Slider

Keliavimas su palapine. Kaip susiruošti?

2020 m. rugsėjo 1 d., antradienis


Šiais keistais pasauliui ir mums pandemijos metais, kai valstybių sienos neaišku kada atsidaro ir užsiveria, kada ir kur pradės skraidyti lėktuvai, tuo pačiu bus ir yra sunkiau planuoti keliones, o Lietuvoje pajūrio viešbučių ir kaimo sodybų kainos nedžiugina, metas prisiminti keliavimą su palapinėmis. O gal jau seniai norėjote tokį keliavimo būdą išbandyti, bet nežinote nuo ko pradėti. 
 
Iš karto sutarkime, kad kalbėsiu apie šeimos keliones automobiliu. Jei keliaujate dviračiais ar autostopu, ar pėsčiomis, daiktų pasirinkimas gali būti kitoks, tarkime, daug mažesnė palapinė, mažiau daiktų ir t. t.


Ką pasiimti?

1. PALAPINĖ

Svarbiausias daiktas, į kurį verta investuoti daugiausiai pinigų. Mes esame turėję kelias palapines iki tol, kol nusipirkome dabartinę, kol kas pačią geriausią. Tad, mano nuomone, esminiai geros palapinės bruožai yra:
  • atsparumas drėgmei. Kuo didesnis skaičius, tuo geriau, o mažiau 2000 mm geriau nesirinkti (maksimalus skaičius yra 5000 mm);
  • palapinę galima greitai ir lengvai pastatyti. Geriausia, kai palapinės lankai nesikryžiuoja (vadinama tuneline) ir kuo ilgesnės lankų dalys lieka išorėje, nesukištos į įmautes. Kuo daugiau besikryžiuojančių lankų, tuo sudėtingesnė ir ilgesnė statyba. Jei palapinė 1 "kambario", ją pastatysite greičiau, jei 2 ar daugiau "kambarių" užtruksite daug ilgiau. 2-jų "kambarių" palapinę patarčiau rinktis, jei planuojate ilgą laiką stovyklauti vienoje vietoje, esate didelė šeima ir norisi daugiau intymumo. Jei planuojate dažnai keisti nakvynės vietą ar naudosite palapinę trumpam stovyklavimui, geriau rinkitės 1-o "kambario".
  • labai svarbu palapinėje turėti erdvų prieangį. Ne tik erdvų, bet ir tokio aukščio, kad galima būtų jame STOVĖTI, laisvai judėti. Prieangyje ne tik susidėsite visus reikalingus buities daiktus, batus, bet esant lietingam ar šaltam orui galėsite pasistatyti stalą, kėdes, ruošti maistą ir valgyti. Labai gerai, jei prieangis turi ne vieną išėjimą, nes tai labai patogu esant vėjuotam orui, galima pasirinkti, kurį įėjimą palikti atvirą.

Kaip jau minėjau, dabartinė mūsų palapinė Vango Woburn 500 tikrai labai patogi ir greitai pastatoma (10-15 min), atitinkanti visus išvardintus kriterijus, skirta 4-5 asmenims. Atsisiuntėme iš Amazon už 200 eur. Šio modelio turbūt jau prekyboje nėra, bet tikrai galima rasti kažką panašaus.





2. KILIMĖLIAI arba ČIUŽINIAI

Nesirinkite plonų paprastų turistinių kilimėlių, nebent norite kitą dieną jausti visus savo kūno kaulus.

Čiužiniai yra labai minkštas ir patogus kūnui  variantas, bet jiems pripūsti reikia turėti įrangą. Mes esame turėję kelis, bet kažkodėl jie visi atlaikydavo ne daugiau vienos nakties, vėliau prakiurdavo ir tekdavo išmesti. Esam pirkę ir pigesnių, ir brangesnių, bet investicijos nepasiteisino.

Galų gale įsigijome savaime prisipučiančius kilimėlius ir esame labai jai patenkinti.

Tokie kilimėliai užima mažai vietos, ištiesus patys prisipučia, tereikia užtvirtinimui pūstelėti burna keletą kartų ir viskas. Būna 2-7 cm  storio. Mažiems vaikams užtenka 2-2,5 cm storio, suaugusiems smagesni-minkštesni bent 5 cm storio. Vaikai anksčiau turėjo Maximoje pirktus pigius 2,5cm storio kilimėlius, puikiai atlaikė 8 metus, dabar jiems nupirkome Lidle irgi nebrangius, 5 cm storio kilimėlius, atrodo patikimai. 

Mes, tėvai, taip pat 8 metus turime HUSKY 5 cm storio kilimėlius. Kainavo brangokai, bet nematau jokio skirtumo lyginant su dabar Lidle pirktais už 20 eur.


3. MIEGMAIŠIAI

Jei jūsų automobilyje daug vietos, galima tiesiog pasiimti įprastą patalynę ir miegoti kaip karaliams. Bet mes imame miegmaišius.

Pirkdami miegmaišį atkreipkite dėmesį, kokiai optimaliai ir  žemiausiai aplinkos temperatūra jie yra skirti. Jei nekeliausite su palapine žiemą, tai tikrai neverta investuoti į pūkinius miegmaišius. 

Patogesni įprastos voko formos (stačiakampiai) miegmaišiai. Mumijos formos (siaurėjantys kojų srityje) miegmaišiuose nebus taip patogu miegoti, vartytis.

Perkant siūlyčiau pačiupinėti miegmaišį, apžiūrėti jo siūles, pamušalą, ar jis bus malonus kūnui. Turime porą HUSKY miegmaišių, kurie labai šilti ir supakavus užima labai mažai vietos. Taip pat turime visai neblogus Outwell miegmašius. O paskutinis pirktas vėlgi Lidle nustebino puikiu kokybės ir kainos santykiu (20eur), tiesa, sunkesnis. 


4. PAGALVĖS

Jei taupote vietą mašinoje, yra pripučiamų nedidelių pagalvėlių. Mes visada pasiimame savo mylimas įprastas pagalves, nes ant jų geriausiai išsimiegame. 

5. VIRYKLĖ, DUJŲ BALIONAS

Keliaujant su šeima patogiausia virti ant dujinės 2 skylių dujinės viryklės. Vienas jos minusas – užima daugokai vietos. Prie jos jungiasi vienkartiniai ar daugkartiniai pripildomi dujų balionai. Mes turime 5l balioną, kurį galima užpildyti degalinėse. Tokio baliono užtenka tikrai ilgam. 


Jei mašinoje mažai vietos, galima naudoti kompaktiškas virykles, kurios tvirtinasi virš dujų baliono, pavyzdžiui, tokias. Jų pagrindinis minusas – nestabilumas, be to, galima virti tik vieną puodą vienu metu. 

6. PUODAI, KEPTUVĖ, INDAI

Čia jau galima rinktis, kas tik patinka. Mes ilgesniam stovyklavimui imame didesnį puodą, mažesnį puodą, elektrinį virdulį (galima be jo apsieiti, naudoti mažesnį puodą vandeniui virti) ir keptuvę. Be abejo, reikia puodelių, lėkščių, dubenėlių, stiklinių ar net taurių. Indai gali būti ir plastikiniai (patogiau), ir įprasti (mieliau valgyti, bet užima daugiau vietos). Taip pat reiktų nepamiršti stalo įrankių, pjaustymo peilio, mentelės keptuvei, lentelės pjaustymui, didesnio dubens ir t. t., priklausomai nuo to, ką mėgstate gaminti.


7. INDŲ PLOVIMO PRIEMONĖS

  • indų ploviklis
  • kempinėlė ar šepetėlis
  • indų rankšluostėlis
  • plastikinis krepšys arba didesnis dubuo ar plastikinė dėžė, į kuriuos galima būtų susidėti indus ir nusinešti plauti. Nebūtinas daiktas, bet turint labai patogu, ypač, jei šeima didesnė. 

8. KELIONINIS ŠALDYTUVAS

Patogiausias variantas, kai kelioninis šaldytuvas veikia ir mašinoje, ir įjuntas į 220V tinklą.

Ypač reikalingas daiktas keliaujant po šiltus kraštus arba brangias šalis, į kurias pasiimame maisto iš namų (tarkime, Norvegija).

Mėlynas jau atgyvenęs, buvo vyro pritaikytas jungti į 220V tinklą

9. SPECIALUS ADAPTERIS ELEKTROS BLOKAMS IR PRAILGINTUVAS SU KELIOMIS ROZETĖMIS

Reikalingas specialus adapteris, kad būtų galima prisijungti kempinge prie elektros bloko ir turėti elektros. O prailgintuvas su keliomis rozetėmis, žinoma, pravers ir galybei telefonų, planšečių ir pan. pakrauti, ir elektriniam arbatinukui, ir plaukų džiovintuvui  pajungti. 

Trišakį adapterį mes pirkome viename iš kempingų, jų ten paprastai būna, kainuoja kelis eurus. Bet galbūt jų galima rasti ir turizmo inventoriumi prekiaujančiose parduotuvėse.


10. STALAS IR KĖDĖS

Rinkitės pagal savo galimybes, bet geriau nesirinkite nuolatos reklamuojamo stalo su prie jo pritvirtintomis kėdėmis, kaip, pavyzdžiui, šis.  Labai nepatogus variantas. Geriau atskirai stalas ir patogios kėdės kiekvienam šeimos nariui. Tikrai negalvokite, kad bus tokių, kuriems kėdžių nereikės. Ypač vaikams :)

11. ŠEPETYS IR SEMTUVĖLIS

Patogu palapinės prieangiui ir vidui pašluoti tvarkantis, nes prisineša visokių šapų, spyglių ir žemių. 


12. SKALBINIŲ SEGTUKAI IR VIRVĖS 

Patogu šlapiems rankšluosčiams, maudymukams ir kt. padžiauti ar šiukšlių maišui lauke prie palapinės prisegti. Jei virvių neturite, tai galima ir ant įtemptų palapinės virvelių prisegti. Bet visada patogu įtempti dar ir atskirą virvelę tarp medžių arba palapinėje. Labai patogios elastinės virvės su metaliniais kabliukais galuose.

13. ŠIUKŠLIŲ MAIŠAI 

Žinoma, šiukšlėms dėti, bet gali būti naudojami ir palapinės prieangyje patiesti po šlapiais batais ar kitais daiktais. Pravartu įsidėti ir didelį šiukšlių maišą, jei reikėtų ardyti šlapią palapinę. Turėtumėt kur supakuoti, kad kiti daiktai mašinoje nesušlaptų.

14. DEZINFEKUOJANTIS SKYSTIS ar ŽELĖ 

Stovyklaujant gamtoje ar važiuojant ne visada yra kur greit nusiplauti rankas, kempingo prausykla toli, o reikia staiga pasivalyti rankas. Nebūtina, bet praverčia. 

Šlapios servetėlės irgi tinka, bet jas reikia paskui kažkur išmesti, tai jau papildomas rūpestis. 

15. PAKABINAMAS ŽIBINTAS 

Labai praverčiantis daiktas sutemus palapinėje ar vakarojant lauke. Patogiau turėti su elementais. Taip pat geras daiktas stovyklaujant  – ant galvos dedamas žibintuvėlis. Ypač praverčia, jei stovyklavietėj nėra apšvietimo. 


16. DĖŽĖS MAISTUI VEŽTI

Rinkitės geriau tokias, kad galima būtų vieną ant kitos sudėti. Maistas nesimėtys po visą automobilį, nesusitrins, neišbyrės.

17. PLAUKŲ DŽIOVINTUVAS

Pravers ne tik moterims ir mergaitėms plaukams džiovinti, nes šaltu oru nesinori vaikštinėti šlapiais plaukais, bet galima bus ir kokį ploną rūbelį pasidžiovinti esant reikalui.

18. NEPERŠLAMPANTIS PAKABINAMAS KREPŠELIS (KOSMETINĖ) DUŠO REIKMENIMS SUSIDĖTI

Kempinguose kartais būna labai jau baziniai patogumai ir dušo patalpoj galit nerasti nei lentynėlės, nei kėdutės daiktams susidėti.
    
*****

Surašiau pagrindinius reikalingus daiktus, bet jei turite labai didelį automobilį, žinoma, galite pasiimti ką tiktai norite: sulankstomas loveles, normalią patalynę, elektrinį šildytuvą, lempučių girliandą, sulankstomų spintelių ir t.t. 

Keliaudami pamatysite, kokių neįtikėčiausių dalykų pasiima žmonės. Taip pat, pradėję keliauti su palapine, galbūt suprasite, kokių dar tik jums labai reikalingų daiktų reikia pasiimti.

Ačiū, kad skaitėte! Daugiau pasakojimų ieškokite Noriu ir keliauju facebook paskyroje arba  @noriu_ir_keliauju_ instagrame.

8 komentarai:

  1. Mikroautobusų nuoma padeda įsitraukti į nuolat besikeičiantį gyvenimo būdą, kuris yra neužmirštami nuotykiai ir įspūdžiai. Kelionių grandinė išsivysto į naujus kontaktus, vietinių bendruomenių atradimą bei naujų pramogų kūrimą. Atrandant Lietuvą, COVID-19 sukėlė grėsmę keliautojams - viskuo kas siejasi su bendravimu, tačiau pramogos ir kelionės įgavo kultūrinę, o ne pramoginę vertę. Keliautojai turi galimybę pažinti kraštą iš arti, pamatyti gamtą bei atrasti vietines pramogas. Mikroautobusų nuoma keliautojams leidžia aplankyti visas įžymias Lietuvos vietas.

    AtsakytiPanaikinti
  2. O, tikrai koks puikus sąrašas ir nieko bereikalingo. Man kelionės su palapine pačios smagiausios, nes reikalavimai mažėja ir galiu susiruošti per valandą laiko. Nei drabužių įvairovė reikalinga, viskas primityviai, paprastai, patogiai. Reikmenų laužui visada nusiperku kartu su maistu. Svarbu, kad automobilis nepavestų ir ta kelionė bus puiki.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Labai mėgstu gamtą ir išvykas su palapine, tačiau ne ilgiau nei 2 naktims, nes vis tik pasiilgstu patogaus miego, tvarkingo dušo ir tualeto. Galų gale privatumo. Grįžus net ant sofos atrodo lyg debesyse atsigultum

    AtsakytiPanaikinti
  4. Man su vaikais geriausios atostogos palapineje. Nes gali vakaroti prie lauzo ir girdeti jei vaikutis nubunda, kas neimanoma apsistojus viesbutyje. Tiesa, virve visuomet pamirstu ir jos tikrai labai labai reikia. Patarimai aukso vertes, aciu labai.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Vaziuosime pirma karta su nakvyne su dviraciais, idomu ar mums prigis sitoks keliavimas, masinoj vietos daugiau tai siek tiek jauciames nesuliniais arkliais, apsikabinome visus dviracius tasemis.

    AtsakytiPanaikinti

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan