Slider

Aplink Čekiją automobiliu, II dalis

2017 m. rugsėjo 1 d., penktadienis


Jei jau perskaitėte I - ąją pasakojimo dalį, keliaujam toliau.

5 diena. Lomnica nad Popelkoi - Kutna Hora (82 km) - Praha (84 km)

Išsimiegoję ir papusryčiavę savo beveik antikvariniuose apartamentuose, išvažiavome į Kutną Horą. Kelias netolimas, važiavimo tik valanda su trupučiu, bet per kelio remontus vos nepavėlavome į užsakytą ekskursiją sidabro kasyklose. Ekskursiją rusų kalba užsakiau iš anksto štai čia https://www.cms-kh.cz/eng/hradek-exposition . Atlėkėme paskutinę minutę, prisiparkavome visiškai nemokamai pačiame Kutna Hora senamiestyje prie Jėzuitų kolegijos. Iki Sidabro muziejaus tebuvo keli žingsniai, bet įlėkėme uždusę paskutinę minutę ir suspėjome. Pasirode, kad tokiam ankstyvam laikui ekskursijai užsiregistravę buvome tik mes ir dar vienas turistė iš Peterburgo.

Turas po kasyklas užsienio kalba suaugusiam - 150 kr, vaikui ir studentams - po 110kr.

Gavome netgi 2 gides. Viena iš jų buvo vardu Šarka :) Ji pati iš karto pasisakė, kad žino lietuvišką savo vardo prasmę ir mano, kad toks vardo išaiškinimas jai labai tinka :) Be to, žinojo tokius lietuviškus žodžius kaip ačiū ir laba diena.

Pirmiausiai gavome po baltą chalatą ir šalmą su prožektoriumi. Kodėl anksčiau kalnakasių chalatai  būdavo balti? Dėl to, kad tokia medžiaga kainuodavo pigiausiai. Žinoma, XIII - XVI amžiais, kai veikė sidabro kasyklos, jokių prožektorių nebuvo, kalnakasiai turėdavo tik 2-3 valandas degdavusią žvakelę. Ką darydavo ir kaip jausdavosi, kai žvakelė užgesdavo? Kaip rasdavo išėjimą iš kasyklų? Atsakymus sužinojome jau po žeme. Į kasyklas tais laikais darbininkai leisdavosi čiuoždami specialiais loveliais 15-20 minučių, o į žemės paviršių darbo pabaigoje lipdavo kopetėlėmis apie 2 valandas!

Iš tiesų, buvo labai įdomi ekskursija. Tiesiog galvoje netilpo, kaip ten žmonės ištverdavo. Ne darbas, o katorga.

Sidabro kasėjo ''urvelis''

Po to neskubėdami pasivaikščiojome po jaukų Kutna Hora senamiestį.

UNESCO saugoma šv. Barboros - kalnakasių globėjos katedra, statyta beveik 500 metų
Katedra ir jėzuitų kolegija

Šiek tiek tolėliau aplankėme kitą Kutna Hora įžymybę - Sedlec kaulų koplyčią, kurioje saugoma apie 40 000 žmonių palaikai. Keista ir dviprasmiškus jausmus sukelianti vieta.


Koplyčioje sutikome ir lietuvių grupę su gide. Atsistojusi šalia pasiklausiau ir buvau nustebusi, kad gidė turistams nepapasakojo nieko daugiau, tik tą informaciją, kuri yra lankstinuke.

Vaikai uždegė po žvakelę mirusiems atminti ir judėjome toliau.

Už valandos buvome Prahoje, per airbnb.com užsakytuose štai šiuose apartamentuose. Mus pasitiko labai šaunus šeimininkas, viską aprodė, palydėjo iki parkingo, netgi kantriai išaiškino, kur, kaip ir už kiek pasiekti centrą ir kitus reikiamus objektus. 3 nakvynės Prahoje - 221 eur.  Rekomenduoju!

6 diena. Praha

Rytas išaušo šiltas ir saulėtas, patraukėme link netoliese esančio metro sustojimo Nadraži Holešovice ir nusipirkome 24 val. galiojančius bilietus, su kuriais galima važinėti metro, autobusais ir tramvajais. Tereikėjo pažymėti bilietą vieną kartą įlipus. Suaugusiam kainavo 110 kr, vaikui 55 kr. Transporto sistema nesudėtinga ir patogi, planuojant maršrutą galima naudotis patogia programėle Praha DPP. Bilietus galima pirkti metro stotyse kasose grynais arba kortele arba pardavimo automatuose grynais pinigais. Tokie automatai yra ir prie tramvajaus, ir prie autobusų stotelių.

Nustebino naudojimasis metro. Daug kur pasaulyje važinėjau metro, bet tokio, pavadinčiau, nerūpestingo pakliuvimo į metro, dar nemačiau. Sistema tiesiog sukurta zuikiams :) Nėra jokių vartelių. Šone yra aparatas bilietams žymėti, o jei taviškis jau pažymėtas, tada eini prie eskalatorių ir tiek.

Daug nesiplėsiu pasakodama, Prahos senamiestis didelis ir labai gražus, viskas nesunkiai randama ir apeinama. Muziejų nelankėme, norėjome tiesiog vaikščioti ir grožėtis. Internete daug kas skundžiasi, kad Prahos senamiestis perpildytas žmonių, bet mums tai netrukdė. Alkūnėmis brautis nereikėjo, pamatėme viską, ką norėjome. 

Galima išsinuomoti ir tokią transporto priemonę su gidu
Šioje Senamiesčio aikštėje galima rasti įvairiomis kalbomis kalbančių gidų ir užsisakyti ekskursiją po Prahą
Ant Karolio tilto galima ir norą sugalvoti, pvz., kad mama nupirktų trdelniką :)
Dar viena norus pildanti vieta .Čia gal rimtesnis noras buvo sugalvotas? :) Prieš 20 metų ir aš čia sugalvojau norą, kuris išsipildė!
Karolio tiltas
Bandom prisipratinti prie trdelnikų kainų
Noras išsipildė :)
Mažoji  senamiestyje tuoj užmatė nematytų skanėstų - trdelnikų ir, aišku, zyzė kol gavo :) Na, nemeluosiu, ir aš jų norėjau paragauti. Trdelnikas su ledais - 5 eurai! Kaina žiauri, bet jei labai norisi, negi neparagausi, paskui gi gailėsiesi... Nusipirkome, suvalgėme, davėme ir tėtukui paragauti, nes jis tokių nesąmonių už tokią kainą neperka :) Ar jis vertas 5 eurų? Nežinau... Gal... Pasiguodėme, kad Palangoje žmonės dėl vaflio su ledais po 4 eurus eilėje stovi pusantos valandos, o mums nors stovėti eilėje nereikėjo :)

Didžioji nuostabioji šv. Vito katedra
Senamiesčio panorama nuo karalių rūmų, Vyšehrad
Poilsiukas parkelyje
Šokantis namas

Vakare dar ėjome žiūrėti šokančių fontanų pasirodymo. Kur juos rasti ir programa - Krizik fountain. Įėjimas - 10 eur žmogui. Pasirinkome pasirodymą Mama mia pagal ABBA miuziklą. Nuvažiavome šiek tiek anksčiau, tai dar per tvorą užmetėme akį į pasirodymą pagal P. Čaikovskio Gulbių ežerą, net baleto šokėjai dalyvavo pasirodyme.

Visgi, jeigu kažkada Prahos šokantys fontanai buvo kažkas tokio, tai dabar apsilankymas mane nuvylė. Matyt, techninės galimybės buvo ribotos, po 15 min jau viskas kartojosi, gelbėjo tik ABBA  muzika. Bet labai nenusiminėme, nes vakaras buvo šiltas, muzika gera, mažosios labai susidomėjo miuziklu Mama mia ir pareiškė norą jį pamatyti visą :)

7 diena. Praha

Iš ryto, kol dar galiojo mūsų transporto bilietai, nuvažiavome į  Prahos zoologijos sodą.  Išvengėme gana brangaus parkingo. Kaip tik iš mūsų metro sustojimo Nadrži Holešova važiavo autobusas nr. 112 iki pat zoo.

Didžioji dukra nutarė viena paklaidžioti po senamiestį, tad sutarę laiką susitikti, metro išsiskyrėme į priešingas puses.

Prahos zoologijos sodas 2015 m. buvo išrinktas ketvirtu geriausiu zoologijos sodu pasaulyje. Labai didelis, su erdviais aptvarais gyvūnams, daug įvairių paviljonų, taip pat daugybe žaidimų aikštelių mažiesiems. 

Jei keliaujate su vaikais, verta neskubant praleisti dieną. Ir būtinai nueikite pažiūrėti jūrų liūtų pasirodymo. Mums labai patiko. Apie kainas ir lankymo valandas pasitikslinkite https://www.zoopraha.cz/en

Karalius Džiulijanas iš Madagaskaro? :) 
Mes visos dienos zoo neskyrėme, nes turėjome planą dar aplankyti apie 30 km nuo Prahos, prie Morina miestelio esantį Velka Amerika karjerą. Nuotraukas buvau mačiusi internete, bet informacijos radau nedaug, turėjome tik koordinates 49°57’40.3″N 14°12’13.3″E. Pagal koordinates atvažiavę palikome aikštelėje mašiną ir toliau ėjome pėsčiomis, nes važiuoti draudžiama. Ilgokas tas ėjimas visokiais keliukais ir takeliais, gerai, kad nemažai einančių žmonių sutikome, tai neišklydome iš kelio. Radome karjerus, didysis 800 m ilgio, 200 m pločio,iki 80 m gylio, atrodė įspūdingai. Iš prie karjero esančio paminklo užrašo buvo galima spėti, kad juos iškasė buvę politiniai kaliniai (patvirtinančios informacijos internete neradau). Nusileisti į dugną draudžiama. Planavome apeiti didįjį karjerą, galvojome, kad lengvai pasivaikščiosime, bet  vaikai buvo netinkamai apsiavę, kojos slydo, takelis pasirodė gana pavojingas (gal tik pradžioje?), tad pasifotografavę grįžome atgal. 

Patarimas: važiuokite prie karjerų pirmoje dienos pusėje, kada  saulė juos gražiai apšviečia ir, jei norite apeiti Velka Amerika  karjerą, apsiaukite patogius batus, geriau neslystančiais padais.

Mexico karjeras
Velka Amerika karjeras ir , žinoma, mes :) Nelabai jauku stovėti prie krašto
.Grįžtam..
Eidami laukais išvydome tarp medžių Karlšteino pilies bokštus ir, nors jos lankymas nebuvo suplanuotas, bet nutarėme užsukti į miestelį.

Karlšteino pilis - turbūt labiausiai išreklamuota Čekijos pilis, gal todėl, kad yra arti Prahos. Ten vežami turbūt visi su ekskursijomis atvažiuojantys turistai. Kažkada buvau ir aš. Iš išorės ir iš toli pilis tikrai įspūdinga, bet viduje nieko sukrečiančio nėra. Dieną miestelis tiesiog ūžia nuo turistų. Parkingai mokami, apie 2 km pilies besidriekianti gatvė būna uždaryta, pilna turistų. Visa atrakcija ir yra eiti ta gatve iki pilies, užsukant į begalybę bohemiško stiklo ir krištolo, suvenyrų parduotuvėlių, kavinukių ir restoranų. Vakare nuo 18 val. gatve galima privažiuoti beveik iki pat pilies, gatvė tuščia ir rami, atrodo, kad visi užmigo, kaip pasakoje apie miegančiąją gražuolę :) Bet užtat galima ramiai išgerti kavos ar taurę vyno su vaizdu į pilį.


Vakare vaikai jau nusivaikščioję gulėjo su telefonais rankose, o mes su MB dar sugalvojome nuvažiuoti į centrą pasižvalgyti.

Pirmas mūsų tikslas buvo Prahos metronomas (Pražsky Metronom) vasaros parke (Letna park). Anksčiau čia stovėjo ir 1962 m. buvo nuverstas didžiulis paminklas  Stalinui. Radome nedidukę nemokamą vietelę mašinai, užlipome laiptais aukštyn. 

Tai puiki vieta pažiūrėti į Prahą iš viršaus, atsiveria nuostabi panorama. Vakarais labai mėgstama jaunimo vieta, žiauriai (nepabijokime to žodžio) daug žmonių, valgoma, geriama, rūkoma, dainuojama, net šiek tiek nejauku. Vaizdai gražūs, bet žmonių tikrai per daug, tad nusileidome žemyn ir ėjome dar pasivaikščioti po senamiestį.

Dar gražesnis naktį Karolio tiltas
Pilis
Siauriausia gatvelė su šviesoforu link krantinės
Ech, vaizdai tokie, kad dingo visas nuovargis. Tik gerokai po vidurnakčio pasakėme sau gana, nors dar taip norėjosi klaidžioti po senamiesčio gatveles.

8 diena. Praha - Hlboka nad Vltavou (144 km) - Česky Krumlov (34 km)

Iš ryto nuprendėme dar trumpam sugrįžti prie Metronomo.


Mūsų laukė dar viena pilis Hlboka nad Vltavou, apie 2 val. kelio nuo Prahos. Nuostabi, visiškai netipiškos Čekijai architektūros, iš išorės balta, puošni kaip vestuvinis tortas. Atrodytų statyta ne taip seniai, bet taip tik atrodo.

Parko lankymas nemokamas, o į pilies vidų galima pakliūti tik su gidu. Nusprendėme eiti į ekskursiją čekų kalba, nes rusų ar anglų kalbomis bilietai kainavo beveik dvigubai. Mūsų šeimai priskaičiavo 410 kr (16 eur), gavome lapus su vertimu.

Interjeras labai puošnus, niūrokas, turi įdomią istoriją. Fotografuoti griežtai draudžiama. Ekskursijos tempas buvo labai lėtas, nes suėjus į vieną kambarį ar salę, gidas uždarydavo duris ir UŽRAKINDAVO :) Ir taip kiekviename kambaryje. Ekskursija truko apie valandą.

Dar galima pakilti į bokštą, bet mus užklupo lietus su žaibais, tad slėpėmės galerijoje, o po to ėjome pasivaikščioti aplink pilį ir bokštą užmiršome.

Po šimtamete tuja
Užtrunkome apie porą valandų, o dar tas neplanuotas rytinis pasivaikščiojimas Prahoje, tad Česky Krumlove atsiradome tik apie 16 val. Apsistojame brangiausiuose, bet prasčiausiuose per mūsų kelionę apartamentuose - štai šiuose. Viena nakvynė pačiame senamiestyje su nemokamu parkingu mums atsiėjo 110 eur. Šeimininkas kalbėjo tik čekiškai ir vokiškai, bet kažkaip susišnekėjome.

Pasidėję daiktus išskubėjome tyrinėti senamiesčio. Norėjosi dar spėti į pilies bokštą, bet kol perėjome senamiestį, kur vos ne kiekviename žingsnyje reikėjo sustoti, grožėtis ir fotografuoti, į bokštą nebesuspėjome. Bet užtat prisivaikščiojome ir prisižiūrėjome nuostabių vaizdų iki soties. Česky Krumlov pavadinčiau ne tik miestu muziejumi, bet ir Čekijos perlu. Buvau apie jį skaičiuosi, bet mano lūkesčius jis viršijo. Labai gražus ir jaukus, pilnas mielų muziejukų, jaukių kavinių, mielų detalių.

O dar tas upės vingis, su slenksčiais, pilnas baidarių, valčių ir kitokių plaukimo priemonių...

Pilies bokštas
Pilies kieme
Vienoje iš apžvalgos aikštelių vaikštant po pilį

Dieną tam tikromis valandomis nuo centrinės aikštės vyksta nemokamos ekskursijos po miestą anglų kalba. Taip pat 21 val. yra ekskursija vaiduoklių medžiotojams. Apie ekskursijas daugiau sužinosite turizmo informacijos centre.

O čia - pora vietų, kur galima užsisakyti plaukimą upe: http://www.malecek.cz/en/ arba https://www.surfsport.cz/en

Iki šiol nežinau, kodėl čia užsakiau tik vieną nakvynę???

9 diena. Česky Krumlov - Punkva urvai - Macocha (266 km) - Brno (38 km)

6-tą ryto pažadino po pat langais betriukšmaujanti šiukšliavežė. Jausmas buvo toks, kad tuoj į lovą privers šiukšlių, taip arti lango vyko veiksmas. Tik sudėjus bluostą, 7 val. pradėjo mušti bažnyčios varpai ir mušė turbūt kokį 30 kartų! Gerai jau gerai, atsikėlėme... Papusryčiavome, išsiregistravome ir dar sykį nuėjome į pilį - juk reikėjo į bokštą užlipti, apžvelgti senamiestį. Sumokėjome 140 kr (apie 6 eur ).

Atsivėrė tikrai labai gražūs vaizdai. Atrodytų, kad daugumos miestų senamiesčiai labai panašūs, bet šitas tikrai išskirtinis, žiūrėčiau ir žiūrėčiau. Vaikščiočiau ir vaikščiočiau...


Po pilį galima vaikščioti tik su gidu, tai užtruktų apie 2 val. - mes tiek laiko neturėjome. Bet turėjome šiek tiek laiko aplankyti pilies sodus, jų lankymas buvo nemokamas.


Diena darėsi vis karštesnė, užtat mano galvoje sukirbėjo mintis atsisakyti šiandienos planų vykti į Punkva urvus, o vietoje to plaukti upe. Būtų buvusi puiki atgaiva. Bet kažkaip nebuvau tvirtai įsitikinusi,  juk įėjimą į urvus užsakiau iš anksto, ten sezono metu be rezervacijos sunku patekti... Šiek tiek pasvarstėme ir visgi nutarėme planų nekeisti.

Grįžome nuostabiomis gatvelėmis ir su MB nusprendėme, kad šis miestelis tikrai nepaprastas, gal kada sugrįšime.


Iki Punkva urvų ir Macocha tarpeklio - netrumpas kelias, važiavome apie 3,5 val. Atrakcijos esmė - praeiti ir praplaukti Punkva urvais ir pažiūrėti į Macocha tarpeklį iš apačios ir viršaus. Kažkaip mažai aš apie tai radau informacijos. Pasirodo, kad yra dvi galimybės. Galima važiuoti link Skalny mlyn, bet likus porai kilometrų sukti į dešinę (yra nuoroda) ir važiuoti iki Macocha tarpeklio parkingo, tada pažiūrėti į tarpeklį iš viršaus, nusileisti pėstute ar keltuvu iki urvų. Arba važiuoti į Skalny mlyn, kur yra informacijos centras ir kasos, ten palikti mašiną ir eiti 2 km iki urvų. Mes pasirinkome antrąjį variantą , tiksliau tik apie šį aš žinojau. Parkingas - 50 kr. Kasose nusipirkome bilietus: suaugusiam 180 kr, vaikui 100 kr + 40 kr už fotografavimą. Už fotografavimą tikrai be reikalo mokėjome, nes davė lipduką, kurio niekas netikrino ir nematė.

Diena buvo ypatingai karšta, tiesiog pirtis , +33! Pagailėjom vaikų (ir savęs...) ir kartu nusipirkome bilietus į traukinuką iki urvų.

Urvuose vėsoka, tad nepamirškite šiltesnių drabužių! Mes pasiėmėme striukes, bet buvome su šortais, tad po +33 pakliuvus į +12 teko padrebėti.


Urvai su stalagtitais ir stalagmitais gražūs, bet mums jau buvo ne naujiena. Užtat  Macocha tarpeklis labai patiko, buvo tikrai vau!

Žvelgiant iš tarpeklio dugno

Plaukimas požemine upe irgi buvo visai įdomus.


Išlipę urvo gale kilome su keltuvu į kalną pažiūrėti į tarpeklį iš viršaus. Yra takelis užlipti pėsčiomis, bet karštis nugalėjo, tad kėlėmės ir leidomės keltuvu, kas ne taip ir pigu 5 žmogeliukams. O iš viršaus giliausias Čekijoje 138 m gylio Macocha tarpeklis atrodo visiškai neįspūdingai, paprasčiausia duobė su medžiais... Net negalėjome patikėti, kad čia ta pati vieta, kurios dugne vaikščiojome ir aikčiojome.

Nuo urvų iki Brno užsakytų apartamentų buvo visai netoli, nuvažiavome per pusvalandį. 

Visai vakare dar ėjome patyrinėti Brno senamiesčio.  Brno - antras pagal dydį Čekijos miestas, mūsų ypatingai nesužavėjo. Šalia gražuolių senovinių pastatų vaizdą gadino tarybinius laikus menantys baisuokliai ar visiškai senamiesčiui netinkantys modernūs stiklo griozdai. Na, bet jei į tai labai nekreipti dėmesio, pasivaikščiojimas visai patiko.


10 diena. Brno - Oswencim -Varšuva

Iš ryto atsikėlę pastebėjome, kad vakar prie urvų esančiame restorane palikome kuprinę su visomis striukėmis... Ech, teko sugrįžti ir gaišti laiką, bet džiugu, kad kuprinė atsirado.

Kad neatsibostų ilgas kelias iki Varšuvos, ekspromtu sugalvojome, kad pakeliui reiktų užsukti į buvusią Oswencim arba Aušvico-Birkenau koncentracijos stovyklą. Jei sugalvota ekspromtu, tai į Aušvico I stovyklą-muziejų patekti nepavyks, reikia iš anksto užsisakyti ekskursiją. Tikiu, kad tai turėtų būti nepaprastai įdomu. Mes nebuvome užsisakę, bet galėjome nemokamai aplankyti netoliese esančią Aušvico II teritoriją.

Tiesą pasakius, artėjant link Aušvico viduje užvirė dvejopi jausmai. Iš vienos pusės atrodė įdomu pamatyti tą šiurpią vietą, iš kitos pusės - norėjosi vengti. Ir oras buvo lyg likimo siųstas, kad nesijaustume ten pernelyg patogiai. Lauke +36, prakaitas tiesiog tekėjo, sunku net kvėpuoti, bet vis tiek tempiau vaikus žiūrėti žiaurios istorijos. Kalinių atvykimo peronas, vyrų barakai, prausyklos, vaikų ir moterų barakai, krematoriumo krosnys - tiesiog neįmanoma įsivaizduoti ten kalėjusių žmonių kančių. Viena ausimi klausiausi gidų pasakojimų, verčiau mažosioms. Pridėjome su vyru ir vyresnėle tai, ką žinojome iš filmų ir Dievų miško.

Teritorija baisiai didelė, bet karštis mus išvijo lauk. Gal kada nors kitą kartą...

Barakai. Nuotrauka iš interneto
Varšuvoje nakvojome pačiam centre, berods 16 aukšte, tad galėjome pasigrožėti iš vienos pusės moderniais dangoraižiais, o iš kitos pusės - netoliese esančiu senamiesčiu. Sutemus su MB vėl palikę vaikus išėjome į senamiestį. Vakaras šiltutėlis, tad neskubėdami vaikščiojome ir mėgavomės.


11 diena. Varšuva - Kėdainiai (448 km, apie 6 val.) 

Paskutinė diena kelyje.

Pastebėjimai. Čekija - nebrangi šalis keliauti. Maisto kainos parduotuvėse kaip ir pas mus, tik alus pigesnis :) Pusryčius ir vakarienes gamindavomės patys, o pietaudami penkiese labai netaupydami išleisdavome apie 35-45 eur. Kuras ~10 proc. brangesnis negu pas mus.

Kelionė buvo gana intensyvi, nors atrodytų, kad ne taip ir daug aplankėme objektų. Vaikai kaip didžiausią trūkumą įvardino, kad Čekijoje nebuvo jūros :) Iš tiesų, maudynių trūko, ypač, kai labai sušilo oras.

Tokią kelionę rekomenduočiau pradedantiems keliautojams ar norintiems nebrangiai praleisti atostogas. Man visos kelionės metu nuolat šiek tiek trukdė tai, kad esu jau mačiusi daug panašių dalykų, buvusi Prahoje, Vokietijos Šveicarijoje, daugybėje urvų su stalagtitais... Viskas nauja, bet lyg ir jau matyta, nebelieka to nuostabaus atradimo džiaugsmo. O esu tikra besotė naujiems įspūdžiams :)
Mano didžiausi atradimai Čekijoje buvo: Česky Krumlov, Hlboka nad Vltavou ir Bezdez pilys, sidabro kasyklos ir lajų takas.

Paskaičiavimai:

  • per 11 dienų nuvažiuota km apie 3000km
  • kurui išleista 200eur
  • nakvynės 673eur
  • muziejai ir kt. lankytinos vietos ir visuomeninis transportas 230eur
  • lauktuvės ir kt. nebūtini dalykai apie 50eur
  • maistas apie 700eur

Viso 1840 eur, žmogui 360eur

Ačiū, kad skaitėte! Daugiau pasakojimų ieškokite 
Noriu ir keliauju facebook paskyroje arba  @noriu_ir_keliauju_ instagrame.


9 komentarai:

  1. velniškai brangi kelionė..., galima perpus pigiau apsieiti ir savęs nevaržyti

    AtsakytiPanaikinti
  2. 11 dienų kelionė su maistu ir lankytinais objektais žmogui gavosi 360eur. Manau, kad tai nebrangu palyginus su tuo, ką siūlo agentūros, už tiek gali tik 5 dienų programą be maitinimo gauti.
    Žinoma, galima sutaupyti dar apie 200eur, jei nakvoti kempinguose arba už nakvynes visiškai nemokėti, jei gyventi pas žmones per CouchSurfing, arba nakvoti savo autobusiuke (jei tokį turi) kur nors degalinėse.Tokie variantai mums nepatinka ir mes juos traktuojam kaip savęs varžymą.
    Dar galima sutaupyti, jei visą maistą gamintis tik namuose, bet šį kartą leidome sau daugiau.
    Iš kitos pusės,dalindamasi savo kelionių aprašymais, nepretenduoju į pačių pigiausių kelionių titulo nominaciją. Tiesiog dalinuosi savo patirtimi, galbūt ji bus kažkam naudinga :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Labai smagiai prasibėgau pažįstamais takeliais. ))) Brno mums irgi visai nepatiko. Kelionės kaina visai normali- apie 32 Eur žmogui - mes anksčiau skaičiuodavom 100 Lt žmogui, tai va čia panašiai ir gaunasi))) . Arūna

    AtsakytiPanaikinti
  4. Gal galite pasakyti kiek daug maž laiko skyrėte Macocha urvui ir plaukimui požemine upe? Dėlioju vasaros maršrutą, norėčiau +- pasiplanuoti.
    Ačiū, kad dalinatės informacija :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Dabar jau tiksliai sunku prisiminti, bet pati ekskursija po urvą ir plaukimas užima beveik valandą.Ką dar veiksite - eisit pėsčiom iš apatinio parkingo 2km iki urvų ar važiuosit traukinuku,ar nusileisit iš viršaus į apačią taku, grįšit atgal pėstute ar funikulieriumi? Siūlyčiau pasilikti 3 valandas. Žinoma, galima ir dar daugiau, jei sugalvosit valgyti restorane.
    Ir būtinai užsisakykite ekskursiją iš anksto.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Čekijoje tikrai yra ką pamatyti. Kas mėgsta keliones automobiliu, manau tikrai verta. Tai ne tokia tolima kelionė, bet įspūdžių visai šeimai tikrai pakaks.

    AtsakytiPanaikinti
  7. Labai įdomiai viskas papasakota. Tik vienas pastebėjimas, nuorodos, kurias reikia spausti, dažniausiai neveikia. Gal galėtumėt pavadinimus įrašyti - tada patiems galima susirasti.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū už pastebėjimus, bandysiu pataisyti neveikiančias nuorodas.

      Panaikinti

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan