Slider

2 dienos Anykščiuose. Ar įmanoma viską pamatyti ir išbandyti?

2019 m. liepos 21 d., sekmadienis


Daugybę kartų buvau Anykščiuose ir vaikystėje, ir jau suaugus su savo vaikais, bet šis miestas- kurortas ir vėl nustebino. Pelnytai jį galima pavadinti Aukštaitijos turizmo sostine. Kasmet čia atsiranda po kelias naujas pramogas, o jau įprastos lankytinos vietos vis atsinaujina. Kasmet vis daugėja apgyvendinimo vietų ir restoranų. Taip, tą pastebėjau ir žinojau, bet sumanius visas įdomias vietas aplankyti per savaitgalį, NEPAVYKO! Tikrai, taip. Ir kai mano vyras apie dviejų dienų planą Anykščiuose užsiminė bendradarbiams, jie gūsčiojo pečiais, ką mes ten "radome" veikti dvi dienas ir ko dar sugebėjom nepamatyti. 

Tad apie viską nuo pradžių. 
I-oji diena

KALITOS KALNAS

Iš namų pajudėjome gana anksti, lietui lyjant. Apie 10 val. jau buvome ant Kalitos kalno (nepamirškite paskaityti legendos apie apie kalno atsiradimą stende), kur apsnūdimas mikliai išgaravo, pasivažinėjimas vasaros rogutėmis greit padidino adrenalino kiekį kraujyje ir pataisė mūsų visų nuotaiką. Atrakciono darbuotojai papasakojo, kad kol kas nusileidimų rogutėmis rekordas priklauso berniukui, kuris nuo kalno nusileido 10 kartų su tėvais ir 10 kartų vienas!


Nusileidimo kaina suaugusiems 2 eur, 8-13 metų vaikams - 1,5 eur, o vaikams iki 8 metų - nemokamai. Grupėms - nuolaidos.

Adresas: Kalno g. 25, Anykščiai


Čia pat esančioje kavinėje atsigėrę kavos ir suvalgę ledų, leidomės toliau tyrinėti Anykščių.

                                                                              ***** 
                                                                        
Šiek tiek rimtesnė vieta  - A. BARANAUSKO IR A. ŽUKAUSKO - VIENUOLIO MEMORIALINIS MUZIEJUS.

Jeigu buvote čia vaikystėje, vis tiek užsukti verta. Klausantis gidės pastebėjau, įsiminiau, apmąsčiau visai kitus dalykus, kurių neišgirdau vaikystėje. Net ir į A.Baranausko klėtelę pažvelgiau kitomis akimis. Vaikams buvo įdomu, kad A.Baranauskas lietuvių kalbai padovanojo raidę ė ir sugalvojo žodžius "daugiakampis", "plotas", "trikampis", "žodynas", "balsis", "raidė" ir dar daug kitų. O vyriausia dukra susižavėjo namo interjeru.

Slaptas trispalvis langelis palėpėje - tylus pasipriešinimas sovietų valdžiai

Daugiau informacijos apie  muziejų ir edukacines veiklas galite sužinoti: http://www.baranauskas.lt/lt/left/kvieciame/informacija-turistams/

*****

ŠV. MATO BAŽNYČIA IR APŽVALGOS AIKŠTELĖ

Šv. Mato bažnyčia - aukščiausia bažnyčia Lietuvoje (79 m aukščio bokštai, iki I pasaulinio karo buvo 84 m). Ir, žinoma, vienas iš miesto simbolių. Dešiniajame 79 m aukščio bokšte įrengtą aikštelę galima pasiekti metaliniais laiptais. Į aikštelę veda 186 metaliniai laipteliai. Kokiuose miestuose besilankytume, visada stengiamės užsikabaroti kuo aukščiau  ir pasigrožėti miestu iš viršaus. Labai smagu, kad tą padaryti galima ir Anykščiuose. 


Bilieto kaina 1 eur. 

Apie lankymo valandas skaitykite http://anyksciuparapija.lt/apzvalgos-aikstele/

*****

Dar viena šauni pramoga Anykščiuose ir vaikams, ir suaugusiems - ANYKŠČIŲ ŠILELIO EKO BASŲ KOJŲ TAKAS.

Jei važiuosit į Lajų taką ar prie Puntuko, pakeliui rasite Eko basų kojų taką. Arba atvirkščiai, jei važiuosite į Eko basų kojų taką, už maždaug kilometro rasite Puntuką ir Lajų taką. Nuoroda prie pat kelio, neįmanoma nepastebėti.

Eidami ne tik puikiai pasimasažavome pėdas, bet galėjom pasiskaityti ištraukas iš A.Baranausko "Anykščių šilelio" prie tako esančiuose stenduose.

O vyriausia dukra - drąsiausia - praėjo ir sunkesne tako atšaka "Tarzano taku" per pelkę. Mano patarimas: jei ir jūs išdrįsit, pasiimkit kokią lazdą ar turėkit šalia pagalbos ranką, nes, oi ten kaip slidu. Jei einat su mažais vaikais, galėsit purvynėlį aplenkti.


Pasivaikščiojimas gamtoje, puikus pėdų masažas - rekomenduoju! 


Išalkusiems prie tako veikia kavinė, galima paragauti žvėrienos šašlykų.

Kaina: suaugusiems - 4eur, vaikams -2eur.


*****

Žinoma, nepraleidome progos pasivaikščioti gražiuoju LAJŲ TAKU ir aplankyti turbūt garsiausio Lietuvos akmens PUNTUKO.

PUNTUKAS - antrasis pagal dydį riedulys Lietuvoje, stūkso 6 km į pietus nuo Anykšči5ų, Anykščių šilelio  kraštovaizdžio  draustinyje, netoli  Šventosios.


Apie Puntuko akmens kilmę pasakojami mitai. Viename iš mitų pasakojama, kaip velnias nešęs akmenį bažnyčiai nugriauti, o pragydus gaidžiams, jį pametęs. Kitus mitus galėsite pasiskaityti informaciniuose stenduose prie pat akmens arba https://www.infoanyksciai.lt/lankytinos-vietos/puntuko-akmuo/ 

Puntuko akmenyje iškalti Lituanicos lakūnų Stepono Dariaus ir Stasio Girėno bareljefai bei jų testamento žodžiai lietuvių tautai. 


Prie Puntuko yra vietos ir pikniką surengti, ir vaikams palakstyti. O kas piknikui nepasiruošė, užkąsti galima kavinėje prie Lajų tako.


*****
Dieną užbaigėme pramogaudami LABIRINTŲ PARKE.

Išvaikščiojom 4 žaliuosius labirintus ir vieną veidrodinį, pašaudėm tire, prisijuokėm žiūrėdami į kreivus veidrodžius, jaunesnės dukros nusileido padangomis, pirmą kartą žaidėm mini golfą. Apžiūrėjom ir mini zoo.

Mažų vaikų laukia dar daugiau pramogų - šokinėjimo pagalvė, karuselė, žaidimų aikštelė. Žodžiu, parke galima praleisti visą pusdienį ar dieną, tik nepamirškit pasiimti patiesaliukų ir pikniko krepšių. O jei pamiršot, parke yra kavinė, neliksit alkani.


Kur parką rasti, visos pramogos ir kainos: https://www.labirintu-parkas.lt/

*****
II -oji diena 

Ryte mūsų laukė naujovė Anykščiuose - SAFARI PARKAS. 50 ha pievų, miškelių ir pelkių laisvai ganosi apie 150 gyvūnų. Danieliai, lamos, afrikiniai stručiai ir Highland raguočiai. Vasaros gale jų turėtų būti dar daugiau.

Atrodo, tiek nedaug rūšių, bet pusvalandis važinėjant visureigiu ir galimybė iš labai arti stebėti laisvai vaikštančius ar besiilsinčius gyvūnus, galimybė juos pamaitinti, suteikė mums daug džiaugsmo.

Patys smalsiausi ir drąsiausi stručiai labai norėjo su mumis susipažinti ir patikrinti, ar tik neturim ko nors skanaus. Jei būtume dar labiau pravėrę langą, turbūt būtų susėdę automobilin!
Prie pat automobilio priėjus raguočiams, mūsų kraujyje šiek tiek šoktelėjo adrenalino kiekis. Tokie ragai ne juokas! Bet pasiryžau pavaišinti raguotį duona ir nustebau, koks švelnus jo liežuvis.


Mumis susidomėjo ir danieliai tėčiai, pasipuošę dar švelniais naujais ragais. O danielės mamos su vos savaitės amžiaus mažyliais laikėsi atokiau. Didžiulis debesis besimosikuojančių ausyčių ir uodegyčių.

Safarį parkas tikrai patiks ir vaikams, ir suaugusiems. Apžiūrėjus gyvūnus galima pasimaudyti, pažaisti badmintoną ar pašaudyti iš lanko, pasvaidyti lėkštę ar pakelti aitvarą. Taip pat išgerti kavos, suvalgyti ledų ar krosnyje keptos picos. O mažieji gali dūkti laipynių- sūpynių aikštelėje.


Būtina išankstinė rezervacija.



Kur parką rasti, kainos ir kontaktai https://www.safariparkas.lt/lt/


*****

Visai netoli nuo safari parko , Niūronyse, mielas, jaukus, nostalgiškas ARKLIO MUZIEJUS. 


Turbūt dauguma čia esat buvę vaikystėje arba su savo vaikais ekskursijų metu. Ir turbūt dauguma būtent čia pirmą kartą jojo arkliuku. Aš muziejuje pirmą kartą lankiausi irgi vaikystėje, vėliau - su vyriausios dukros klase. Jaunesnės dukros yra dalyvavę edukacinėse programose - kepė duoną, susipažino su Kūčių papročiais. Nepaisant to, niekas iš mūsų šeimos neprieštaravo sumanymui dar sykį čia apsilankyti.



Nudžiugome vėl galėdami pasisupti senomis, bet atnaujintomis supynėmis- arkliukais muziejaus kieme, susipažinome su atnaujinta arklio istorijos ekspozicija, pasikartojome arklio atspalvių pavadinimus, sužinojome, kaip iš dantų nustatyti arklio amžių.



Puiku, kad muziejininkai pagalvojo apie mažuosius keliautojus- jų kiekvienoje ekspozicijos salėje laukia mediniai arkliukai. Kai kuriais gali pasisupti ir suaugę.



Dar muziejuje galima susipažinti su senaisiais amatais, apžiūrėti žemės ūkio padargus ir transporto priemones, etnografinėje sodyboje išbandyti senovinius "buities prietaisus".



Bet didžiausias muziejaus turtas yra jo darbuotojai. Tik paklauskit, viską atsakys, apie viską papasakos. O ypač Striukų sodybos šeimininkė, ech, nepaklausiau jos vardo...Kiek mes ten prisižaidėm! Dar pasikartojom tradicinio gėlių darželio augalus. Ir netgi išgirdom dainą apie diemedį.



Ir tai dar ne viskas. Jei atvažiuosit į muziejų bet kurį šeštadienį iki Žolinės, galėsite pamatyti klojimo teatre spektaklį. Taip pat šeštadieniais vyksta įvairios programos skirtos amatams, metų šventėms.


Repertuarą ir informaciją apie renginius galima rasti Arklio muziejaus tinklalapyje http://arkliomuziejus.lt/ ir facebook paskyroje.



*****

Vienas iš mūsų atradimų Anykščių rajone - ŠEIMYNIŠKĖLIŲ ( VORUTOS ) PILIAKALNIO ISTORINIS KOMPLEKSAS.


Ant Šeimyniškėlių piliakalnio XIII a. viduryje stovėjo valstybinė medinė pilis, saugojusi šiaurinį Lietuvos valstybės pasienį. Tai buvo pati didžiausia pilis Rytų Lietuvoje, spėjama Mindaugo Vorutos pilies vieta.



Pirminis planas buvo "trumpam užsukti pasižvalgyti", o užtrukome gal 1,5 valandos! Šeimyniškėlių piliakalnio papilyje įrengtame viduramžiškame kieme išbandėme šaudymą iš lanko (net 1-ą kartą pataikiau ), kautynes su maišais, žiedų mėtymą, išmokome žaisti senovinius stalo žaidimus "tvirtovė" ir " kvirkatą", sužinojome ir pamatėme, kaip žaidžiama "ripka".



Dar susipažinome su senovėje augintais valgomais augalais, išmokom įskelti ugnį skiltuvu. Tiesą pasakius, tik dabar sužinojau, kas tai per daiktas, tas skiltuvas.



Be abejo, užlipome į medinį bokštą, pamatėm buvusios pilies maketą, archeologų rastus radinius (su visomis įdomiomis jų istorijomis), senovinius ginklus, aprangą. O kur dar mus lydėjusio gido charizma ir entuziazmas!




Žodžiu, labai rekomenduoju aplankyti šią vietą keliautojams su vaikais, o mokytojams - atvažiuoti su mokiniais į ekskursiją ir išbandyti edukacines programas. Matytumėt, su kokiu užsidegimu berniukai žaidė "ripką".


O gal ieškot, kur atšvęsti vaiko gimtadienį? 



Visa informacija apie edukacines programas, darbo laiką ir kainas https://www.infoanyksciai.lt/lankytinos-vietos/seimyniskeliu-piliakalnio-istorinis-kompleksas/

*****

SIAURUKO MUZIEJUS – dar vienas savaitgalio Anykščiuose atradimas.


Norit pamatyti tikrą garinį garvežį? Sužinoti, kaip jis veikia? O gal norit pastovėti už jo vairo ir pamaigyti mygtukus? Visa tai įmanoma Siauruko muziejuje.



Taip pat čia sužinosit daug įdomių istorijų apie traukinius, garvežius, senų laikų keliones, keleivius (nors kai kurios istorijos verčia nubraukti ašarą), bilietų kainas, pasivažinėsite drezina ir triračiu (žinot, kas tai?). Muziejus patiks ir suaugusiems , ir vaikams. O gal susigundysit pasivažinėti siauruku savaitgaliais ar per šventes? Nes mes jau N-O-R-I-M! 



O rudenį žadama papildyti muziejaus ekspoziciją istoriniais automobiliais ir motociklais. Bus dar įdomiau!



Ir dar labai svarbu paminėti, kad muziejus dirba ir sekmadieniais iki pat 19 val. Šito norėčiau palinkėti ir kitiems Lietuvos muziejams.



Didžiausią ačiū sakom šauniajai, linksmajai, entuziastingai gidei Gintarei! Mes dar tikrai čia grįšim.



Visa informacija apie muziejų, kainos http://www.baranauskas.lt/lt/left/apie-mus/siauruko-muziejus/

*****

Štai tiek pamatyta per 2 dienas. Dar tikrai grįšime į Anykščius ne vieną kartą, veiklos čia per akis. Mūsų planuose:
- pasivažinėjimas siauruoju geležinkeliu;
- Burbiškio dvaras;
- Bijeikių apžvalgos bokštas;
- pasivažinėjimas dviračiais po Anykščius;
- Šventosios pažintinis takas;
- Angelų muziejus;
- kartodromas;
- Anykščių regioninio parko lankytojų centro ekspozicija!!!!! (gėda pelėda, kad nespėjom....).


Jau nekantraujam! :)


Visa informaciją apie Anykščius, lankytinas vietas, nakvynę, maitinimą galite rasti https://www.infoanyksciai.lt/. O nuvykę į Anykščius - TVIC info kioske A.Baranausko a. 16b, kur jums patars, ką aplankyti, galėsite gauti lankstinukų, lankytinų vietų žemėlapį, nusipirkti suvenyrų ar kavos.


Jei neužsirašėte kurio nors objekto tikslaus adreso, programėlėje Google.maps įrašykite pavadinimą ir navigacija jus nuves ten, kur reikia.

Ačiū, kad skaitėte! Daugiau pasakojimų ieškokite Noriu ir keliauju facebook paskyroje arba  @noriu_ir_keliauju_ instagrame.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan