Slider

Aukštumalos pelkės pažintinis takas

2019 m. birželio 13 d., ketvirtadienis

  
Ar žinojote, kad Aukštumalos pelkė - žymiausia pelkė pasaulyje? Tai pirmoji detaliai moksliškai ištirta ir aprašyta monografijoje (Weber, 1902) aukštapelkė. Nuo to laiko viso pasaulio pelkėtyrininkai Aukštumalos pelkę pripažįsta kaip locus classicus (lot. k.- klasikinė vieta) ir vadina pelkėtyros mokslo lopšiu.

Pažintinis takas vingiuoja buvusia kūlgrinda. Kūlgrinda - XVIII a. palikimas, kai buvo nutiestas kelias skersai pelkės tam, kad sujungtų keletą jau neegzistuojančių pelkininkų kaimų. Juose tuo metu gyveno beveik 2000 gyventojų - pelkininkų, kurių dalis, kaip ir Bismarko kolonijos pionieriai, augino bulves bei kitas daržoves ir jas eksplotavo į Rytprūsius, o kiti dirbo durpyne.

Apie pelkę daugiau galite pasiskaityti čia.

Aukštumalos pelkės pažintinis taką rasite Nemuno deltos regioniniame parke. Koordinatės: 55.387842, 21.35243. 

Nuoroda į pelkę yra šalia plento, tikrai pastebėsite. Einant taku rasite nemažai informacinių lentų su įdomia medžiaga apie pelkė atsiradimą, florą ir fauną. Takas apie 1,2 km ilgio, ne žiedinis. Su vaikiškais vežimėliais ne visas pravažiuojamas, nes dalis lentinio tako keičiama (bent jau taip buvo 2018 m. vasarą, gal dabar jau sutvarkytas).  

Žydintis švylių "takelis"

Aukštumalos pelkę mūsų šeima aplankė keliaudama Panemunės keliu iki Ventės rago. Visą maršrutą ir pastebėjimus galite rasti čia.

Ačiū, kad skaitėte! Daugiau pasakojimų ieškokite Noriu ir keliauju facebook paskyroje arba  @noriu_ir_keliauju_ instagrame.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan