Slider

Norvegija. 2 savaitės trolių keliais

2022 m. liepos 23 d., šeštadienis

SVARBU PERSKAITYTI ! Kelionė įvyko senokai, tiesiog perkėliau tekstą iš kitos platformos, kai kur pataisydama ir įdėdama pastabų. Nepaisant to, kalnai ir lankytinos vietos iš savo vietų nepasitraukė. Tik atsirado naujesnių apžvalgos aikštelių, kempingų, pakilo kainos. Todėl, planuojant kelionę, reikėtų pasitikrinti kainas internete ir pasiskaičiuoti iš naujo! Aš surašiau tuometines kainas.

Taigi, viskas nuo pradžių. Ekipažas – dviese su MB (mano brangusis... ir kt. įmanomi variantai pagal nuotaiką). Kelionei nutarėme skirti 14 dienų. Pirkome bilietus į keltą Ryga-Stokholmas-Ryga iš tallink.com, apie 650eur su pusryčiai ir vakarienėmis. 

Iš paruošiamųjų darbų galiu paminėti, kad iš anksto nusipirkome kalnų batus, galybę maisto ir užsiregistravome https://www.autopass.no/, kad nereikėtų sukti galvos dėl kelių apmokėjimo. Keltas iš Rygos išplaukė 17 val., o jau 11 val. ryto mes buvome Stokholme, prieš tai laive sočiai ir skaniai papusryčiavę ir pasigrožėję archipelago vaizdais. Bet ne taip greitai sekėsi išvažiuoti iš uosto teritorijos, absoliučiai visiems vairuotojams teko pūsti į alkotesterį. Dėl šios „procedūros“ ir netoli uosto vykstančio kelio remonto, pirmus 2 km važiavome visą valandą. Bet daugiau trukdžių neiškilo ir viskas ėjosi pagal planą.


1 diena. Stokholmas – Brumunddal. Apie 567 km, 6 val. važiavimo

Per Švediją važiavome gana greitai, kelias neblogas, kraštovaizdis nelabai skiriasi nuo lietuviškojo. Prieš Norvegijos sieną prisipylėme benzino. Prie sienos esančiame miestelyje yra didžiulis prekybos centras ir pilna aikštelė mašinų su norvegiškais numeriais. Su MB juokėmės, kad čia norvegiški Suvalkai.

Po to Norvegijoje važiavimas darėsi kur kas lėtesnis, keliai susiaurėjo, leistinas greitis tapo 80km/val ir nelabai buvo progų jį viršyti. Daug mašinų, kemperių, posūkiai, vidury kelio padaryti bordiūrai, kad negalėtum lenkti. Pravažiavome didžiausią Norvegijos ežerą – Mjosa, tikrai įspūdingas.

Gana vėlai įsukome prie Brimundalio į kempingą. Kempingas labai didelis, „užgrūstas“ stacionariais nameliais-priekabomis su mini terasomis ir gėlių vazonėliais. Nelabai kokia vieta, bet nebeturėjome jėgų, todėl susimokėjome 180NOK ir pasistatėme palapinę. Į kainą neįskaičiuotas dušas, paprastai jis kainuoja 10 NOK už 5 min. Tik labai retai už jį nereikėjo mokėti atskirai. Kiek buvome kempingų, visur buvo virtuvėlės, kuriose galima išsivirti valgyti ant elektrinės viryklės. Mums jos buvo neaktualios, nes turėjome savo dujinę viryklę.


2 diena. Brimundal – Alesund. Apie 426 km, apie 6 val. važiavimo

Antra intensyvi diena. Iš tiesų važiavome visą dieną, stojome kelis kartus poilsiuko  valgymo ar šiaip pasižvalgyti. Prieš kelionę buvome nusiteikę lietui, vėjui ir visokiam kitokiam blogam orui, bet oras mus džiugino. Pamažu pradėjo gražėti pakelės vaizdai.

Pietų sustojome prie štai tokios sraunios upės.

Netrukus privažiavome pirmąjį didelį krioklį Slettafoss.

Prie jo sutikome pirmuosius trolius.

Pirma suvenyrų, kailių ir kitokių niekučių krautuvė. Kainos norvegiškos 
Važiuojam toliau, puolam fotografuoti krioklį. 

Tada jie – kriokliai pradeda lįsti iš visų pusių.

Vis tik vakare oras subjuro, apsistojome kempinge pačiame Alesunde prie fjordo http://www.volsdalencamping.no/?lang=en. Kempingas nedidukas, visi nameliai jau užimti, teko statyti palapinę dulkiant lietučiui ir vis stiprėjant vėjui. Nudžiugino tik kaina – 120 NOK + nemokami žetonai dušui. Pavalgę dar sugalvojome pasižvalgyti po centrą, bet nuėję kokius 200 m nuo kempingo sukome atgal, nes vėjas  ŽIAURIAI šaltas, rankos ledinės... (P.S. ir vasarą nepamirškite pasiimti pirštinių). Po galais, galvoju, negi ir ryt bus toks oras?? Taurelė brendžio sušildė ir padėjo užmigti.

Naktį buvo TAIP ŠALTA, kad galvojau, ateis paskutinioji. Negelbėjo net geras miegmaišis. Kitomis naktimis iš karto pasiruošdavau dar antrąjį, tada jau miegojau kaip ponia.


3 diena. Alesund–Andalsnes–Geiranger. Apie 210 km, gryno važiavimo apie 3,5 val.

Trečioji diena išaušo šilta ir saulėta. Ir pati šilčiausia diena per visą kelionę. +25+26 visą dieną! Net sunku buvo patikėti, kaip per naktį gali viskas pasikeisti. Važiavome į Alesundą. Miestas nedidelis, išsimėtęs per keletą salų, į kurias veda tuneliai po vandeniu. Pasistatėme auto senamiestyje, susimokėjome 30 NOK už val. ir išėjome pasižvalgyti. Alesundas mums pasirodė labai mielas, jaukus. Tokia šiaurietiška Venecija.

Toliau ėjome į miesto parką, iš kurio vedė laiptai į Fjellstua apžvalgos aikštelę. Lipome 418 laiptukų, bet vaizdai verti to.

1904 m. Alesunde per didžiulį 16 val. trukusį gaisrą iki pamatų sudegė 850 namų. Per kelis metus vietoj jų buvo pastatyti šie Art Noveau stiliaus namai.

Į šią apžvalgos aikštelę galima užvažiuoti ir mašina, jei tingisi lipti.

Nulipdami užfiksavome mergvakarį

Toliau judėjome link Andalsnes, link Trolių kelio. Pakeliui mus lydėjo kalnai, fjordai, kriokliukai ir daug daug tunelių.

Pagaliau įžymusis Trolių kelias (Trolstigen). Ne toks jis ir baisus, ypač kai pats nevairuoji.

Šalia kelio Stigfoss

Toliau lekiam link Geirangerio fjordo.

Maršrute pirmasis kelionėje keltas Linge–Fisdal. Susimokam 92 NOK.

APIE KELTUS. Didžioji dauguma keltų kursuoja labai dažnai, kas 15-30 min. Atsiskaityti visur galima ir grynais, ir kortele. Jeigu esate numatę keltis didelį atstumą, geriau pasitikrinti kelto grafiką, nes kai kurie keltai išvyksta retai.

Kalbant apie mokėjimus, tai Norvegijoje grynųjų pinigų reikia labai nedaug, praktiškai tik susimokėti už dušą, jei reikia mesti monetas arba nusipirkti uogų ar vaisių gatvėje. Visur kitur priima korteles.

Prie kelto vaizdelis – atvažiuoja patrinta BMW, dideliu greičiu apsuka porą kartų aplink laukiančią mašinų koloną ir nurūksta toliau. Pro langą sklinda garsi muzika ir kyšo baltomis kojinėmis apmautos kojos. Numeriai lietuviški... Apima svetimos gėdos jausmas...

Neužilgo privažiavome Geirangerio fjordą.

Toliau leidomes Erelių keliu link Geiranger miestelio, toks mini Trolių keliukas. Atvažiavome vėlokai, tad kempingai pakeliui jau buvo užimti, net palapinei nebuvo vietos. Važiavome į pačiam miestelyje esantį kempingą: http://geirangercamping.no/GCeng.html

Labai didelis kempingas abiejose upelio pusėse (puiki vieta atšaldyti maišelį su alumi). Graži vieta, visame slėnyje girdisi didžiulio krioklio ūžimas. Nakvynė palapinėje 200NOK. Vakaras ilgas, šiltas, baltosios naktys, beveik netemsta, alus šaltas  puikumėlis. Nusprendėme pabūti dar dienelę ir pailsėti.


4 diena. Poilsis Geirangeryje.

Vėl puikus salėtas rytas, neskubiai pavalgėme, palapinės ardyti dar nereikėjo. Iš ryto spėjau pamegzti žiūrėdama iš vienos pusės į didžiulį krioklį, kurio griausmas drebina visą slėnį, iš kitos pusės – fjordą su kruiziniu laivu.

Numatėme plaukiojimą po fjordą, laivelis plaukia 4 kartus per dieną. Bilietus pirkome turizmo informacijos centre už 180NOK, plaukimas truko 1,5 val. Oras buvo saulėtas, bet vėjas oho koks stiprus.

7 seserų krioklys (Sostrefoss) – nors labai garsus, bet mums pasirodė nelabai įspūdingas

Daug gražesnis „brolis“

Vėjas buvo toks, kad įlipau su trumpom rankovėm, bet teko užsivilkti dar 2 sluoksnius ir virtau tokiu ufonautu.

Štai tau ir norvegiškas oras. Vakare lauke sėdėjau apsigobus miegmaišiu, nepadėjo nei megztinis, nei neperpučiama striukė. Aišku, juokinau vietinius, nes norvegai vasarą suvokia taip: liepa yra vasaros mėnesis, vasarą turi būti šilta, todėl reikia rengtis trumpom rankovėm ir šortais.


5 diena. Geiranger–Dalsniba–Olden ir toliau link Briksdalbreen

Šios dienos galutinis tikslas – Jostendalio ledyno Briksdalio liežuvis. Pakuojamės ir kylam vingiuotu keliu į kalną link Dalsnibos viršukalnės, 1500 m virš jūros lygio. Nuo jos atsiveria vaizdas į Geirangerį, iš kitos pusės – snieguoti kalnai. Nuostabi vieta. Pasukus į Dalsnibą stovi mokėjimo punktas, įvažiavimas 100 NOK, galima mokėti ir grynais, ir kortele. Viršuje tik +8C.

Toliau važiavome link Stryn-Loen-Olden, šioje atkarpoje labai daug kempingų prie fjordo, nuostabios vietos. Nuo Olden dar reikia pavažiuoti link Briksdal liežuvio pagal smaragdinius ežerus.

Galvojome, kuriame čia apsistosime, bet planai pasikeitė. Prie Briksdal kelias baigėsi. Stovėjimo aikštelėje buvo parašyta, kad parkingas 50 NOK, bet šalia esančio kempingo gyventojams nemokama. Nuėjome pasižvalgyti, kempingas labai gražioje vietoje, tad susiradome vietelę ir palikome mašiną, susimokėję 170 NOK.

Ar ne VIP vieta?

Kempingas

Krioklys prie kempingo, kurio pavadinimas „krentantys akmenys“, nes vanduo sukuria krentančių ir besidaužančių akmenų įspūdį

Iki ledyno pagal aprašymą eiti reikia 1,5+1,5val pirmyn-atgal. Mes ramiai eidami su pasifotkinimais ir arbatos gėrimu užtrunkam 4 val. Kas tingi ar neturi jėgų eiti, gali didžiąją kelio dalį nuvažiuoti specialiomis mašinėlėmis.

Ėjome palei šniokščiančią upę:

Eidami vis radome nuorodas, iki kur kadaise tęsėsi ledynas, iš ko jis sudarytas, kodėl jis „vaikšto“ – tai mažėja, tai didėja. Ohoho, koks buvo kažkada didelis. Pakeliui ledyno „nugulėti“ akmenys.

Galima ir pažemuogiauti

Štai ir jis pats. Ežerėlyje plaukioja atlūžę ledo luitai. Skaičiau, kad anksčiau per tą ežerėlį keldavo valtelės. Dabar jos guli ant kranto užmirštos... Iki pat ledyno prieiti negalima, bet vis tiek galima pajausti ledyno didybę.

Ėjimas nesunkus ir mums padarė didesnį įspūdį nei ledynas. Planuojantiems kelionę, patarčiau rinktis kitą, įspūdingesnę ledyno atšaką.


6 diena. Olden –Bergen. Apie 300km, nepilnai 5val. kelio.

Rytas mus pažadino smulkiu krapenimu į palapinės stogą. Pusryčiauti ėjome į visai netoliese esančią pavėsinę stikliniais langais. Toje pavėsinėje vakare nemokamai galima kepti dešreles ar ką kitą. Niekur neskubėjome, nes šią dieną buvo numatytas tik pervažiavimas į Bergeną. Bet lietutis liovėsi tik trumpam, todėl skubiai susipakavome palapinę. Keista, bet tik tą vienintelį kartą per kelionę teko susipakuoti šlapią palapinę.

Visa diena buvo ŠLAPIA ir ŠALTA, lietus tiesiog PYLĖ. Oro temperatūra visą dieną buvo +11+13C. Net prabangiai papietauti su vaizdu į fjordą ar krioklį nebuvo kaip išlipti, sumuštinius darėme ir valgėme užsikąsdami lietuviškais agurkėliais tiesiog mašinoje kelte. Tuo nustebindami vietinius, kurie pamatę ant palangės gulinčią dėželę su ŠMOTAIS rūkytų gėrybių, ėjo net atsisukdami. Pavydėjo, aišku!

Pakeliui vieną kartą kėlėmė su keltu Lavik-Oppedal per gana platų Sognefjordą. Mokėjom 100 su trupučiu NOK. Netoli Bergeno pervažiavome begalybę tunelių ir kelis tiltus. Kadangi mane visą dieną džiugino +12C šiluma, vėjas ir lietus, MB pareiškiau, kad nesvarbu, kiek reiks mokėti, bet aš palapinėje nenakvosiu!

Prie pat Bergeno yra keli kempingai, apsistojome Lone camping namelyje už 570 NOK. Abu įvertinome, kaip vis tik gera šiltai pabūti po stogu, ant viso gazo įsijungus šildymą, kai nešąlą rankos ir nosys. Atsigulėme tikėdamiesi rytoj stebuklo – gero oro.


7 diena. Bergen – Odda. 134km , 2val. 40 min važiavimo.

Ir stebuklas įvyko!!! Jokio lietaus, +18C ir saulė! Iš vakaro perspėjau MB, kad jei Bergene per metus lyja 300 dienų, negi mes pataikysim į kitokį orą? Bet pataikėme. Tiesa, vėjas buvo tikrai stiprus ir šaltas, bet tai jau smulkmena.

Įvažiavimas į Bergeną mokamas, mus kažkur nufotkino autopass kamera, nuskaičiuota 25 NOK. Bergeno senamiestyje radome laisvą vietelę mokamoje aikštelėje už kurią norėjo 60 NOK/val. ir leido stovėti tik 2 val. Šitokio akiplėšiškumo MB nepakęs, todėl užsispyręs ieškojo ir rado jokiais draudimais neapdėtą vietą krantinėje. Išėjome tyrinėti Bergeno (ir aš širdy meldžiausi, kad negautume baudos…).

Štai ir žymusis medinis senamiestis – Bryggen’as, kuriam apie 700 metų.

Kad patektum į senamiestį, reikia pereiti žuvų turgų. Labai įdomi vieta. Dalis turgaus po stogu, dalis atvirame ore. Labai daug įvairios žuvies ir jūros gyvių - šviežių, rūkytų virtusių dešromis. Čia vietoje galima pavalgyti, iškeps, ką tik nori. Kainos gerulės (nors gal dabar keliaujant atrodytų jau ne tokios didelės).

Va ir dešrytės – briedžio, elnio, banginio mėsos

Lietuvis turistas čia drąsiai gali pirkti tik bananus - puiki lietuviška kaina (daugiau jokio maisto lietuviškomis kainomis neradome).

Turiu pasakyti, kad eidami per turgų neblogai užkandome, nes pardavėjau negailėdami siūlė visko paragauti (gal atrodė, kad pirksim) - rūkytos ir sūdytos lašišos, dar kaži kokios žuvies, krabo kojų, banginio mėsos ir dešros, kitokių dešrų, šlakelį žuvienės (laabai skani).

Viena iš Bergeno atrakcijų - Floibanen funikulierius, pastatytas praeito amžiaus pradžioje. Pirmyn-atgal suaugusiam 80 NOK. Tiesa, galima nuvažiuoti ir mašina per aplink, bet mes rinkomės brangesnį kelią.

Bergeno panorama

Ne taip įspūdinga kaip Alesunde, bet gražu. Žinoma, foto negali perteikti tos erdvės, vėjo ir aukščio pojūčio, dėl ko ir verta keltis į tokias vietas. Ant kalno įrengta terasa, ten ir pasistiprinome sumuštiniais su arbata.

Jei keliausite su vaikais, rekomenduoju pasivaikščioti po mišką-parką šalia šios vietos, ten mačiau pažintinį-sportinį smagų kelią su visokiomis užduotimis ir linksmais troliais.

Grįžę mašiną randome vietoje ir be baudos kvitų, tad nuriedėjome toliau link Oddos.

Pakeliui privažiavome Steindalfossen krioklį, kuris įžymus ne tik savo grožiu, bet galimybe praeiti jam “už nugaros”.

Maršrute keltas Torvik-Jondal, 116 NOK. Ilgokai laukėme, po to ilgokai plaukėme, tad laiko negaišau.

Persikėlus į Jondal, rodyklė į Oddą rodė, kad galima važiuoti ir į kairę (83 km) ir į dešinę (34 km). Sukome trumpuoju keliu, pravažiavome 10 km tunelį! (100 NOK), neužilgo - 11 km tunelį!!! (75 NOK, bet kažkodėl nenuskaitė).

Labai greitai, apie 20.30 val. pasiekėme Oddą. Netoli Oddos buvo daug turistinių atrakcijų, bet mus domino Trolio liežuvis (Trolltunga). Važiavome iki Tyssedal, nuo jo prasideda, kaip rašo, privatus kelias iki Skjeggedal. Parašyta, kad važiuoti juo - jūsų pačių reikalas. Nuteikia ne visai maloniai, bet kaip kitaip nuvažiuosi? Kelias siaurutis, su veidrodžiais ties posūkiais. Kilome gana aukštai, pasirodė gana ekstremalus važiavimas, nors kitą dieną taip nebegalvojome. Privažiavus Skjeggedal, iš tiesų tai pasirodė esančios kelios trobos ir aikštelė norintiems lipti į Trolltungą. Aikštelė mokama - 200 NOK para + 150 NOK už palapinę, jei nori apsistoti. Kempingu ten visai nekvepia, yra tik WC ir dušai, net žolė nenušienauta. Be to, vėsu, drėgna, tad nutarėme leistis link Oddos.

Radome simpatišką kempingą http://www.oddacamping.no/, aplink kalnai, ežeras, upeliukas gėrimams atšaldyti, primėtyta puntukų.

Apsistojome čia 2 naktims, už naktį 160 NOK. Jei kas atvyksta čia dviračiu ar autobusu, rytą iki Trolio liežuvio starto galima nuvažiuoti spec. autobusiuku, jis užsuka į kempingą. Dar įdomu, kad kempingo registratūra dirba tik tam tikrom valandos, todėl rašo, kad jei nieko nėra, statykitės ir gyvenkite, o susimokėsite ryte. Štai kur pasitikėjimas.


8 diena. Trolltunga. 22 km ir 11 val pėsčiomis

Iš karto pasakysiu, kad ši diena ir ši vieta mums su MB buvo pati įspūdingiausia ir gražiausia Norvegijoje. Iki dabar MB didžiuojasi ir visada atsimena, kaip jis įveikė TROLIO LIEŽUVĮ!!!

Taip pat pasakysiu, kad šioje vietoje apgavau savo vyrą, cha cha. Kai jis suprato, kur ir kiek teks kopti, buvo per vėlu.

Oras tiesiog pavydėtinas: saulė, +18C. Susimokėjome už parking 100 NOK. Žiūrim info stendą - iki Trolio liežuvio 11 km pirmyn ir 1 km atgal. Numatoma ėjimo trukmė 8-10val. Rekomenduojama išeiti kuo anksčiau, pasiimti vandens, maisto ir tinkamų drabužių.

Vandens ir arbatos pasiėmėme 3l, bet tiek neštis neverta, pradžiai užtektų kokio litro, nes kalnuose daug upeliukų, kriokliukų su puikiu vandeniu, kuriuo visi pildosi tuščius buteliukus.

Startavome 11 val. ryto, užtrukome 11 valandų. 8 val. užtenka žvaliems jaunuoliams arba tiems, kurie BĖGA kalnais (sutikome tokių...).

Starte matėme bėgius, kuriais niekas mūsų neužkels, deja. Kai atsistoji jų apačioje, atrodo, bėgiai remia dangų.

Pradžioje šiek tiek palipome šlaitu, o tada mediniais laiptukais šalia bėgių. Nežinau, kiek jų užlipom.. Gal kokius 2500-3000…? Lipome pradžioje po 100, vėliau po 60, vėliau po 40…. O kai jau atrodė, kad bus viršus, pasirodė, kad dar yra geras gabalas, kurio nuo apačios net nesimato.

Pakilimas ir nusileidimas ir yra pačios sunkiausios kopimo atkarpos, nes kylama stačiai apie 1,2 km. Su vaikais geriau lipti šlaitu per akmenis.

MB pradeda juokauti, kad gal čia yra koks amžiaus cenzas ir jis jau netinkamas tokiam žygiui?.. o jei infarktas?.. Nuraminu, kad tada jį pririšiu prie bėgių ir kviesiu malūnsparnį, nerimauti nėra ko.

Nereikia galvoti, kad toliau eisite lyguma, bet bus žymiai lengviau. Lipančiųjų daug, bet sutikome jau ir grįžtančių. Kai kurie lipa su kuprinėmis (pagarba jiems) ir nakvoja prie liežuvio. Vaikai gali eiti nuo kokių 7 metų, jei turite kantrybės jiems nuolat kartoti, kad “tuoj ateisim” arba “liko visai nedaug”. Sutikome lietuvių šeimą, kurie tuo ir užsiėmė.

Eiti tikrai verta, nes vaizdai pakeliui NUOSTABŪS, erdvė - begalinė!

Prie liežuvio rikiuojasi fotosesijos laukiančių eilė, visi kantriai laukia, kol euforijos apimtas žmogus nusifotografuos įvairiausiomis beprotiškiausiomis pozomis - atsisėdęs, atsigulęs, besibučiuojantis, šokinėjantis, balerinos pozomis, jogos pozoje, grandinėje, piramidėje ir visaip kaip.

Iš tiesų, užlipus iki tikslo apima didis džiaugsmas ir visi tie kvailiojimai yra labai smagūs. Mes irgi visaip šokinėjom ir vaipėmės, bet įdėsiu santūresnes foto...

Eilutė fotosesijai

Čia toks papildomas “liežuvėlis”, jei pabos laukti eilėje.

Užkandome ir leidomės atgal. Atgal eiti tikrai lengviau, einasi gana sparčiai, bet paskutines jėgas atima nusileidimas stačiuoju šlaitu. Lipdama pagalvoju, o jeigu būtume prie Trolio liežuvio palikę mašinos raktus ar piniginę, ir reiktų grįžti? MB šitas juodas humoras pasirodė visai nejuokingas, cha cha.

22 val. jau vėl buvome kalno papėdėje (gerai, kad buvo baltosios naktys). Vakarienės nebenorėjau, stačiomis gėriau arbatą (jei būčiau atsisėdusi, būčiau nebepakilusi) ir svyruodama nulingavau į dušą. Buvo NUOSTABI diena!

ATNAUJINIMAS: dabar bėgių, kuriais mes lipome, nebėra ar jais lipti neleidžiama. Lipama šlaitu. Artimiausias parkingas P3 kainuoja 600 NOK (+200 NOK kelių mokesčio) ir yra numatyta  tik 30 vietų, tad rekomenduojama rezervuoti ten vietą iš anksto, visa informacija čia: parkingas. Šiek tiek tolimesnis (iš kurio mes startavom) P2 kainuoja 500 NOK (kelių mokestis jau įskaičiuotas).

Daugiau informacijos kaip nuvykti ir kopimą į Trolltunga rasite https://trolltunga.com/parking-and-transportation/parking/ ir https://charlieswanderings.com/destinations/europe/norway/trolltunga-hike/#where-to-park-your-car-when-hiking-trolltunga.


9 diena. OddaNesvik–Forsand. Apie 211 km, 3val. 20min važiavimo

Rytas vėl išaušo puikus, šiltas. Po vakarykščio pasivaikščiojimo jautėmės visai neblogai, pėdos grįžo į pirmykštį būvį. Šiek tiek aplenkėme kelionės grafiką, todėl šiandien nusprendėme jau niekur nekopti.

Kažkoks gražus bevardis krioklys pakeliui
Toliau platus dvigubas Langfoss
Vėl bevardis, bet gražus

Pakeliui daug tunelių ir keltas Nesvik–Hjelmelandsvogen (92 NOK).

Forsand jau matėme rodykles į Preikestolen. Uola-dantis - toks mūsų tikslas. Apsistojome kempinge netoliese, 280 NOK už nakvynę. Brangoka, bet dušai ir WI-FI nemokamas. Vieta graži, oras geras, nei debesėlio, atvažiavome ne visai vakare. Galėtume dar kopti, bet tingim, atidedam rytojui, spėsim…


10 diena. Preikestolen-Oanes-Lysebothn. Apie 130 km, važiuoti 2 val.

Bet rytojus išaušo visai nekoks. Slėnyje oras dar nieko, bet ties kalnais daugybė debesų, visi “kliuvo” už kalnų. Važiuojant link Preikestolen panirom į debesis… MB sakė, nieko gero nebus. Bet užplanuota lipti, tai lipom. Parkingas 100 NOK, mokamas išvažiuojant. Aikštelėje daug auto, autobusų, galybė žmonių.

MB sakę, kad daugiau 22 km jo eiti aš nepriversiu. Ne, tiek nereikės. Reikės nueiti 3,8 km pirmyn ir tiek pat atgal. Numatomas laikas 4 val, užtrukom 3,5 val.

Ėjimas nebuvo sunkus, bet ir ne pasivaikščiojimas. Nors ėjom debesyse, bet tikrai sušilom kaip reikiant. O užlipę, deja, pamatėme tik multiką “Ežiukas rūke”…

Matomumas 5m. Liūdna ir pikta, kad vakar patingėjome eiti. Ką gi, atsigėrėme arbatos, užkandome ir… grįžome.

Nuvažiavom toliau. Rytojaus dieną buvo numatyta kopti į Kjerag’ą. Bet jei vėl toks oriukas?

Pakeliui keltas Oanes-Lauvvik, 92 NOK. Tiesa, galima nuo beveik nuo pat Preikestolen keltis per Lysefjord tiesiogiai į Lysebotn. Kelionė užtruktų 5-6 val. ir kainuotų apie 500 NOK auto + 2 žmonės. Bet mes nutarėme geriau pavažiuoti.

Netoli Lysebotn prasideda labai siauras, bet labai gražus kelias. Akmenys ir vanduo, ir avys. Ir tūkstančiai trolių altorėlių. Tarsi visa armija žmonių būtų praėjus ir tik juos stačius. Net tunelis su posūkiu.

Prie buvo Lysebotn tik vienas kempingas, 270 NOK ir dar dušai atskirai, ir dar toks patriušęs, ir dar visai atviroje vietoje, nuo fjordo stipriai pučiant vėjui. Nepatiko jis mums.

Tačiau pastebėjome, kad netoli miestelio abipus kelio jau yra pristatyta nemažai palapinių šalia miškelio. Norvegijoje galima statytis palapinę visur, kur neuždrausta. Nusprendėme ir mes šį kartą pataupyti. Be to, prie miško beveik nebuvo vėjo. Nuspręsta, likome. Bonusas - šalia radome mėlynių.


11 diena. Kjerag – Valle

Rytas vėl išaušo nekoks, vėl už kalnų kliuvo debesys. MB iš vakaro man grasino, kad jei bus debesys, jis niekur nelips ir ežiukų rūke nebeieškos. Bet aš buvau nusiteikusi ryžtingai, susitepiau sumuštinius ir išsiruošiau kopti.

Užkilome į aikštelę, parkingas vėl 100 NOK. Oriukas „NUOSTABUS‘: +11C šilumos, vėjas NUOŽMUS ir IŠ KOJŲ VERČIANTIS + drėgna, nes debesys jau glosto mus. Matau, kad besiruošiantys hikinti dedasi kepures ir pirštines. Kepurių neturim, bet turiu dukrai lauktuvių nupirktas „dubultines“ vilnones pirštines. MB man pavydi tų pirštinių, nes jau ir jam šalta.

Teks nueiti tokį keliuką

Ėjimui reikia planuoti 5 val., tiek ir užtrukome neskubėdami. Ką gi, lipame!

Nusileidus tarp kalniukų, vėjas sumažėja, bet pakilus vėl duoda į veidą. Įnėrėme į debesį, visiškai, tikrai visiškai nekaršta ir gerti nesinori, tik „liūlys“ bėgo nesustodamas. Sutikome žmonių su leliukais. Dauguma miegojo nešioklėse arba bandė rėkti, bet jiems nesisekė, nes vėjas užkemša burnas... Ir čia sutikome kanų bėgikus su šortukais, maikytėm, jokių kepurių ir pirštinių, tik šypsenos veide, ha ha ha, ir šuoliuoja jie lengvai tarsi kalnų ožiai – SUPER.

Sutikome ir grįžtančius lietuvius, paklausėme, ar ką pamatysime??? Sako, pamatysite – VALIOOOOOO, eiti pasidarė linksmiau.

Štai ir jis, neapslėptas debesų:

Mes apimti euforijos
Iš vienos pusės toks tarpeklis
Iš kitos pusės – smaragdinis fjordas

Nežinau kodėl, bet visi ten buvo tokie patenkinti, besišypsantys. O tie, kurie užlipo ant akmenuko papozuoti, pilni adrenalino. Akmuo šlapias, takelis iki jo siaurutis, ir nebėra jokių grandinių, apie kurias skaičiau internete (P. S. gal jau vėl yra?), likę tik varžtai…

Aš išdrįsau užlipti tik tiek, bet geriau to nedarykite
Išprotėjusi moteris...

Ir vos sugrįžau. Baimės buvo pilnos kelnės, prisipažįstu. Na, bet adrenalino gavau užtektinai. Gerai, kad už manęs stovėjęs vyrukas ištiesė ranką, nes pati būčiau nesugebėjus grįžti…

Grįžti buvo smagiau, vėjas pūtė į nugarą ir lengvino ėjimą.

Čia atseit mažas Kjeragiukas :))

Tą dieną sušalome kaip reikiant, bet buvome laimingi ir patenkinti įveikę kalną ir save. Su MB vieningai nusprendėme, kad be šitų kopimų mūsų kelionė nebūtų tokia nuostabi. Miestų galima ir neaplankyti, bet užlipti į Trolltungą ir Kjeragą BŪTINA!

Tądien dar nuvažiavome iki Valle, ten daug kempingų pakeliui. Apsistojome Flateland camping, labai mielas, sumokėjome 145NOK (šiuo metu būtų 300NOK).


11 diena. Valle–kažkoks miestelis prie Švedijos sienos. Važiuoti apie 350km

Visos suplanuotos vietos pamatytos, iškeliavome link namų.

Pakeliui dar sustojome prie poros senučiukių bažnytėlių.

Krioklys prie neveikiančio kempingo

12 diena. Kažkoks miestelis-Uppsala. Apie 550km, 6 val.

Kadangi Stokholmą buvome kaip reikant išmaišę prieš kelis metus, sugalvojome apsistoti prie Uppsalos, senosios Švedijos sostinės.

Kempingas 130SEK + teko pirkti Eurocamp kortelę už 150SEK. Na, bet buvo oras šiltas, nuotaika gera. Prie kempingo yra akvaparkas, būtų smagu su vaikais.


13 diena. Uppsala–Stokholmas

Apžiūrėjome Upssala centrą, senamiestį. Nedidelis, nieko sukrečiančio, tikėjomės daugiau. Keli kadrai ir išlėkėme į Stokholmą, kur mūsų laukė keltas į Rygą.

Liko paskaičiavimai, kaip gi be jų:

  • per 14 dienų nuvažiuota 3500 km;
  • kuras apie 500eur, važiavome 3,5l variklio hibridu – hibridas ypač gerai tokiose kalnuotose vietose;
  • keltas Ryga–Stokholmas–Ryga su pusryčiais ir vakariene apie 580eur;
  • nakvynės apie 350 eur;
  • mokami keliai apie 30 eur + maistas, keltai, suvenyrai, parkingai ir t. t., viso apie 1900eur.


PASTEBĖJIMAI IR PATARIMAI

1. Manau, kad dabar pinigų išleisite tikrai daugiau, nes viskas pabrangę. Pavyzdžiui, 95 benzinas mūsų kelionės metu kainavo 14,5-15,7NOK/ litras, 2022-07 mėn. kaina jau 22,7NOK (apie 2,26 eur).

2. Kada geriausia keliauti į Norvegiją? Jei jūsų prioritetas panaši kelionė į mūsų, geriausia keliauti nuo birželio vidurio iki rugpjūčio vidurio, kitaip galite susidurti su dėl sniego uždarytais keliais.

3. Jei planuojate nakvynes ne palapinėse, irgi rekomenduočiau užsisakyti jas iš anksto internetu. Jeigu renkatės nakvynę palapinėse, kempingauti Norvegijoje galima visur, kur nėra ženklo "draudžiama".

4. Pasiruoškite visokiausiam įmanomam orui, bet svarbiausia – šaltam ir šlapiam. Būtina patogi avalynė, geriau kalnų batai, neperšlampanti apranga, šilti miegmaišiai.

5. Mes praktiškai visą maistą vežėmės iš Lietuvos, nes tuo metu kainos Norvegijoje labai ženkliai skyrėsi nuo lietuviškų. Vidury dienos paprastai sustodavome kokioje gražioje vietoje ir pasigamindavome šilto maisto, tarkim, sriubos – tai neužima daug laiko. Pakeliui įrengta daug sustojimo vietų su staliukais ir suolais. Patys norvegai irgi valgo savo gamintą maistą. Jei labai netaupote, vis tiek patarčiau turėti maisto ir vandens, nes valgymo įstaigų kalnuose nelabai daug.

6. Grynųjų pinigų labai retai kur reikia, nebent kokiame mažame turgelyje, kitur galima atsiskaityti kortele.

7. Ką būtume keitę maršrute, jeigu būtų galima? Praktiškai nieko. Manau, kad pasirinkta kryptis keliauti iš šiaurės į pietus buvo labai vykęs sumanymas, vaizdai vis gražėjo. Gal tik nebevažiuočiau į Uppsalą.

*****

Ačiū, kad skaitėte! Daugiau pasakojimų ieškokite Noriu ir keliauju facebook paskyroje arba @noriu_ir_keliauju_ instagrame.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan