Slider

Kalėdų mugė ir kiti atradimai Pilzene

2023 m. vasario 14 d., antradienis

Trūksta idėjų, kur išvykti Kalėdų laikotarpiu su šeima, draugų kompanija ar darbo kolektyvu? O gal net nebūtinai žiemą keliaujate į Prahą ir norisi dar kur nors netoli nuvykti? Tada šis įrašas kaip tik Jums!

Pilzene praleidau pirmąjį gruodžio savaitgalį – ką gi man ten pavyko pamatyti? Šį kartą nedėliosiu dienos plano, bet išvardinsiu tai, ką vertėtų aplankyti.

Pilzenas – Čekijos miestas šalies vakaruose, Bohemijoje, 90 km į pietvakarius nuo Prahos. Ketvirtas pagal dydį šalies miestas, garsus savo alumi Pilsner Urquell ir automobilių gamykla Škoda. Senamiestis jaukus ir apeinamas pėsčiomis, tad apsistoti rekomenduočiau būtent jame.

Ar turi lietuviai ką nors bendro su Pilzenu? Pirmiausia – Pilzeno miesto herbe esantis kupranugaris yra net labai susijęs su Lietuva. Turbūt keisčiau nebūna? Čekija, Lietuva ir kupranugaris, nieko sau!

Iš kur atsirado šis kupranugaris (nes tai kažkas neįprasta viduramžių miesto herbe)? 1434 m. jį į herbą įsakė pridėti Romos imperatorius ir Čekijos karalius Žygimantas Liuksemburgietis (1368-1437). O buvo taip: Lietuvos didysis kunigaikštis Vytautas (1354-1430) gavo kelis kupranugarius iš jo vasalo, Aukso ordos chano Jalal al-Din (1380-1412). Kelis iš jų Vytautas padovanojo Lenkijos karaliui Jogailai po Žalgirio mūšio 1410 m. O šis vieną iš gyvūnų atidavė čekų riteriams, padėjusiems jam lenkų ir kryžiuočių kare 1431–1435 m. Gyvūną į Čekiją atvežė jų vadas husitas Janas Čapekas iš Sano. 1433–1434 m. husitams apgulus katalikiškąjį Pilzeną, jo gynėjai per antskrydį už sienų užfiksavo šį kupranugarį ir atgabeno į miestą. Žygimantas Liuksemburgietis tai laikė tokiu svarbiu įvykiu, kad į miesto herbą įtraukė kupranugarį.

(O dėkoju čekiškai  děkuji!)

Kalėdų išvakarėse čekai, kaip ir mes, valgo patiekalus be mėsos ir buriasi kartu.


Pilzene išsipildė net 2 mano svajonės. Viena iš jų  apsilankyti tikroje puošnioje kalėdinėje mugėje.

Respublikos aikštėje, šalia šv. Bartolomėjaus katedros, daug metų kalėdinė mugė vyksta kasdien nuo lapkričio pabaigos iki gruodžio 23 dienos (kasmet reiktų pasitikrinti laiką, skelbiamas internete).

Čia radau puikią nuotaiką, rankų darbo stiklo žaisliukų eglei, neįtikėtinų formelių meduoliams, žvakių, amalo šakelių, kvapniausių druskų voniai. Karšto šokolado, tradicinio čekiško saldumyno trdielniko, įvairių skonių karšto vyno (tik 2-3eur...), kavos; kitų skanumynų kvapai vedžiojo nuo kiosko prie kiosko. O kur dar smagūs muzikantai ant scenos!

Turbūt didžiausia prakartėlė pasaulyje!
Pažįstate kurmiuką iš vaikystės multikų? :)
Amalo šakelės
Kepami milžiniški tradiciniai čekiški saldumynai – trdelnikai
Kaip gi be mėsyčių ir dešryčių
Negalėjau apsispręsti, kokią formelę meduoliams išsirinkti, čia jų devynios galybės!
Pirkinius smagu aptarti prie karšto vyno puodelio
Pavargus galima pasisukti apžvalgos ratu. Bilieto kaina 100kr (4eur), 2suaug.+2vaikai  300kr (apie 12eur)
Mažiesiems  karusėlė su arkliukais
Vidury mugės galima užlipti ant pakylos ir paskambinti varpu, sako, laimę neša. Varpas nesustoja skambėti, nes laimės reikia juk visiems!
Pagal senas tradicijas po mugę vaikšto tvarkdarys (atleiskit, jo tikrąjį pavadinimą užmiršau) ir kas valandą skelbia laiką. Gal, kad neužsimirštumėte grįžti namo?

*****

Norint apžvelgti mugę iš aukštai, drono nereikia, nes galima savomis kojomis užlipti 299 laiptelius į 102 m aukščio šv. Bartolomėjaus katedros bokštą. Čia kabo 3 varpai milžinai: Bartolomėjus 5841kg, Hroznata – 3352kg ir Jonas Nepomukas – 2006kg svorio. O Advento metu kiekvieną sekmadienį 6.45 val. galite ateiti čia pasiklausyti ir kartu pagiedoti kalėdinių giesmių ir sudalyvauti mišiose. Labai džiugus patyrimas, džiaugiuosi, kad nepatingėjau atsikelti.

Bilietas suaugusiam 90kr (apie 4eur), 6-15m. vaikams, studentams – 60kr, šeimai 2+2 – 180kr (apie 7,5eur). Bokštas veikia 10.00-18.30, įleidžia iki 18 val.

Argi ne pasaka?
Gaila, kad nuotraukose nesigirdi muzikos ir linksmo klegesio

Pasivaikščiojus po mugę reikia užkąsti, rekomenduoju prie pat aikštės esantį seniausią viešbutį –restoraną "U Salzmanu" . Įėjimas pompastiškas, bet kainos draugiškos. Kadangi dalyvavau Kūčių valgių degustacijoje, teko paragauti labai skanios trintos žuvies sriubos, perlinių kruopų a la risotto su baravykais (irgi 10 balų) ir tradicinio kepto karpio. Kaip ir pas mus, per Kūčias čekai nevalgo mėsos.

Trinta žuvienė su grietinėle
Keptas karpis su balta mišraine
Pabaigoje burtai: reikia perpjauti obuolį skersai. Jei pamatysi žvaigždelę – lydės sėkmė, jei kryželį – mirtis....

*****

Antroji mano išsipildžiusi svajonė – apsilankyti alaus SPA! Aš nepropaguoju šio gėrimo, bet išvengti alaus paminėjimo neįmanoma, kalbant apie Čekiją ir Pilzeną. Čia tiesiog viskas apie alų, su alumi ir aluje :))) Patys Pilzeno gyventojai sako, kad Pilzenas ir alus yra du neatsiejami dalykai. Alaus gamybos tradicijos čia siekia XIII a., kuomet 260 Pilzeno gyventojų namų buvo suteiktos aludarystės teisės.

Taigi, mano svajonė buvo apsilankyti alaus SPA, o tiksliau – pagulėti alaus vonioje! Gal ir nedidelė, bet ypatinga svajonė. Šį smagumą teko patirti vienoje iš seniausių alaus daryklų Purkmistr, turinčioje tokį SPA.

Ypač buvo gera sušilti ir atsipalaiduoti pasivaikščiojus žiemišku žvarboku oru.

 Pilsner Beer SPA & Wellness Hotel
Ne, čia ne grynas alus, jis tik įmaišytas. Taip pat įdėta žolelių, apynių. O iš kraniuko galima piltis gėrimo kiek tik telpa 
Galima užsiverti dureles ir medituoti vienumoje, o galima ir bendrauti 
Kosmetika su alumi

Labai rekomenduoju išbandyti, jei būsite Pilzene. Laiką reiktų rezervuoti iš anksto ir būtinai pasiimti kartu draugų! Daugiau informacijos >

Po SPA restorane galima skaniai pavalgyti ir padegustuoti vietoje gaminamų gėrimų.

Neišsigąskite laipsnių :), tai alaus cukringumas, o ne stiprumas :)
Galima ir padegustuoti. Mano favoritas – tamsusis Rasputin
Mano mėgstamas čekiškas patiekalas – smaženy syr (keptas sūris)

*****

Dar viena ekskursija-pramoga-alaus mėgėjų svajonė  apsilankymas Pilzeno pasididžiavime, 1842 m. įkurtoje alaus gamykloje Pilsner Urqel. REKOMENDUOJU!

Apie turus, kainas ir laikus čia > 

Kokios čia upės teka :)
Senieji alaus virimo katilai
Naujos technologijos
Senieji gamyklos rūsiai, skirti brandinti ir sandėliuoti produkciją
Kilometrai tunelių
Turistams demonstruojamas visas procesas
Degustuojame :)

*****

TURAS PO PILZENO POŽEMIUS

Nuo XIII a. iki XVIII a. po miestu buvo iškasta apie 14 km tunelių – jie buvo skirti laikyti maistą, ledą ir brandinti gėrimus, o karo metu – pasislėpti.

Kitas svarbus požeminių panaudojimas buvo prieiga prie vandens. Iš pradžių šulinių buvo net 360. Ekskursijos metu pamatysite 20 šulinių ir duobių, taip sužinosite kitų viduramžių gyvenimo paslapčių.

Juodai pažymėti tuneliai po senamiesčiu
Pilzeno požeminiai tuneliai galėtų nuvesti į daugelį privačių senamiesčio namų... jei nebūtų užmūryti
Kai kur teko sutvirtinti tunelius, nes miestas su metais "sunkėja"
Yra net antras požemių aukštas!

Turas su gidu trunka 60 min, vyksta čekų, anglų ir vokiečių kalbomis. Prisijungus prie čekiško turo, galima atsisiųsti audiogidą anglų, vokiečių kalbomis.

Turo kaina suaugusiems 150kr (apie 6eur), 6-15m vaikams ir studentams, senjorams – 100kr (4eur), 2suaug.+3vaikai – 330kr (apie 13,5eur). Daugiau informacijos >

Turo ieškokite prie Pilzeno alaus muziejaus.

P. S. Į bilieto kainą įskaičiuotas vaučeris 0,3l bokaliukui tradicinio gėrimo alaus restorane, ha ha, kaip gi be jo :) (tik vyresniems kaip 18 m)

*****

Viena iš TOP atrakcijų - pasivaikščiojimas po jaukų Pilzeno senamiestį.

Senasis vandens bokštas, po kuriuo slepiasi požeminis Pilzeno pasaulis
Miesto rotušė
Piešinys ant namo su svarbiomis Čekijai asmenybėmis
Vakarų Bohemijos muziejus. Verta užsukti besidomintiems istorija

PILZENO DIDŽIOJI SINAGOGA

XIX a. pabaigoje Pilzene iškilusi sinagoga tapo ne tik didžiausia Čekijoje, bet ir trečia pagal dydį pasaulyje! Didesnės tik Budapešte ir Jeruzalėje. Visai neseniai restauruota, įspūdinga.

Aplankyti sinagogą galima VII-III 10.00-17.00. Apie kainas čia >

*****

Didžiausios rekomendacijos  technikos muziejui TECHMANIA SCIENCE CENTER.

Muziejus visai šeimai pusdieniui. Veiklos ras ir mažas, ir suaugęs. Žaidimai, bandymai, planetariumas su 3D ir 2D filmais.

Jei esate jau buvę panašiuose muziejuose Estijoje ar Lenkijoje, tai čia rasite tikrai daug nematytų atrakcijų. Galėsite paieškoti aukso, palenktyniauti su įvairiais gyvūnais, įvertinti savo vestibulinę sistemą (mano pasirodė labai jautri) ir klausos pojūtį atpažindami iš kurios džiunglių vietos sklinda garsas, pastatyti arką ir išbandyti jos tvirtumą, susipažinsite, ką be automobilių dar gamina Škoda gamykla ir t.t.

Jau kaip gailėjausi, kad turėjau tiek mažai laiko!

Mašinėlių trasa
Galima pabandyti palenktyniauti su pasirinktu gyvūnu. Nepavijau... :)
Kai kas ieško lobio

*****

Dėmesio ARCHITEKTŪROS ir MODERNIZMO mėgėjams – Pilzenas taip pat turi ką pasiūlyti.

Čia galima susipažinti su pasaulyje garsiu čekų architektu, modernizmo krypties kūrėju Adolf Loos ir jo interjerais.

Tai yra vienas didžiausių miesto lobių. Unikalūs interjerai, sukurti turtingų žydų šeimų pageidavimu, sukuria nepriekaištingą nesenstančios architektūros ir apgalvoto dizaino pavyzdį. Antras po Vienos Vakarų Bohemijos miestas Pilzenas gali pasigirti daugiausiai pasaulyje žinomo architekto Adolf Loos sukurtų interjerų.

Meno istorikės Věra Běhalová dėka iki šių dienų Pilzene išliko 8 baigti Adolf Loos darbai. Šiuo metu 5 iš jų galima aplankyti. 3 iš 5-ių siūlo turus su gidu, kiti du, šiuo metu neatnaujinti interjerai, siūlo naują specialią ekskursiją, kuri vyksta maždaug kartą per mėnesį.

Mes apsilankėme The Brummel House 58 Husova gatvėje.

Namai buvo skirti ponams Brummel ir ponios Brummel motinai p. Hedvikai Liebstein.

A.Loos interjeras pasižymi funkcionalumu, dėmesiu detalėms, kviečia būti namuose, o ne dairytis pro langus į ne visai gražią aplinką, kurios negali pakeisti (pvz. gamyklos pastatus).

Foteliukas kviečia prisėsti ir pamedituoti

Kokia funkcionali sofutė!

Daugiau apie turus, jų kainas ir laikus > 

Pavieniams keliautojams galima sudalyvauti turuose čekų kalba su paruošta medžiaga kitomis kalbomis. Didesnėms grupėms galima užsisakyti turus anglų ar vokiečių kalba.

Turai su gidu vyksta: balandį-spalį V-VII , lapkritį-kovą V-VI po keletą kartų.

Kitus A.Loos interjerus galima aplankyti Prahoje ir Brno, jų ieškokite čia > 

*****

BAŽNYTINIO MENO MUZIEJUS įsikūręs buvusiame pranciškonų vienuolyne. Apie jį daugiau informacijos čia >

I-o Pasaulinio karo kapeliono rinkinys

*****

Ką dar galima nuveikti Pilzene su vaikais?

*Pilzeno zoo, veikia visus metus. Daugiau informacijos >

*Šalia zoo yra Dino parkas, veikiantis tik šiltuoju sezonu nuo balandžio 1d. Iki spalio 31d., galima įsigyti bilietą kartu į abu parkus. Daugiau informacijos >

*Pilzeno lėlių muziejus. Sušąlus mugėje, galima užsukti trumpam į muziejų ir sužinoti, kaip gaminamos marionetės, kaip jos veikia, net pabandyti jas valdyti. Daugiau informacijos >

*****

Tik savaitgalis Pilzene, o tiek įspūdžių! Puiki kelionės kryptis ne tik žiemai, bet ir vasarai.

Daugiau informacijos apie lankytinus objektus, restoranus, renginius galima rasti > 

Už bendradarbiavimą dėkoju Čekijos turizmo agentūrai!

*****

O skaitytojams ir keliautojams, nuvykusiems į Pilzeną beliks išsirinkti, kokio bokalo paprašyti barmeno restorane – su įprsta puta (hladinka), daug putos (šnyt) ar beveik vien putos (mliko).

Į sveikatą :)


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan