Slider

Islandija. Kalnai, ledynai, kriokliai ir... karštos maudynės

2024 m. sausio 10 d., trečiadienis

Islandija mano mintyse ir svajonėse gyveno nemažai metų, bet renkantis vasaros kelionę vis laimėdavo šilti kraštai, kol pernai karštame Kipre dukros paprašė: "gal kitąmet vykim į tokią šalį, kur būtų kalnai ir ne taip karšta?" Supratau, kad išmušė Islandijos valanda!

Bilietus Vilnius-Ryga-Reikjavikas ir atgal nusipirkome dar užpernai (2022 m.) spalį iš AirBaltic už tikrai puikią kainą, tik neramino, kad persėdimui turėjome vos 45 min. Bet internetas ramino, kad viskas normalu, Rygos oro uostas mažiukas, jungiamasis skrydis, visi spėja, spėsime ir mes.

Bet nuojauta nemelavo, kad gali būti nesklandumų – skrydis Vilnius-Ryga buvo atidėtas 2 kartus!

Pagyrimas AirBaltic, kad operatyviai gavome žinutes su nauju skrydžių planu: Vilnius-Varšuva-Frankfurtas-Reikjavikas ir po 6 eur kuponą maistui (žinant oro uosto kainas, neypatingai daug, bet nors išmušinėti nereikėjo).

Pasitikrinome kompensacijas už vėluojančius skrydžius – 400eur x5 žmonės = 2000eur, kuriuos jau po kelionės pavyko išsireikalauti, o tuo metu patrynėme rankomis, nuotaika kilstelėjo.

BET… skrydis į Varšuvą vėl buvo atidėtas 40 minučių. Laimeim pirmas 2 atkarpas Vilnius-Varšuva-Frankfurtas prie Maino pavyko sklandžiai nuskristi, o Frankfurte turėjome labai mažai laiko, dar teko traukinuku pervažiuoti į kitą terminalą, tada bėgte per patikrą. Gerai, kad internetu buvome padarę check-in, nors ir BE VIETŲ.

Atlėkę prie vartų sužinojome, kad lėktuve yra tik 2 laisvos economy vietos, o mes – 5! Laimei, vienas keleivis prie vartų nepasirodė, ir dar buvo laisvos 2 biznio klasės vietos kaip tik mums! Ohoho, gera buvo pabūti nors trumpam turtingu!


1-oji diena

Keflavik oro uoste buvome apie 19 val., dienos planai “žuvo” dėl pakeisto skrydžio, Reikjaviko nebeapžiūrėime, atidėjome kelionės pabaigai.

Oro uoste mus pasiėmė ir nusivežė į automobilių nuomos kontorą www.lotuscarrental.com darbuotojas, pasiėmėme iš anksto užsakytą visureigį Dacia duster 4×4 su Platinum draudimu (pilnas draudimas be išskaitos, draudimas nuo variklio ir salono užpylimo vandeniu, nemokamas wifi ir t. t. – viskas išskyrus raktelių pametimą). Kaina – 1283eur. Užsakinėjome benzininį, bet gavome dyzelį. Dyzelis ~2,15eur/litras.

Reikjavike apsistojome Hotel Orkin – paprastame viešbutuke su pusryčiais už nekuklius 243eur.

Gerai, kad apgyvendinimą užsakiau tik nupirkusi bilietus, nes liepa yra aukščiausių kainų sezonas ir prieš kelionę už tokią kainą sunku ką nors panašaus rasti.

Tą vakarą net nebespėjome nusipirkti maisto, nes po 20 val. maisto parduotuvės nebedirba.


2-oji diena. Keliaujame Aukso žiedu: Tingvellir nacionalinis parkas – Kerid krateris – Geisyr geoterminė vietovė – Gullfoss

Tingvellir nacionalinis parkas – tektoninio lūžio vieta tarp Eurazijos ir Šiaurės Amerikos. Taip pat ypač svarbi vieta islandų tautai, nes čia nuo 930 m. rinkdavosi Altingas (parlamentas) ir buvo paskelbta nepriklausomybė 1944 m. Nustebino tai, kad Altingo nariai atvykdavo į šią vietą su palapinėmis, palyda, "virtuve" ir gyvendavo slėnyje tol, kol priimdavo svarbius susitarimus.

Nuėjome ir iki Oxararfoss krioklio. Eiti netoli, apie 700 metrų.

Čia prabuvome apie 1,5 val., parkingas mokamas, mokėti reikia kortele automate arba per Parka programėlę. Yra WC.

*****

Vulkano krateris Kerid. Kraterio ilgis – 270m, plotis – 170m, gylis – 55m. Ežeriuko gylis svyruoja nuo 7 iki 14m. Labai gražus pasivaikščiojimas kraterio pakraščiu, nuostabi ežero spalva, besikeičianti priklausomai nuo apšvietimo nuo mėlynos iki smaragdinės žalios. Galima nusileisti laipteliais ir prie vandens.

Apsilankymas – 3eur žmogui, verta užsukti. Galima mokėti kortele ir grynais. Užtrukome apie 30-40min.

*****

Geisyr geoterminė vietovė – garuojančios žemės gelmės, +100C jacuzzi ir kas 5-7min iššaunantis Strokkur geizeris.

Nuostabu stebėti tą 5 min. žmonių susikaupimą ir nevaldomų emocijų išsiveržimus iššovus 30m aukščio Stokkur!

Dar tik ruošiasi iššauti

Didysis Geisyr išsiveržia kada jam patinka, labai retai, sunku pamatyti, bet kiekvienas praeidamas širdyje tikisi

Pasigrožėjus geizeriu labai rekomenduoju užlipti ant kalniuko. Užtrunka apie 10min., vaizdai verti lipimo.

Parkingas nemokamas, yra infocentras, WC, parduotuvės, restoranas. Šioje vietovėje prabuvome apie 1,5 val.

*****

Gullfoss – vienas iš didžiausių Islandijos krioklių. Aukštis 32m, o plotis akimis neaprėpiamas.

Yra takeliai apžiūrėti krioklį ir iš viršaus, ir iš apačios, apvaikščiojome visur. Apačioje reiktų turėti kokį neperšlampamą rūbą, nes krioklys taškosi.

Užtrukome ~1val. Parkingas nemokamas, yra WC, parduotuvė.

Šiame maršrute dar nusukome į Sellfoss miestelį apsipirkti maisto, nes iš Reikjaviko išvykome anksti, nespėję apsipirkti. Prekybos centrai dažniausiai dirba nuo 10 val. ryto.

Nakvojome pas ūkininką, praktiškai vidury niekur, bet patogioje vietoje prieš rytojaus kelionę. Gavome vieną kambarį su dušu ir wc, virtuvė buvo bendra su visais rakandais, o šaldytuve buvo palikta pasivaišinti juodų ikrų – užskaitėme :) Apartamentai AirBnb >

Ūkininko arkliukai


3-ioji diena. Kelionė į Laugmannalaugar spalvotuosius kalnus

Šios dienos ilgai neužmiršime, nes buvo tiek daug neįprastų vaizdų, spalvų, emocijų ir pirmų kartų!

Jei trumpai: lavos laukai, įvairiaspalviai kalnai, netikėtai aukštai nuvedęs hikingas, lietus ir ežiukai rūke kalno viršūnėje, neprarasta gera nuotaika, maudynės karštoje geizerinėje upėje, vidury upės užgesęs automobilis, mašinos salone apsemtos kojos, po 3 min “atsigavęs” automobilis – laimingai pasiekti apartamentai!

Kelias į Laugmannalaugar (Islandijos gilumą) veda per lavos laukus – juodus, pilkus, gelsvus kaip smėlis ir žalsvus. Kelią čia iškapojo tiesiog lavoje.

Lavos kelias

Kelyje gali tekti kirsti keletą upelių

Spalvų intensyvumas užburia

Vienas už kitą įdomesni ir gražesni krateriai

Snaudžiantis Katla ugnikalnis

Vos 60 km, bet važiavimo beveik 2 val., tiek, kiek žadėjo navigacija, nors pradžioje nepatikėjome. Keliose vietose teko kirsti negilias upių brastas. Rekomenduotinas 4x4 visureigis. Beje, čia važiuoja ir maršrutiniai autobusai iš Reikjaviko. Jie pritaikyti tokiam ekstremaliam važiavimui, pakeltas autobuso galas.

Šiame slėnyje įsikūręs kempingas ir prasideda žygiai

Privažiavus kempingą galima parkuotis jame, bet... reikia pervažiuoti 2 jau gilesnius upelius. Arba galima palikti automobilį parkinge prieš tuos upelius ir pėsčiomis per tiltuką, takeliais pasiekti kempingą.

Kadangi daug automobilių upelius kirto, atsargiai atsargiai pervažiavome ir mes, ratus vanduo sėmė beveik pilnai. Bet viskas sėkmingai.

Parkingas kempinge nemokamas, yra stoginė pavalgyti, šildomi WC ir dušai, už kuriuos kviečiama susimokėti, bet niekas netikrina, viskas palikta jūsų sąžinės reikalui.

Techninio personalo automobiliai – va čia tai ratai

Žygelis kalnuose buvo irgi labai įsimintinas. Nužiūrėjau internete vieną populiariausių žygių Islandijoje į Blahnukur ugnikalnį. 6,1 km ir 2,5-3,5 val. žygelis – nu kas čia yra tiek nueiti. Iš tiesų, pusę kelio buvo lengva ir be galo gražu dėl kalnų formų ir spalvų. Ėjome “raudonuoju” maršrutu (kelią žymi raudoni kuoliukai, žemėlapį su maršrutais galima nusipirkti kempinge). Dukros keletą kartų manęs paklausė, "ar mes eisim ten, tuo kalnu, kur žmonės atrodo lyg skruzdėliukai?" Atsakiau, kad ne, nemanau. Ir nuoširdžiai taip maniau. :))

Pakeliui garuojantys kalnagūbriai

O tada nusukome į šoną į .... maršrutą, prasidėjo lietutis, ir teko lipti tikrai stačiai (bet negi grįši?!) – net baugu buvo pagalvoti, kad reiktų grįžti žemyn be lazdų... Labai sušilome, tada sušalome, vieni kitus drąsinome. Nors ir lijo smulkus lietus, vis tiek norėjosi stoti ir fotografuoti, stoti ir fotografuoti, kol neįlindome į debesį... kol pasiekėme vulkano Blahnukur viršūnę – o tada jau lengvai žemyn, nuotaika geryn.

Štai čia nusukome į Blahnukur maršrutą

Matot tuos skruzdėliukus? Tai žmonės

Kokia laimė turėti termosą su karšta arbata, tada ir ant lietaus mažiau pyksti. Tiksliau nepyksti, nes kalnų grožis viską atperka

Čia jau daug juodos spalvos

Blaknahur viršūneje arba ežiukai rūke :) Buvome ten ne vieni :)

Kelias žemyn

Žaliasis kalnas

Štai ir nusileidom! Upelyje galima nusiplauti įvairiaspalvėm dulkėm padengtus batus

Va tiek ten spalvų

Mūsų maršrutas, sužymėtas maps.me programėlėje. Startą pažymėjau rodykle, ėjome prieš laikrodžio rodyklę. Tikrai labai gražus maršrutas! Dar labiau pasiseks tiems, kam bus saulėtas oras.

Stovyklą pasiekėme pilni adrenalino ir gavome prizą – visiškai nemokamai išsimaudėme terminių šaltinių pilnoje upėje. Nuostabi patirtis! Upė tik iki kelių, guli, kaifuoji. Lauke +9C, o upėje +30+40C, judėdamas gali rasti tau priimtiną temperatūrą, net akmenėliai šiltutėliai.

Kai kurie mauduoliai turėjo iš anksto pasiruošę skardinių su stipresniais gėrimais, tikrai būtų pravertę ir mums :)

Prie maudyklos yra persirengimo suoleliai su stogeliais

Visi patenkinti, pilni įspūdžių sėdome į mašiną, dabar jau liko tik grįžti namo. Norėtume!

Sako, Dievas baudžia už puikybę, tai mes ir tai išbandėme savo kailiu. Privažiavus nuo lietaus pakilusius ir sraunesnius upelius (jau visas upes), sakau, reikia nufilmuoti, kaip važiuosime per vandenį. Lekiu per tiltuką, pasiruošiu. Mano brangusis, aišku, išdidus, pamiršta visą atsargumą ir spaudžia gazą, greit važiuoja, bangos sklinda ir... užgęsta vidury upės... Tuo tarpu į mašiną skverbiasi vanduo, semia batus, vyras bando užkurti mašiną vieną, antrą kartą – nesėkmingai... Aš stoviu kitąpus upės, galvoje keikiuosi, jau mąstau, koks šū...., kaip reiks eiti pagalbos, kiek valandų tai užtruks....Turėjome draudimą nuo variklio užliejimo, bet tas ilgas laukiantis vargas... Bet trečias kartas nemelavo! – mašina užsivedė, upė pervažiuota, iš salono bėga vanduo :)) Mes LAIMINGI!!

Sekundė iki užgęstant varikliui. Tokių bangų kelti nerekomenduoju

Va taip jau saugiau

Nakvynė pas ūkininkus, apartamentai užsakyti per BookingBakland ad Lagafelli apartment. Labai dideli, erdvūs apartamentai tik mums, su skalbykle, džiovykle, pritaikyti neįgaliesiems. Galima buvo nusipirkti ūkininko produkcijos už grynus pinigus, bet mes jų neturėjome. Nakvynės kaina – 226 eur.


4-oji diena. Skogafoss – Kvernufoss – Dyrholaey – Kirkjufjara beach – Reynisfjara beach – Fjadrargljufur kanjonas

Skogafoss krioklys. Labai įspūdingas!

Galima užlipti 527 laiptelius ir pasižiūrėti iš viršaus. Užlipus yra takas pagal upę, jei mėgstate vaikščioti ir turite laiko, galima aplankyti dar kelis mažesnius krioklius. Jeigu neplanuojate toliau eiti, gal ir nebūtina lipti į viršų. Parkingas nemokamas, yra wc, parduotuvė.

*****

Kvernafoss krioklys. 1 km nuo Skogafoss, visai šalia, parkingas mokamas prie Skogar buities muziejaus. Eiti 700 metrų, lengva. Labai labai graži vieta. Už krioklio galima užlįsti. Prie abiejų krioklių užtrukome apie 1,5-2val.

Prie Skogar buities muziejaus. Brangoki bilietai, vidun nėjome

Dyrholaey švyturys ir kalnas, nuo kurio atsiveria vaizdas į uolas, pilnas paukščių, ir į Kirkjufjara paplūdimį. Čia matėme daug pufinų (lietuviškai kažkodėl jie vadinami mormonais). Pufinas – Islandijos nacionalinis paukštis. Be galo simpatiškas pingvino ir papūgos hibridas. Žinoma, juokauju. :) Nors jis tikrai vaikšto panašiai kaip pingvinas, o snapas kaip pas papūgą. :)

Parkingas nemokamas, truputį reikia paėjėti, bet leistis nuo kalno nebūtina, galima privažiuoti iki žemesnio parkingo ir ten vėl pasivaikščioti. Trukmė ~1val. WC čia mokami.

Reijnysfjara beach (Juodasis paplūdimys) – vienas iš 10-ies labiausiai lankomų pasaulyje. Tik niekas čia nesimaudo ir nesidegina. O esant aukštesnėms bangoms, turistai įspėjami neiti arti vandens ir neatsukti vandenynui nugaros.

Nuo vėjo galima pasislėpti olose ir papiknikauti. Parkingas mokamas. Yra kavinė, hotdogų kioskas. Užtrukome ~1val.


Fjadrargljufur kanjonas – apie 1 km ilgio, nuostabiai gražus ėjimas, labai lengvas. Parkingas mokamas, yra wc. Trukmė ~1val.

Argi ne čia galėjo būti filmuotas Žiedų valdovas?..

Samanomis ir žole tarsi kilimu apklotos uolos

Kelio pabaigoje – apžvalgos aikštelė ir krioklys

Šiai dienai dar buvo numatyta pora objektų, bet važiuojant dangus visai užsitraukė ir pradėjo lyti. Tad nusprendėme važiuoti į nakvynės vietą – Hvoll hostel. Jis yra vidury niekur, labai populiarus tarp savarankiškų ir su grupėmis keliaujančių turistų. Reiktų iš anksto pasirūpinti maistu, nes kitaip teks badauti. Parduotuvių ar kavinių čia nėra. Kambarys mums 5 buvo mažas, bet visur švaru, tvarkinga (reikia palikti batus tik įėjus į hostelį), 3 virtuvės kambarėliai su visais indais, didelis valgomasis, dušai. Kaina - 136eur , žiauriai pigu šioje vietovėje.

5-oji diena. Svartifoss – Svinafellslon ledyno liežuvis – Diamond beach – Glasier lagoon (Jokulsarlon) – Seljalandsfoss

Pakelės spalvų deriniai verčia sustoti. Vėjas irgi verčia iš kojų:)

Svartifoss krioklys žymus savo bazalto kolonomis, kurios įkvėpė Reikjaviko Hallgrimskirkja katedros architektą.

Parkingas kempinge, mokamas. Iš šio kempingo organizuojamos išvykos pavaikščioti ant ledyno arba į ledo urvus. Iki krioklio tenka paeiti 1,8 km ir tiek pat atgal. Į priekį nuolat į kalniuką, užtat atgal – nuo kalno lengvai lengvai. Viso užtrukome 1,5val. Kalnų batai nebūtini, nebent per lietų.

Eidama pastačiau iš akmenų altorėlį islandiškiems orų dievams, kad atsiųstų daugiau saulės. Ir pasakiau vaikams, kad tai paskutinis žygelis Islandijoje (tikrai nuoširdžiai taip galvojau, rimtai :)).

Svinafellsjokull ledyno liežuvis. Čia turėjo būti privažiavimas prie pat ledyno, bet kelias buvo uždarytas ir teko rinktis, eiti 2,5 km iki ledyno ar ne. Nusprendėme eiti, nors monotonija vos neužmušė... bet ledyną pamatėme iš gana arti.

Viso užtrukome apie 2 val.

Tik vėliau pastebėjome, kad yra dar vienas keliukas ir parkingas, nuo kurio eiti turėtų būti bent perpus mažiau... Taigi, patarimas važiuoti į parkingą 64.000142, -16.893706.

Važiuojant nuo kelio matyti keli ledyno liežuviai iš toli:

Jökulsarlon Glacier lagoon ir Diamond beach. Tirpstant Jökulsarlon ledynui susiformavo nuostabaus grožio ežeras su plaukiojančiai aisbergais, kartais ir ruoniais ant jų.

Aptirpę ledo “deimantai” plaukia upe ir išplauti į juodąjį paplūdimį džiugina turistus.

Nuostabaus grožio vieta! Labai šalta ir žvarbu, bet TAIP GRAŽU!!

Parkingas abiejose kelio pusėse ir prie ežero, ir prie vandenyno, mokėti reikia tik viename. Prie ežero yra wc, kavinė, parduotuvė. Pasiruoškite kepures ir pirštines!

Po ežerą galima paplaukioti, turą reikia užsisakyti iš anksto. Pigesnis turas, 35 min, apie 45eur, brangesnis – 1,5 val. apie 90eur. Likus savaitei iki kelionės pigesnio turo buvo likę tik nepatogūs laikai, tad neplaukėme. Turai čia > Bet ir neplaukiant vaizdų užteko. Šioje vietoje prabuvome gerą valandą (pliažas + lagūna).

Glacer lagoon buvo mūsų tolimiausias taškas, laukė 380 km kelias atgal iki Reikjaviko.

Kad nebūtų nuobodu važiuoti, pakeliui sustojome prie Seljalandsfoss. Jis prie pat kelio. Aukštas krioklys, galima užeiti už jo.

Už kokių 700m – Gljufrabuifoss – krioklys “nišoje”. Parkingas mokamas. Jei eisite tik prie vieno krioklio, užteks 30 min,, jei prie abiejų ~1,5val.

Dar buvome numatę maudynes pakeliui nemokamame geoterminiam baseine Laugavegur, bet neužsukome, nes Reikjavike laukė AirBnb šeimininkė, nenorėjome parsibaladoti vidurnaktį.

Airbnb apartamentai Reikjavike buvo pačiame centre, labai erdvūs,  parkingas nemokamas. Kaina – 602eur už 3 naktis.


6-oji diena. Reykjadalur – Seltun arba Islandijoje irgi galima degintis!

Pirmiausia atsikėlę pamatėme žydrą dangų ir saulę! Mano sudėtas altorėlis kalnuose suveikė!

Po keturių intensyvių dienų (nors gal ir neatrodo iš pasakojimo) ir ilgo važiavimo jau norėjosi šiek tiek relakso. Paskutines 3 naktis nakvojome Reykjavike ir 2 dienas buvau palikusi improvizacijai, galvojome eiti prie neseniai išsiveržusio ugnikalnio, bet atsisakėme šios idėjos, nes tuo metu eiti buvo leidžiama tik iki 18 val., o dieną, deja, vaizdai nėra labai efektingi. Bet naujasis planas gavosi net labai puikus.

Reykjadalur upė. Ši karšta terminė upė ir geoterminė zona yra vos 48 km nuo sostinės. Iki upės teks nueiti 3,5 km, aišku, į kalniuką, apie 1 val. ir tiek pat atgal, bet jau žymiai lengviau ir greičiau. Jei sausa, galima eiti ir su kedais. Vaizdai gražūs, žemė garuoja, eiti visai nenuobodu.

Šioj vietoj visi tikrina, ar upė tikrai karšta. Ir veidus užlieja palengvėjimo šypsenos – karšta!

Upė tikrai gerokai karšta, kokie +40C, labai ilgai neišsėdėsi, bet užkaitus taip smagu pasėdėti ant medinio takelio ar patiesaliuko, net pasideginti išsitiesus. Atvėsti, vėl lendi šildytis.

Diena buvo labai šilta ir saulėta, +16C, toje vietoje užuovėja, tiesiog PASAKA! Visiškas relaksas.

Pasirodo, Islandijoje irgi įmanoma tokia kompozicija:))

Su nuėjimu/grįžimu ir maudynėmis užtrukome apie 3,5 val., kavinėje leidome sau suvartoti šaltų gėrimų ir torto (gerai, kad pirkome vieną gabalėlį, nes jis buvo milžiniškas ir užteko visiems). 0,5 litro alaus – 9eur, milžiniškas torto gabalas – 10eur.

Reykjadalur kavinės ir parkingo koordinatės: 64.021514, -21.211168.

Parkingas mokamas, yra wc, staliukai. Šalia ir SkyLine nusileidimas, bet 60eur žmogui... nesusigundėme.

Seltun geoterminė vietovė. Taip pat netoli Reikjaviko. Nedidelė, bet efektinga ir LABAI dvokianti teritorija. Daug garų ir verdančio purvo katilų. Galima įsivaizduoti pragaro malonumus :)

Purvo "katilai"

Parkingas ir lankymas nemokami, užtrukome apie 30 min.

Pakeliui link sostinės – didžiulis ežeras Kleifarvatn, į kurį neįteka ir neišteka nė viena upė. Gražūs vaizdai!

7-oji diena. Reykjavik – Blue lagoon

Paskutinę šiltą ir saulėtą dieną pasivaikščiojime po Islandijos sostinę ir ji mums pasirodė labai jauki. O nuosavų namų rajonėlis, kuriame gyvenome, priminė Kauno Žaliakalnį.

Gyvenome praktiškai centre, tad visas mus dominančias vietas apėjome pėsčiomis. Dukra juokėsi, kad net ir šią dieną nuėjome daugiau kaip 10 tūkst. žingsnių.

Perlan muziejus – labai rekomenduoju ir suaugusiems, ir vaikams. Labai inovatyvus, interaktyvus muziejus apie Islandijos gamtą ir istoriją. Įkurtas buvusioje vandens saugykloje. Muziejuje be ekspozicijos dar rasite: 

  • tikro ledo urvą, ten -10C
  • planetariumą, kuriame rodoma įtraukianti istorija apie šiaurės pašvaistę, jungianti mokslą ir liaudies mitus
  • trumpą filmą apie ugnikalnio išsiveržimą, 
  • muziejaus kupole yra apžvalgos aikštelė ir restoranas.

Išbuvome apie 2,5val, bet galima ir ilgiau. Labai gerai, kad dirba net iki 22 val. Kaina nemaža, šeimyninis bilietas 2+2 ir 1 studentiškas – 120eur, bet tikrai verta. Apie darbo laiką ir kainas > 

Tikro ledo urvas. Čia reikia ir striukių, ir pirštinių

Užvedus ant nuotraukos padidinamąjį stiklą, atsiranda filmuotas vaizdas ir tekstas

Restoranas kupole

Apžvalgos aikštelė kupolo išorėje

Mieste aplankėme Hallgrimskirkja – bažnyčią, statytą net 41 metus, turinčią vargonus iš 5275 vamzdžių. Pakilome į bažnyčios bokštą (mokamas), nors prisipažinsiu, kad nelabai verta.

Vargonai su 5275 vamzdžiais

Vaizdas iš bažnyčios bokšto

Taip pat aplankėme Laugavegur pėsčiųjų gatvę, Skolavördustigur gatvę ir daug kitų simpatiškų gatvelių.

Kavinė šiltnamyje

Ministro pirmininko namas

Toliau pamatėme Harpa koncertų ir parodų rūmus...

... ir Sun Voyager skulptūrą.

Paminklas arkliams, kurie nuo senų laikų buvo islandų padėjėjai ir... maistas

Netikėtos gėlių kompozicijos su kopūstais

Duris laikantis auksinis peliukas

Valgėme Hlemmur food hall. Visai nebloga vieta, kai šeimos norai maistui išsiskiria. Kainos čia buvo palyginus nedidelės – patiekalai apie 20eur.

Buvome nusižiūrėję kitą restoranėlį, bet nepastebėjome, kad dirba ne visą dieną, o tik per pietus porą valandų, ir tada vėl tik vakare.

*****

Maudynės Mėlynojoje lagūnoje (Blue Lagoon Iceland) tapo visos kelionės paskutiniu tašku ir akcentu.

Tiesa, maudynės čia gana prabangus malonumas, bet buvo labai gerai ir verta!

Bilietus į lagūną patariu pirkti iš anksto, ypač vasarą. Dirba 8.00-24.00, rytiniai ir vakariniai laikai yra pigesni, pigiausio paketo kaina svyruoja nuo 66eur iki 108eur. Pavyzdžiui: 14 val. – 108eur, 20 val. – 86eur, 21 val. – 76eur, 22 val. – 66eur. Mes nuo 21 val. prabuvome 2,5 val. su pasiruošimu ir plaukų džiovinimu. Į standartinį paketą įeina neribotas laikas baseine, 2 pirtys, 1 molio kaukė veidui, 1 nealkoholinis gėrimas baseino bare, rankšluostis, šampūnas, kondicionierius.

Patarimai: 

  1. Prieš einant į baseiną BŪTINA gausiai išsitepti plaukus kondicionieriumi (nemokamas ir labai geras), kitaip plaukai liks kaip šiaudai.
  2. Nepamirškite telefono įdėti į vandeniui atsparų dėklą, nes baseinas visą laiką garuoja.

Jei nenorite leisti pinigų Blue lagoon, bet norisi pamatyti tą žydrą vandenį, galima atvažiuoti iki vietos ir nuo parkingo pasivaikščioti specialiu taku aplink.

Kelionės į Islandiją planavimas

Daug kam yra įdomu, kiek gi tokia 7 dienų kelionė gali kainuoti? Atsakau, savarankiškai planuojant 5-iems nelabai ėdriems keliautojams išėjo po 1020eur.

Detaliau: 

Skrydis. AirBaltic Vilnius-Ryga-Reikjavikas ir atgal – 1000eur/5 žmonėms (su vietomis ir 1 registruotu bagažu, kurio, ačiū Dievui, nepaėmėme).

Automobilis. Dacia duster 4×4 su Platinum draudimu (pilnas draudimas be išskaitos, draudimas nuo užpylimo vandeniu, nemokamas wifi ir t.t., viskas, išskyrus raktelių pametimą) – 1283eur. Jei nebūtume važiavę į spalvotuosius kalnus, visureigio nereikėtų.

Kuras. Dyzelis – 190eur (nors užsakinėjome benzininį, gavome dyzelį). Dyzelis ~2,15eur/litras.

Parkingas. Viso – 40eur (prie lankytinų objektų). Parkingas 5-8eur, galima mokėti kortele automate arba Parka programėlėje (daug kur).

Apgyvendinimas. Viso ~1400eur. Užsakinėjau viską likus 9mėn iki kelionės, labai pasiteisino:

  • 1 naktis Reikjavik su pusryčiais – 243eur (Booking);
  • 1 naktis Kaldbakur – 135eur (AirBnb);
  • 1 naktis Budarholshverti – 226eur (Booking);
  • 1 naktis Hvoll hostel – 187eur (Booking);
  • 3 naktys Reikjavike – 602eur (AirBnb).

Pramogos.

  • Blue lagoon – 76eur x5 = 390eur;
  • Perlan muziejus – 121eur;
  • Bažnyčios bokštas – 19eur.

Maistas. Viso – 655eur. Dažniausiai apsipirkinėjome BONUS PC. Gaminomės valgyti namuose, pietums kažką įsidėdavome (virti kiaušiniai, dešrelės, daržovės, duona, sūris, saldumynai) pasiimdavome termosą arbatos, termosą kavos. Nusipirkdavome ledų, kavos ir pakeliui. Restorane (pigesniame) pietavom 1 kartą, sąskaita apie 170eur (karštas+gėrimai+kava).

VISO: 5100eur 5 žmonėms,


Apie maisto kainas. Vandens pirkti nereikia! Nebent norisi turėti taros. Tiesa, kai kur jis šiek tiek turi poskonį, bet nieko baisaus.

  • 10 kiaušinių ~6eur;
  • Pieno 1l nuo ~1,8eur;
  • Jautienos faršo 0,5kg ~10eur;
  • Vištienos krūtinėlių 0,7kg~ 12-15eur;
  • Kava 5-6eur;
  • Ledai 4-6eur porcija;
  • Kruopos, makaronai nedaug brangiau negu pas mus;
  • Supakuoti patiekalai porcijomis (švediški kukuliai su bulvių koše, lazanija, karis ir pan., patogu pašildyti mikrobangėj) ~5-10eur;
  • Alkoholis parduodamas spec.parduotuvėse, įprastose – tik silpnas alus.

Islandiškos vilnos megztukai nuo 130eur, jų galima įsigyti prie visų lankytinų objektų.

Grynųjų pinigų nesikėtėme ir neprireikė.

Pastebėjimas: mes keliavome pačiu šilčiausiu ir brangiausiu laiku - liepos mėnesį. Jei vyksite kitu metų laiku, išlaidos lėktuvo bilietams, autonuomai, apgyvendinimui gali būti daug mažesnės.

Iki pasimatymo, Islandija!

Visada daugiau istorijų Noriu ir keliauju facebook paskyroje >  arba  @noriu_ir_keliauju_ instagrame.

2 komentarai:

  1. Svajonių šalis... Tiek daug matyta nuotraukose, tiek daug girdėta.. Kada nors :) dabar dar labiau sužadinot norą :)

    AtsakytiPanaikinti

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan