Slider

Izraelis. Draugių atostogos – 3 dienos Eilate

2021 m. sausio 8 d., penktadienis


Eilatas – vienintelis Izraelio kurortas prie Raudonosios jūros, siaura žemės juosta tarp Egipto ir Jordanijos. Puiki vieta trumpam pabėgti nuo cepelininio dangaus ir lietaus! Tokia mintis mane aplankė praeitą sausį, kai iškart po Naujųjų metų puoliau ieškoti pigių skrydžio bilietų į kur nors. Aišku, žiemą norisi pabėgti ten, kur šilta, norisi ir pliaže padrybsoti, ir kažką naujo pamatyti. Eilatas pateisino lūkesčius 100 procentų. 

Su draugėmis kaip tik planavome kokį savaitgalį nuo visko pabėgti į SPA, bet lietuviški SPA niekur nepabėgs, o pigūs lėktuvo bilietai į šiltą kraštą ne kasdien pasitaiko. Taigi, pasakyta – padaryta, t. y. pasiūlyta draugėms ir bet jokių dvejonių NUTARTA! Beliko sulaukti vasario 29-osios.

5 draugės + 3 dienos Eilate = daugybė įspūdžių ir geros nuotaikos! 
  
Ką nuveikėme be to, kad nuolat plepėjome, juokėmės, pusryčiavome balkone su vaizdu į kalnus, o vakare iki vėlumos dalijomės įspūdžiais ir paslaptimis? :) Skrydis buvo vėlyvas, Eilato Ramon oro uoste nusileidome vėlai 20.30 val., jau pasibaigus šabui (jeigu atskrisite per šabą, gali būti reikalų...). Buvome prigąsdintos sudėtingos patikros oro uoste, bet atvykus ją praėjome gana greitai, atsakę į keletą klausimų: kur gyvensime, koks Lietuvoje oras, kokia kalba kalbame, kuo užsiimame gyvenime. Antspaudų į pasus nedėjo, tik davė lapelius su antspaudais. To lapelio nereikėtų pamesti, nes tikrina išvykstant. 

Išėjus į lauką lengvai radome autobusų stotelę, vienkartinį bilietą galima nusipirkti oro uoste automate  arba autobuse mokant grynais 4,2 NIS (šekelių), t. y. apie 1,1 eur. Į miestą veža nr. 30 ir nr. 50. Autobusas Nr. 30 per 20 min nuveža iki Eilato autobusų stoties centre, o vėliau važiuoja pakrante link Egipto sienos. Autobusas Nr. 50 važiuoja į viešbučių zoną. Mes įsėdome į reikiamą autobusą, bet centre neišlipome ir vos nenuvažiavome iki Egipto sienos :)) Čia buvo mūsų pirmasis, bet ne vienintelis nuotykis, o kaip gi be jų? :) Bet viskas laimingai baigėsi, ir neatėjus vidurnakčiui jau buvome savo apartamentuose. 

Buvome apsistoję čia Lev Eilat Deluxe apartamentuose. Eilatas nedidelis, ramus miestelis, nereikėtų labai baimintis apsigyventi ne viešbučių zonoje ar ne prie pat jūros. Beveik visur galima nueiti pėsčiomis arba nuvažiuoti nuomotu automobiliu, arba autobusu. Tiesa, viešbučių ir apartamentų kainos nėra labai džiuginančios, tada reiktų juos rezervuoti kuo anksčiau. Taip pat buvome iš anksto rezervavę automobilį, kurį pasiėmėme kitą rytą. 
 
I-oji diena buvo skirta Timna parkui (Timna park ) esančiam apie 25 km nuo Eilato, Negevo dykumoje. Tai tikri Marso kanjonai, įvairiaspalviai kalnai, įvairių formų uolos. Čia buvo seniausios pasaulyje vario rūdos kasyklos, veikusios nuo 4000 m. pr. m. e. ir be pertraukos eksplotuotos egiptiečių, romėnų, nabatėjų bei umajadų. Parke gausu apleistų rūdos šachtų bei vario lydimo krosnių likučių, įvairių senovinių raižinių bei įrašų uolose. 

Suaugusiems bilietas 49 šekeliai (apie 12 eur, vaikui apie 9 eur), su juo į parką galima įeiti 3 dienas. Nors parkas dirba iki 16 val., bet po jį keliauti galima iki sutemų. Informacijos centre gavome žemėlapį ir išsamų paaiškinimą, kur važiuoti, ką žiūrėti, darbuotoja žemėlapyje viską sužymėjo, atsakė į rūpimus klausimus. Po parką važinėjome mašina, vis išlipdamos įdomiose vietose. Turint daugiau laiko galima ilgiau pasivaikščioti specialiais maršrutais ir pamatyti dar daugiau grožio. 

Kelyje į parką pasitinka įvairiaspalviai kalnai

Akmeninė pilis

Mažasis grybas

Čia sutikome mielą lietuvaitę su dviem vaikučiais

Uola-grybas

:))))))

Solomono stulpai


Prie Timna ežerėlio galima gauti nemokamos žolelių arbatos, prisipilti įvairiaspalvio smėlio buteliuką (įeina į bilieto kainą), pavalgyti restoranėlyje (už papildomą mokestį).

Dirbtinė oazė

Ragavome falafelių ir šakšukos

Parkas labai patiko, galima keliauti ir su vaikais. Vežimėliu kai kur galima pravažiuoti, bet geriau pasiimti nešioklę, jei keliaujate su kūdikiais. Tik nepamirškite pasiimti vandens ir kremo nuo saulės!

Parkas dirba kasdien, šeštadienį - ketvirtadienį 8.00-16.00, penktadieniais, liepą-rugpjūtį ir prieš religines šventes 8.00-15.00.

Informacija apie darbo laiką ir bilietų kainas prieš vykdami pasitikslinkite čia > 

Parką taip pat galima pasiekti autobusu Nr. 394 (stotelė Timna Junction/Timna park). Jeigu pasiryšite keliauti su viešuoju transportu, tai nuo autobusų stotelės iki lankytojų centro turėsite nueiti beveik 3 km. Už maždaug 120 NIS galima išsinuomoti dviratį, bet įvertinkite savo jėgas ir oro sąlygas. Manau, kad keliauti automobiliu žymiai patogiau. 

*****

II-ąją dieną važiavome į Raudonąjį kanjoną (Red canyon). Vėl apie 30 km nuo Eilato, bet arčiau, o tiksliau – visai prie pat Egipto sienos.

Labai gražus pats kelias iki kanjono – vėl spalvoti kalnai, smagūs kelio vingiai. 

Prie kanjono yra dėžutė, kurioje radome kanjono ir maršrutų žemėlapį. Pats kanjono lankymas nemokamas. Mes pasirinkome trumpąjį maršrutą, kai praeini kanjono dugnu, o vėliau grįžti kanjono pakraščiu ir gali pažvelgti į kanjoną iš viršaus. Turint laiko galima rinktis ilgąjį 4-5 val. maršrutą, bet mes norėjome dar spėti pasideginti ir panardyti, tad rinkomės trumpąjį.

Jei atvyksite iki kanjono autobusu nr.392, teks dar galą kelio pasivaikščioti atvira vieta.

Jei grįšite kanjono viršumi, prireiks šiek tiek drąsos :)

Kanjonas iš viršaus

Neskubėdamos kanjone užtrukome gal kokias 1,5 val, grįžome truputį ilgesniu keliu.

Kanjonas – siauroji gražiausioji dalis labai neilga, norėjosi, kad ji dar tęstųsi ir tęstųsi. Norite gražesnių spalvų kanjone? Tada važiuokite anksčiau iš ryto, saulei leidžiantis nebus taip gražu. 

Jeigu kas nors važiuosite iki kanjono autobusu, įvertinkite, kad reiks iki jo paeiti atvira vėjuota vieta, temperatūra kalnuose gerokai žemesnė, nei pajūry. Mums atvažiavus buvo tikrai žvarbu.

Ėjimas nesudėtingas, bet geriau apsiauti batus neslystančiais padais, nes reiks šiek tiek palaipioti. Mažus vaikus jau reiktų nešti, o didesniems padėti.

Jeigu reiktų pasakyti, kuris – Raudonasis kanjonas ar Timna parkas patiko labiau, pasakyčiau, kad jie yra skirtingi, rekomenduoju aplankyti abu. Kanjone gal kai kam ir šiek tiek maloniai suvirpės širdelė, bet tikrai nebus baisu. 

*****

III -ioji diena buvo skirta visiškam poilsiui, deginimuisi, maudymuisi, šilumos siurbimui į save :) , nes vakare laukė skrydis namo. Apartamentų šeimininkė maloniai leido mums išsiregistruoti tik 16 val., tad laiko viskam užteko.

Vakare vėl autobusu važiavome į oro uostą, o čia jau laukė patikra kaip reikalas. Darbuotojai prisivežė daug mažučių staliukų ant ratukų ir labai greitai ir griežtai tikrino po 1-2 žmones ar šeimas. Ypač purtė keliaujančius po vieną. Ilgiausiai tikrino vieną iš mūsų, kuri turėjo metalinį Izraelio magnetuką, uch... kol jį rado tarp daiktų. Kol papuolėm į laukimo salę, buvom patikrintos 3 kartus! – pasai, bilietai,  daiktai, klausimai, nors viskas vyko vienoje patalpoje, taigi... Na, bet tokie nemalonūs "failai" laimei iš atminties greitai išsitrina.

*****

Apie Eilatą. Miestas jaunas, be senamiesčio, piečiausias ir vienintelis Izraelio kurortas prie Raudonosios jūros. Neilgiems pasivaikščiojimams skirta promenada su restoranais bei parduotuvėmis ir jachtų uostas. Vasario pabaigoje-kovo pradžioje turistų nėra daug, nors oro temperatūra keliauti ir degintis tiesiog optimali, apie +22+23 laipsnius, nuolat šviečia saulė, pučia gaivus vėjelis. Vakarais, tiesa, vėsoka, reikia megztuko.

Miesto pliažai nemokami, gultai visur po 12 šekelių (apie 3,5 eur). Smulkus žvyriukas, persirengimo kabinos, dušai, galima tiesiog pasitiesti rankšluostį ir mėgautis saule. Mums patiko pliažas ties Herods Palace hotel. Vanduo įbristi buvo kiek vėsokas, bet pripratus nesinori išlįsti.

Tiesa, miesto pliažuose daug žuvyčių nepamatysi, jie labiau pritaikyti maudytis, dugnas smėlėtas, idealu turintiems mažus vaikus.

Važiuojant automobiliu ar autobusu link Egipto, ilga juosta pliažų, kur jau galima ir panardyti, prie pat kranto koralų rifai. Tiesa, į jūrą įeisite tik tam tikrose vietose, neužtvertose virve, kur nėra rifo arba maudytis reiks nuo tilto.

Nemokamas Princess beach - laukinis, be dušo, su tiltu nardymui. 

Vieną dieną ilsėjomės Migdalor beach. Pliažiukas su hipiška nuotaika. Yra bariukas, galima išgerti ir užkąsti, išsinuomoti gultą (12 šekelių) ar kėdę (5 šekeliai), yra dušas, WC. Galima ir šiaip pasitiesti rankšluostį. Su kauke panardžius prisižiūrėjau gražių žuvyčių ir koralų... Tiesa, ėjau į jūrą su Ecco basutėmis, basomis nelabai smagu, nes dugne dideli akmenys. 

Kainos parduotuvėse, kavinėse ir baruose kur kas aukštesnės negu Lietuvoje. Parduotuvėse gana sudėtinga suprasti, kiek kas kainuoja, nes visur užrašai tik hebrajų kalba, išskyrus skaičius. 

Apartamentus be maitinimo galima išsinuomoti ir visai nebrangiai.

Šiek tiek Eilato vaizdų:

Intriguojantis pavadinimas :)


Paskutinę dieną ilsėjomės pliaže ties Herods Palace hotel ir netoliese radome puikią vietelę pavalgyti. Šviežios jūros gėrybės, labai skanu ir nebrangu. Rekomenduoju. Tiesa, pavadinimo negaliu pasakyti, jis buvo užrašytas hebrajų kalba, nuotraukoje matyti iškaba, gal surasite eidami promenada.


Autonuoma, mano akimis, brangoka, vietinių firmų internete nepavyko rasti. 2 dienos Kia Picanto, automatas su pilnu draudimu kainavo mums 110 eur. Benzino kaina apie 5,12-5,2 šekelio (1eur-3,9 NIS). Buvo keista, kad autonuomos kompanija mums rezervavo ne depozitą, o kažkokį valymo mokestį 180 eur! Priduodant, aišku, grąžino, bet geriau nepripurvinti automobilio

Jeigu ruošiatės ne tik degintis ir nardyti, rekomenduoju nuomotis automobilį, nes ekskursijų kainos didelės, o vairuoti Eilate labai paprasta, eismas nesudėtingas, vairuotojai važiuoja tvarkingai. 

Ką dar aplankyti Eilate ar netoli jo, kitos vertingos informacijos galima rasti >

*****

Kaip visada, kelionės išlaidos:
  • lėktuvo bilietai Vilnius-Eilatas-Vilnius su rankiniu bagažu 50 eur (skridome su Wizzair)
  • 3 nakvynės apartamentuose be maitinimo  225 eur, žmogui – 45 eur
  • autonuoma su pilnu draudimu 110 eur + kuras 20 eur, žmogui – 26 eur 
  • autobuso bilietai Eilato oro uostas-Eilatas ir atgal – 2,5eur
  • Timna parko bilietai – 12 eur
  • parkingas Vilniaus oro uoste, 4 paros – 12 eur
  • maistas ir kt. išlaidos (kiekvienai pagal poreikius)

***

Kaip gera turėti draugių, o su jomis keliauti dar geriau !

Ačiū, kad skaitėte! Daugiau pasakojimų ieškokite Noriu ir keliauju facebook paskyroje arba  @noriu_ir_keliauju_ instagrame.

1 komentaras:

  1. Žinoma, norisi tos šilumos ir saulės žiemą. Tačiau man patinka ir kelionės ten, kur žiema žiemiškesnė, kur garantuotai bus galima nusileisti nuo kalno slidėmis.

    AtsakytiPanaikinti

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan