ar piknikui.

O šiek tiek toliau – pagonių dievo Radegast statula. Jis laikomas saulės ir vaisingumo dievu, taip pat jo vardu pavadintas turbūt populiariausias Ostravoje alus.

Jeigu esate jauni ir pašėlę, nuo kalno galima nusileisti ypatingu paspirtuku dideliais ratais, kaina apie 10eur, yra 2 maršrutai (paspirtukas rieda tik žemyn), juos nuomoja prie keltuvo. Mes, deja, nebespėjome į šią atrakciją. Gal ir gerai, nežinia nuo tai būtų pasibaigę mano pagyvenusiems kaulams.

Taip pat yra daug kitų hikingo takų ir maršrutų. Tiesą pasakius, jeigu būčiau žinojusi, koks nuostabus bus tos dienos viešbutis, būčiau kuo greičiau nusileidus keltuvu žemyn.

Kur apsistoti netoliese? LABAI rekomenduoju, jei būsite Moravijos-Silezijos krašte, apsistoti Penzion Jurašek. Čia visai ne užsakyta reklama, bet nuoširdi rekomendacija. Ramuma gamtos apsupty, subtili prabanga, SPA, baseinas, tvenkinys, pusryčiams putojantis vynas!, oh... Nenorėjau išvažiuoti... Daugiau informacijos: https://www.penzionjurasek.cz/

Alus restorane tik 1,5eur... ššššš, tik niekam nesakykit!

Na ką, judame į kitą turistų vis dar mažai įvertintą miestą – Olomouc'ą.

Olomouc – istorinė Moravijos regiono sostinė, nuo 1063 m. vyskupijos centras, kur vyskupas savo turtais ir įtaka varžėsi su karaliais.

Puošnus barokinis senamiestis man priminė Vilnių su gausybe bažnyčių, katedra, universitetu (beveik bendraamžis su Vilniaus), fontanais, daugybės garsių menininkų ar kitų žymių pasaulio veikėjų pėdsakais, įamžintais ant pastatų sienų: V. A. Mocarto, Z. Froido, G. Malerio, G. Mendelio, Motinos Teresės. XVII-XVIII a. Olomouc buvo miestas-tvirtovė, viena didžiausių visoje Habsburgų monarchijoje.

Istoriniame pastate įsikūręs modernus Theresian viešbutis, rekomenduoju
Šalia viešbučio išlikę vieninteliai XVIIIa. Marijos Teresės vartai

Bevaikštant senamiesčio gatvelėmis surasite: Rotušės aikštę, su XV a. pastatyta Rotuše, kuri amžiams bėgant keitė savo pavidalą. Labai gaila, kad neišliko originalus grojantis astronominis laikrodis, po II Pasaulinio karo perstatytas socialistinio realizmo stiliumi. Čia yra ir turizmo informacijos centras.

Rotušė
Grojantis astronominis laikrodis
Saulės laikrodis

Rotušės aikštėje išvysite Olomouco Šv. Trejybės koloną (Sloup Nejsvětější Trojice) – tai barokinis paminklas, statytas 1716–1754 m. ir skirtas Dievui pagerbti. Tai padėka už maro, 1714–1716 m. siaubusio Moravijoje, baigtį. Kolona taip pat simbolizuoja vietinių patriotizmo išraišką, kadangi visi menininkai ir meistrai, dirbę prie šio paminklo, buvo Olomouco piliečiai, ir beveik visi paminkle pavaizduoti šventieji tam tikru būdu buvo susiję su šiuo miestu. Kolona siekia 32,2m aukštį. 2000 m. paminklas įtrauktas į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą. Buvo netikėta ir įdomu patekti į kolonos viduje esančią koplytėlę.

Prieisite ir Olomouc universitetą su jaukiais kiemeliais. Universitetas įkurtas 1573 m., tai antras seniausias universitetas Čekijoje. Ar žinojote, kad Vilniaus universitetą įkūrė iš Olomouc atvykę jėzuitai? Eidami matysite atvirą kiemelį, užsukite!

Toliau – šv. Vaclavo neogotikinio stiliaus katedrą su 100m bokštais.

Mieste taip pat galima aplankyti gerai įvertintą ZOO (zoosodo svetainė), jei keliaujate su vaikais. Gali būti aktualus ir akvaparkas. Šiuose dviejuose pati nebuvau, bet pagal foto ir atsiliepimus, atrodo verti dėmesio.

Pavalgyti rekomenduoju Long Story Short cafe. Fancy vietelė: restoranas, kepyklėlė ir viešbutis, įsikūrę senamiestyje, buvusiuose kariuomenės kepyklos pastatuose (pagal kepyklos dydį matyti, kad buvo gausi karinė įgula!) Labai jaukus, žalias vidinis kiemas, labai skanus ir estetiškai pateiktas maistas, nėra brangu.

O taupantiems/skubantiems – FaencyFreis bulvyčių karalystė :))


Ką pamatyti netoli Olomouc?

Viduramžišką gynybinč Helfštyno Pilį (Hrad Helfštyn), pastatyta XIII a. Tarnavusi iki XVIIa., vėliau apleista. Komplekse yra penki vartai, daugybė bastionų, bokštų ir plati vidinių ir išorinių įtvirtinimų sistema. Dėl savo ploto ji priklauso didžiausiems pilių kompleksams Europoje.


Restauravimo metu suformuotos platformos leidžia vaikščioti pilį, gėrėtis atsiveriančiais apylinkių vaizdais, metalo skulptūromis ir klausytis vėjo švilpavimo, kai kur net labai vaiduokliško.

Lankymui reiktų skirti apie 1-1,5 val. laiko. Kasoje galima pasiimti aprašymą anglų kalba.

Darbo laikas 9-17 val. kasdien, išskyrus pirmadienį.

Bilietų kainos: suaugusiems 150kč/6eur, vaikams nuo 6 m., studentams – 80kš/3eur , 2 saug. + 3 vaikai – 300kč/12eur.

Pilies internetinis puslapis tik čekų kalba, bet google puikiai išverčia.

*Jei keliaujate su vaikais, šalia pilies yra nuotykių parkas su virvių trasomis ir šaudymu iš lanko. Lankymo valandos ir kainos:  https://www.bludiste-helfstyn.cz/en/


Kaip atrodo karietos žino visi, bet ar esate matę LAIDOTUVIŲ KARIETĄ? Mane ir bendrakeleivius labai nustebino ir sužavėjo Čechy pod Kosirem miestelyje esantis Karietų muziejus (20 km nuo Olomouc).

Didžiausia ir prabangiausia, turbūt 3m aukščio laidotuvių karieta

VISOS muziejuje esančios 38 karietos, fajetonai, vežimai yra važiuojantys! Visas galima išnuomoti, pavyzdžiui, savo vestuvėms ar filmo kūrimui. Apie eksponatus pasakoja pats muziejaus įkūrėjas p. Vaclov Obre, labai šarmingas ir artistiškas žmogus.

Vaclov Obre surinko visus eksponatus, restauravo, veda ekskursijas, organizuoja tradicinį tarptautinį festivalį-gyvąjį muziejų JOZEFKOL, kuriame susirenka karietų meistrai su savo vežimais ir karietomis, žirgų augintojai, atkuriamos istorinių įvykių scenos, veikia dirbtuvės ir pan. Šiemet 07.23-07.24 festivalio metu buvo atkurtos scenos senovės romėnų kovos ir žaidimai, vaizdai su XVIII-XIX a. vyskupų vežimais ir savaitgalio žmonių susibūrimai bažnyčioje. Iš senesnių festivalių įrašų matyti, kad renginys turėtų būti įspūdingas!

Festivalio nuoroda FB: https://facebook.com/events/s/josefkol-2022/524940699114527

Muziejaus puslapis: https://www.historickekocary.cz/ Deja, tik čekų kalba, bet google vėlgi puikiai verčia į lietuvių kalbą.

Galima lankyti ir atskiriems lankytojams (manau, kad ir be pasakojimo būtų įdomu), o ekskursijos vedamos tik čekų kalba, reikia turėti vertėją – čia aktualiau būtų kelionių agentūroms.

34 km nuo Olomouc – Bouzov Pilis (Bouzov-hrad). Viena gražiausių mano matytų pilių. Džiugu, kad restauruota ir turtinga ne tik išorė, bet ir interjeras.

Pilį juosia apsauginis griovys
Reikia pereiti ir pakeliamu tiltu

Pastatyta XIII ir XIV a. sandūroje. Dabartinę išvaizdą pilis įgijo po didžiulės neogotikinės rekonstrukcijos 1895–1910 m. Kryžiuočių ordino didysis magistras erchercogas Eugenas Habsburgas nusprendė jį atstatyti romantiniu, daugiausia neogotikiniu stiliumi. Ordinas buvo panaikintas 1939 m., o pilį įsigijo gestapo viršininkas R. Himmleris, kuris privertė Strahovo vienuolyną parduoti jam už milijoną kronų kaip dovaną A. Hitleriui. Nuo 1945 m. pilis priklauso valstybei.

Šviestuvas
Pasiruošta vestuvių ceremonijai

Pilyje yra net 2 veikiantys pakeliami tiltai. Čia nufilmuota daug kino filmų, vienas iš jų – Jaunojo Indiana Džouns nuotykiai su Harrisonu Fordu.

Nuo liepos pradžios iki rugpjūčio galo prie pilies kasdien 14 val. vyksta riterių turnyrai.

Pilis iki rugpjūčio pabaigos dirba 9-17 val., galimas savarankiškas apsilankymas, suaugusiems 80kč (tik 3,5eur). Kainas ir darbo laiką galima pasitikslinti: https://www.hrad-bouzov.cz/en


KAIP ATVYKTI Į OSTRAVĄ?

  1. Nuosavu transportu. Apie 700km arba 8 val. kelionės nuo Lietuvos.
  2. Lėktuvu su lenkų aviakampanija LOT jungiamuoju skrydžiu Vilnius – Varšuva – Ostrava.
  3. Atskridus į Varšuvą su lėktuvu su LOT ar kita kompanija, toliau į Ostravą galima keliauti traukiniu (11-20 eur); ar autobusu (20-26eur).
  4. Autobusu iki Varšuvos (kainos nuo 5eur), vėliau autobusu ar traukiniu iki Ostravos.

*****

Po Moraviją – Sileziją keliavau su grupe bendraminčių, bet tikrai norėčiau čia sugrįžti su visa šeima pamatyti ir išbandyti dar daugiau. Ši kelionė po Čekiją buvo jau trečioji, tikiuosi, kad ne paskutinė :)

Už bendradarbiavimą dėkoju CzechTourism agentūrai!

7 komentarai:

  1. Kokia gausybė nuotraukų! Kaip visuomet išsamiai ir vaizdingai. Gal visai nieko idėja būtų santrauką klipuke padaryti?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Buvo LABAI įdomu ir naudinga perskaityti šiuos kelionės įspūdžius. Pati keliavau po Čekiją. Buvo smagu palyginti pamatytus vaizdus. Ačiū!

    AtsakytiPanaikinti
  3. Netolima kelionė ir tikrai yra ką pamatyti. Galvoju vasarą ten nuvykti motociklu. Turėtų būti kupina įspūdžių kelionė.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Manau, kad kryptis kelionei motociklu labai tinkama, išbandykit!

      Panaikinti

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan