Slider

Savaitgalis su vaikais Estijoje. Talinas-Tartu

2017 m. gegužės 3 d., trečiadienis



Kai atostogos dar taip toli, o keliautojo dvasia nerimsta, galva ''verda'' planus, kur trumpam pabėgti:) Pirminis sumanymas buvo važiuoti į Tartu aplankyti mokslo muziejų AHHAA. O kad jau teks taip nemažai nuvažiuoti, pagalvojom, kad vertėtų užsukti ir į Taliną, su vyru ten buvome labai labai seniai. Pagalvota - suplanuota! Kaip tik pasitaikė ilgasis savaitgalis aplink gegužės 1-ąją, oras turėjo būti pavasariškas - šiltas ir malonus. Prieš porą mėnesiukų per booking.com užsakiau apartamentus Taline ir Tartu.

Taline buvo numatyta pusdienį tiesiog maloniai pasivaikščioti po senamiestį., o Tartu - apžiūrėti senamiestį, AHHAA centrą, Aura vandens parką ir gal būt dar ką nors pakeliui.

I diena. Kėdainiai - Talinas. 513km (apie 7 val. kelio su sustojimais).

Artėjant kelionei oras darėsi grėsmingas, bet Taline apartamentus atšaukti būtų nemažai kainavę (pigią nakvynę 4-iems ne taip lengva rasti), tad šeštadienį 7.00 pajudėjom iš Kėdainių. Štai čia prasidėjo pasaka ''Dvylika mėnesių'' :) Per visą Lietuvą, Latviją ir dalį Estijos mus lydėjo smarkus lietus ir vėjas, jautėmės keliaudami rudenį. Netoli Talino pradėjo S-N-I-G-T-I ! Lauke +0,5 - +1 laipsnis šilumos. Prieš važiuodami pasidomėjome oro prognoze ir prisidėjome šiltų drabužių, bet širdy vis tik netikėjau, kad bus toooks oras...Taigi, pakliuvome į žiemą :)


Sutartu laiku mus pasitiko buto šeimininkas, gavom raktus, įsikūrėm čia (spausti ant žodžio). Butas puikus, buvo visko, ko tik gali prireikti, labai arti senamiesčio, nemokamas parkingas. Tas labai svarbu, nes centre parkingas brangokas. Tik Wi-Fi silpnas. Bet rekomenduoju apsistoti su šeima ar kompanija.

Vaikai iš karto pareiškė, kad tokiu oru jie niekur neis. Ir aš supratau, kad tikrai taip ir bus, nes jei vaikų striukės buvo šiltos, tai batai būtų neatlaikę šlapio sniego (sniego batų nepasiėmėm:) ). Pavalgę, nusnūdę, panaršę internete ir nieko gero taip vėlai po stogu neradę aplankyti, su MB nusprendėme, kad tikram turistui joks oras nebaisus ir gėda būtų taip toli atvažiavus niekur neišeiti. Mūsų apranga, atrodo, buvo visai tinkama, apsiginklavome skėčiais ir išėjome. Oras BAISUS! Nei šunų, nei kačių, nei paukščių mieste, tik išprotėję turistai :))) Na, dar kažkur skubantys miesto gyventojai. Nepaisant EKSTREMALAUS oro ir per 3v al. vėjo sulaužytų 2-jų skėčių (1-o nuosavo ir kito rasto šiek tiek palūžusio palikto numirti), pasivaikščiojimas visai pavyko. Juokėmės iš savęs, oro, vėjo išdaigų, kitų turistų, kurie, deja, ėjo su bateliais ar be skėčių, bet ėjo :) Šen bei ten įlįsdavome pasišildyti ir visai vakare, jau nustojus snigti-lyti, visai dar gyvi grįžome namo. Kai ką vis tik pavyko užfiksuoti šąlančiais pirštais :)

Nepaprasto skanumo pyragaitis Gustav kavinėje

Pasižadėjome sau, kad Talino aplankymas neužskaitytas, tad teks dar grįžti :)

II diena. Talinas - Tartu. 190 km, apie 2 val.

Rytas jau ''rodė'' pavasarį :) O Tartu apie sniegus nebuvo nei kalbos. Iš karto važiavome į AHHAA centrą (http://www.ahhaa.ee/), šeimyninis bilietas su planetariumu 35 eur, planetariumą buvau užsakius telefonu prieš porą dienų. Iš karto pasakysiu, kad tai superinis mokslo muziejus, tikras smalsių vaikų ir tėvų rojus. Mes jame prabuvome nuo 11 val. iki pat uždarymo 17 val.(tądien dirbo trumpiau). Ir visai neprailgo, vaikai sakė, kad norėtų dar eiti ir kitą dieną arba atvažiuoti su klase į ekskursiją  :) Daugybė veiklos, bandymų, galima lipti, važiuoti, sukti, ardyti, skaičiuoti, išardyti ir sudėti žmogaus kūno maketą ir t.t.

 Plonuliai :)
Galima įlipti į tornado vidurį

Beje, visai neblogai pavalgėme ten esančioje kavinėje, nes tiek daug vaikštant ir viską bandant gerokai išalkome. Ekskursiją baigėme muziejaus parduotuvėje, kur daug labai įdomių daikčiukų :)

Iš muziejaus važiavome į užsakytą butą nepertoliausiai nuo centro. Jį galite pamatyti čia. Jei reikia pigiai pernakvoti, tada jis tinka, bet šiaip būna geresnių :)

Pailsėję dar važiavome į visai šalia AHHAA centro esantį Aura vandens parką. Kadangi tą pačią dieną buvome AHHAA centre, gavome 20 proc. nuolaidą, tada šeimyninis bilietas kainavo 18,5eur.
Parkiukas nedidukas, porą nusileidimo takelių, pirtys, bet atsipalaidavimui visai tinka. Daugiau informacijos: http://www.aurakeskus.ee/en/water-park

Dieną įvertinome kaip laaabai puikią ir griuvome miegoti.

III diena. Tartu - Kėdainiai. 439 km, apie 6 val.

Trečiąją dieną pakliuvome į vasarą :) Dangus buvo giedras, oras šiltas, pats tas pasivaikščiojimui po senamiestį. Labai jauku, tvarkinga.

 Tartu rotušė
Skulptūra "Tėvas ir sūnus"

Tartu - labai senas, dar 1030 m. įkurtas miestas su 1632 m. įkurtu universitetu. Tikras studentų miestas. Kaip tik tą naktį Valpurgijos naktimi baigėsi studentų savaitė.



Tartu Rotušė su miesto simboliu ''Besibučiuojančių studentų'' fontanu. Tik šįkart studentė ''apsipuošusi'' kamufliažu... Buvau skaičiusi, kad jei nusiplausi fontane rankas, tai visą gyvenimą gerai mokysies. Bet ten būdama užmiršau, teks vaikams ir be fontano pagalbos gerai mokytis :))))


Truputį pakilus į kalniuką yra ne tik dar vieni universiteto rūmai su parku, bet ir katedros liekanos su muziejumi.

Demonų tiltas (nėjom juo dėl viso pikto)


Pradžioje į muziejų neplanavome eiti, tik po griuvėsius pavaikščioti, bet pasirodė, kad galima užlipti į bokštus, o bilietas tinka ir muziejui. Sumokėjome 10eur. ir pakilome džiaugtis vaizdais.

Tarp griuvėsių vyksta petankės čempionatas
Atseit baisu lipti toliau :))))



Muziejus irgi labai patiko, yra ką nuveikti ir pamatyti, labai rekomenduoju. O dar papuolė tą dieną išprotėjusio profesoriaus šventė, tad atrakcijų vaikams buvo dar daugiau.

Saulė pagamino šiek tiek elektros
Ant Angelų tilto



Prisipramogavę užsukome ledų ir patraukėme namo.

Kelionę visi sutartinai įvertinome kaip labai pasisekusią!

Paskaičiavimai:

  • nuvažiuota 1200 km;
  • kuras - apie 100 eur;
  • 2 nakvynės - 80 eur;
  • bilietai į muziejus ir vandens parką - 63,5 eur.

Viso: 243,5eur (be maisto).


Būčiau labai dėkinga, jei viešbučius savo kelionės metu rezervuotumėte per apačioje arba čia pateiktą Booking.com nuorodą. Jums tai nekainuos papildomai nė cento, o man tai bus šiokia tokia parama plėtojant šią veiklą. Primenu, kad Booking.com yra viena didžiausių viešbučių paieškos sistemų pasaulyje, kurioje galima rasti daugiau kaip 840 000 apgyvendinimo įstaigų bet kurioje pasaulio vietoje: 


Booking.com

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan